Παναθηναϊκός: Χωρίς νίκη στη Μόσχα για... 3.057 μέρες! (vid)

Gazzetta team
Παναθηναϊκός: Χωρίς νίκη στη Μόσχα για... 3.057 μέρες! (vid)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φιλοξενείται στη Μόσχα για την 26η αγωνιστική της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και η EuroLeague Greece θυμάται τη τελευταία νίκη των «πρασίνων» ως φιλοξενούμενος της ΤΣΣΚΑ πριν από 8,5 χρόνια!

Μία από τις ευρωπαϊκές έδρες που ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται παραδοσιακά τα τελευταία 38 χρόνια είναι αυτή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Από το 1981 που οι δύο ομάδες διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη μέχρι και σήμερα, έχουν βρεθεί 17 φορές αντιμέτωπες επί ρωσικού εδάφους, με την παράδοση να γέρνει ολοκληρωτικά στην πλευρά των γηπεδούχων!

Το «τριφύλλι» μετράει μόλις 3 νίκες (τόσο στο πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, όσο και στην EuroLeague), όλες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010! Έκτοτε οι παρουσίες του στη Μόσχα για τις αναμετρήσεις με την ΤΣΣΚΑ έχουν γίνει συνώνυμες της ήττας αφού μετράει 10 συνεχόμενες και μάλιστα με διαφορές που φτάνουν τους 16,3 πόντους κατά μέσο όρο. Αν μη τι άλλο μόνο... φιλόξενη δεν είναι η ρωσική πρωτεύουσα στους «πράσινους» οι οποίοι καλούνται να κάνουν πραγματική υπέρβαση στην αποψινή (15/3, 19:00) αναμέτρηση.

Το σίγουρο είναι ότι έχουν περάσει 3.057 μέρες από την τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στη Μόσχα και πιο συγκεκριμένα από την 1η Δεκεμβρίου 2010. Δηλαδή τη χρονιά που οι «πράσινοι» κατέκτησαν το ευρωπαϊκό τρόπαιο στο τέλος της σεζόν! Ήταν το παιχνίδι για την 7η αγωνιστική της regular season, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να βιώνει εκείνη την περίοδο τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας της στην EuroLeague αφού είχε τερματίσει στην τελευταία θέση του ομίλου με 3-7 ρεκόρ, ενώ μετά από εκείνο το παιχνίδι έμενε στη... μία, μόλις, νίκη.

Ήταν η χρονιά που είχε αποτύχει παταγωδώς το πείραμα με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς στην ρωσική ομάδα, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ μία εβδομάδα νωρίτερα και μετά την ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο. Ο Ντμίτρι Σακούλιν ήταν εκείνος που τον είχε αντικαταστήσει για να βγει η... αποτυχημένη χρονιά στην EuroLeague και μάλιστα είχε καθίσει στον πάγκο για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» από τη πλευρά τους είχαν 4-2 ρεκόρ μέχρι εκείνο το ματς, ενώ προέρχονταν από την εντός έδρας ήττα στο ΟΑΚΑ από τη Βαλένθια! Τότε κυνηγούσαν την 1η θέση του ομίλου (όπου σε κάθε όμιλο έπαιρναν μέρος 6 ομάδες στην α' φάση) και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε εκείνο το παιχνίδι, κατάφεραν να φτάσουν στην τελική επικράτηση με 72-68. Ο Παναθηναϊκός είχε σταθερά το προβάδισμα και τον έλεγχο του αγώνα (σ.σ. προηγούνταν με 60-51 στο 30') και το μόνο που κατάφερε η παραπαίουσα -τότε- ΤΣΣΚΑ ήταν να μειώσει το σκορ. Τι θυμίζουν τις σημερινές ομάδες εντός παρκέ σε σχέση με τότε; Βορόντσεβιτς από τη μία πλευρά και Καλάθης, Βουγιούκας από την άλλη!

Θυμηθείτε το φύλλο αγώνα από την τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στη Μόσχα:

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 68-72

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 35-41, 51-60, 68-72

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ντμίτρι Σακούλιν): Μπίκοφ 6, Σμόντις 11(1), Σισκάουσκας 10(2), Χόλντεν 6 (0/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα), Βορόντσεβιτς 11(1), Λάνγκντον 7 (2/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Σοκόλοφ 17 (8/10 δίποντα), Γκόρντον.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 9(3/5 δίποντα, 1/1 τρίποντο), Περπέρογλου 12(3/5 τρίποντα), Μπατίστ 8, Φώτσης 7(1), Σάτο 5, Νίκολας 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 17 (2/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 1/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου.