Τζον Ντιμπαρτολομέο: Ο εργάτης που δύσκολα θα γίνει πρωταγωνιστής

Τζον Ντιμπαρτολομέο: Ο εργάτης που δύσκολα θα γίνει πρωταγωνιστής

Τζον Ντιμπαρτολομέο: Ο εργάτης που δύσκολα θα γίνει πρωταγωνιστής
Αν στην αγωνιστική ταυτότητα του κάθε παίκτη απαιτούταν προσδιορισμός ρόλου, ο Τζον Ντιμπαρτολομέο θα είχε αυτόν του εργάτη. Η Euroleague Greece ανοίγει τον φάκελο του 27χρονου γκαρντ της Μακάμπι ο οποίος ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στις ευθύνες ενός αθλητή που τίμια βγάζει το ψωμί του.

Το τελευταίο έχει την αξία του κυρίως αν ρίξει κανείς μια ματιά στην μπασκετική διαδρομή του. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που προέρχονται από την 3η Κατηγορία του κολεγιακού Πρωταθλήματος δεν εξελίσσονται σε επαγγελματίες αθλητές. Υπάρχουν βέβαια και οι εντυπωσιακές εξαιρέσεις καθώς από τα… χαμηλά πατώματα του NCAA ξεκίνησαν μερικοί από τους σπουδαιότερους στην ιστορία του ΝΒΑ όπως οι Τζόρτζ Γκέρβιν, Έρλ Μονρό, Τζερόμ Κέρσι, Τσάρλς Όκλεϊ, Ντάρελ Άρμστρονγκ. Ο Τζον Ντιμπαρτολομέο φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, για την ακρίβεια κατατάσσεται στους μπασκετικούς «θρύλους» του κολεγίου, τούτο όμως δεν ήταν αρκετό για να διεκδικήσει καλύτερη μπασκετική πορεία, λόγω της… άρνησης των «εκτιμητών» να ασχοληθούν με παίκτες οι οποίες δεν αποφοίτησαν από το NCAA I.

Βέβαια, η πορεία του θυμίζει… το αγροτικό ενός ασκούμενου γιατρού καθώς μετά την αποφοίτησή του αγωνίστηκε στην 3η Κατηγορία του ισπανικού Πρωταθλήματος (σ. σ. εκεί τον έστειλε η Σαραγόσα με την οποία είχε υπογράψει 3ετές συμβόλαιο), πριν τελικώς αποφασίσει να κυνηγήσει δουλειά στη χώρα-γενέτειρα της μητέρας του. Διότι ο πατέρας του είναι Ιταλός, η μητέρα του Ρωσοισραηλινή, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Κάπως έτσι, βρέθηκε το 2015 στο Ισραήλ, όπου μαζί με άλλους ταλαντούχους αθλητές υποβλήθηκε σε try outs της Μακάμπι Χάιφα και αφού έπεισε, υπέγραψε διετές συμβόλαιο.

Η μεταγραφή του στην κορυφαία ομάδα του Ισραήλ αλλά και η απόφαση να γίνει αρχηγός της Μακάμπι Τελ Αβίβ, μάλλον στοιχειοθετεί σημαντικό πειστήριο για την εξέλιξη της καριέρας του. Το πιθανότερο είναι να μην γίνει ποτέ πρωταγωνιστής, τουλάχιστον στο υψηλότερο επίπεδο. Κι αυτό έχει τη σημασία του γιατί ο αγωνιστικός ρόλος του διαμορφώνεται αναλόγως του επιπέδου του αντιπάλου αλλά και της κρισιμότητας του αγώνα.

«Διχασμένη προσωπικότητα»

Για παράδειγμα, ο χρόνος συμμετοχής του Ντιμπαρτολομέο στους αγώνες της Μακάμπι στην Euroleague δεν «ξεφεύγει» από τα εννιά αγωνιστικά λεπτά κατά μέσο όρο. Στην πραγματικότητα, τα λεπτά συμμετοχής του εξαρτώνται από τα «κέφια» του Σκότι Ουίλμπεκιν και πλέον του Τζέρεμι Πάργκο (σ.σ. πιο πριν του Κέντρικ Ρέι). Όταν οι δύο Αμερικανοί αδυνατούν να βρουν αγωνιστικό ρυθμό ή να προσδώσουν το τέμπο που θέλει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, τότε έρχεται (σαν απομηχανής θεός) ο Ντιμπαρτολομέο. Επί ημερών Σφαιρόπουλου, αυτό έγινε σε τρεις αγώνες με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη νίκη μέσα στο Μόναχο επί της Μπάγερν, όπου ο αρχηγός της «ομάδας του λαού» φρόντισε να χτίσει διαφορά.

Σε αντίθεση με τους αγώνες στην Euroleague, στο Πρωτάθλημα του Ισραήλ ο 27χρονος έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο χρόνου συμμετοχής και παράλληλα είναι ο πρώτος σκόρερ της Μακάμπι. Γιατί είναι στο παρκέ για περίπου 25 αγωνιστικά λεπτά, αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες και σκοράρει 13.7 πόντους κατά μέσο όρο.

Αν όμως το βασικό κριτήριο στην εξέλιξη της καριέρας του είναι οι αριθμοί του στην Euroleague, τότε μάλλον θα πρέπει να τον προβληματίσει το γεγονός ότι φέτος είναι στο παρκέ λιγότερο χρόνο σε σχέση με πέρυσι. Παρότι μάλιστα σκοράρει και σουτάρει καλύτερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Αν κάποια στιγμή εκτιμηθεί ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί και σε… πρώτο ρόλο, θα φανεί το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένος.