Τι μας έμαθε το standing ovation σε έναν δημοσιογράφο

Τι μας έμαθε το standing ovation σε έναν δημοσιογράφο

Τι μας έμαθε το standing ovation σε έναν δημοσιογράφο
Έχει περιγράψει περισσότερους από 2.000 αγώνες της Μπασκόνια από το 1988 και πρόσφατα έζησε ένα ασύλληπτο standing ovation από τους Βάσκους πριν βγει στη σύνταξη. Ο Ράφα Μουντιόν βίωσε την ύψιστη αναγνώριση και η EuroLeague Greece κάνει τις συγκρίσεις.

Η αθλητική ιστορία συνήθως γράφεται με τα ρεκόρ και τις κατακτήσεις, όμως κάποιες φορές υπάρχουν κι άλλες στιγμές που αξίζει να φυλάξεις. Είτε οδήγησαν σε θρίαμβο, είτε σε πανωλεθρία, είτε σε τίποτα απολύτως. Επειδή, ακριβώς το μπάσκετ παραείναι όμορφο για να μένει μόνο μια γραμμή στατιστικών ή ένα τελικό σκορ. Ο παραπάνω πρόλογος δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους ανασκόπηση αλλά για μια στιγμή, μια ιστορία που συγκίνησε, καθήλωσε κι ενθουσίασε, που τέλος πάντων όρισε το πρόσφατο Copa del Rey που διεξήχθη στη Μαδρίτη με τον δικό της τρόπο. Προσφέροντάς μας στην πορεία και την ευκαιρία να κάνουμε κι εμείς μερικές μεγάλες ή μικρές διαπιστώσεις.

Είναι, λοιπόν, μίζερο το ελληνικό μπασκετικό είδος; Οι συγκρίσεις χρησιμεύουν για κάτι τέτοιες απορίες, από τη στιγμή μάλιστα που είναι αρκετά δύσκολο να έχεις το μυαλό σου καθαρό, βλέποντας από τη μια πλευρά σχεδόν 2.000 οπαδούς να αποθεώνουν έναν… δημοσιογράφο φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του κι από την άλλη να βομβαρδίζεσαι με την ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα ζούμε με τα ευχολόγια και κάθε χρόνο οι αρμόδιοι αποτυγχάνουν καλύτερα, προτάσσοντας εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει με τη βία. Στην Ισπανία οι οπαδοί της Μπασκόνια χάρισαν ένα απίθανο standing ovation στον Ράφα Μουντιόν, τον δημοσιογράφο του Radio Vitoria που έχει περιγράψει περισσότερους από 2.000 αγώνες της ομάδας τους σε όλες τις διοργανώσεις από τη σεζόν 1988-89 και φέτος βγαίνει στη σύνταξη. Παρεμπιπτόντως, θα το έκανε από πέρσι όμως η ανάθεση του εφετινού Final 4 στη Βιτόρια έδωσε παράταση στην τεράστια καριέρα του πίσω από το μικρόφωνο με την ελπίδα ότι η Μπασκόνια θα έφτανε ως το τέλος της διαδρομής. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή...

Ο Ράφα Μουντιόν ακολουθεί την Μπασκόνια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε όλους τους αγώνες, σε όλα τα ταξίδια, σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει. Για την ακρίβεια, έχει την τύχη να είναι ο μοναδικός δημοσιογράφος σε όλη την Ευρώπη που έχει περιγράψει απευθείας τόσους αγώνες μιας ομάδας. Επί ημερών του, το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων (aka Μπασκόνια, Ταουγκρές, Τάου, Κάχα Λαμποράλ, Λαμποράλ Κούτσα) εξελίχθηκε σε μια από τις παραδοσιακές και πιο ισχυρές ομάδες της EuroLeague όπου συμμετέχει ανελλιπώς, έχοντας παίξει σε πέντε Final 4 και στους τελικούς της πρώτης διοργάνωσης με αντίπαλο την Κίντερ Μπολόνια. Μεγάλωσε μαζί με την ομάδα, έζησε από κοντά την... μεταμόρφωσή της από ένα ταπεινό κλαμπ σε σύλλογο top επιπέδου και μπόρεσε να μεταφέρει αυτή την πρόοδο μέσα από το ραδιόφωνο.

Από τη Βιτόρια έχουν περάσει ων ουκ έστιν αριθμός μεγάλων παικτών. O Αντρές Νοτσιόνι, ο Χοσέ Μανουέλ Καλδερόν, ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, ο Λουίς Σκόλα, ο Τιάγκο Σπλίτερ, ο Μίρζα Τελέτοβιτς και ο Μαρτσελίνιο Χουέρτας είναι ορισμένοι μόνο από τους σούπερ σταρ που ανακάλυψε ο αρχισκάουτ των Βάσκων, Αλφρέδο Σαλαζάρ και περιέγραψε ο Ράφα. Το εφετινό Copa del Rey ήταν το 29ο της καριέρας του (σ.σ. απουσίασε μόνο το 1991, από τη διοργάνωση της Σαραγόσα) ωστόσο η αγαπημένη του Μπασκόνια αποκλείστηκε στον προημιτελικό από την Μπανταλόνα έπειτα από την ασύλληπτη εμφάνιση του Νίκολας Λαπροβίτολα που έκανε ρεκόρ στη διοργάνωση με 50 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης!

Την επομένη του αποκλεισμού, λοιπόν, ο Ράφα και ο «Διόσκουρος» του όλα αυτά τα χρόνια, Ινιάκι Γκαραϊάλντε (σ.σ. αγωνίστηκε στην Μπασκόνια των 80s) πήραν τις θέσεις τους στα δημοσιογραφικά του WiZink Center για τον ημιτελικό της Μπαρτσελόνα με την Τενερίφη. Ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη όταν οι 2.000 Βάσκοι που βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά σταμάτησαν τα συνθήματα για την Μπασκόνια κι άρχισαν να φωνάζουν εν χορώ το όνομα του Ράφα Μουντιόν, αποδίδοντας την ύψιστη τιμή στη «Φωνή της Μπασκόνια» που σηκώθηκε από τη θέση του, υποκλίθηκε κι έσφιξε τις γροθιές του προς τους οπαδούς! Ήταν η ύψιστη μορφή αναγνώρισης στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου ενώ οι συνάδελφοί του από όλη την Ισπανία έβγαζαν μαζί του φωτογραφίες στο ημίχρονο!

«Ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Στην πραγματικότητα, φορούσα την κάσκα της μετάδοσης, δεν μπορούσα να τους ακούσω και μου είπαν να σταματήσω για να το απολαύσω. Έχουμε ζήσει την ανάπτυξη της Μπασκόνια από τα πρώτα βήματα… Δεν ξέρω αν με έχουν ακούσει μια, δυο και τρεις γενιές… O παππούς, ο εγγονός…» εξήγησε μιλώντας στο Gigantes del Basket ο συμπαθέστατος Ράφα, ο οποίος διανύει τα τελευταία μέτρα μιας υπέροχης διαδρομής πριν κρεμάσει οριστικά το μικρόφωνο και αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Τελικά, είναι μόνο ζήτημα παιδείας;