Ουίλιαμς Γκος: Το φετινό «αίνιγμα» του Ολυμπιακού

Ουίλιαμς Γκος: Το φετινό «αίνιγμα» του Ολυμπιακού

Αντωνία Σπανού
Ουίλιαμς Γκος: Το φετινό «αίνιγμα» του Ολυμπιακού
O Νάιτζελ Γκος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τον Ολυμπιακό. Κατώτερος των περιστάσεων ή με υψηλότερες προσδοκίες; Ουδείς μπορεί ν' απαντήσει με σιγουριά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος έρχεται στο προσκήνιο της κουβέντας για τον φετινό Ολυμπιακό. Ο νεαρός γκαρντ, χωρίς εμπειρία από Euroleague και με μια σεζόν με την Παρτιζάν, ήταν προσωπική επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ και μάλιστα έγινε η πρώτη μεταγραφή της νέας εποχής στο «Λιμάνι».

Μαζί με την αλλαγή προπονητή, ο Αμερικανοισραηλινός προπονητής αποφάσισε να πάρει και να στηρίξει έναν σχετικά άπειρο Αμερικανό, που όμως οι περγαμηνές του και οι προσδοκίες για εκείνον ήταν εντυπωσιακές. Οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν την πολιτική τους, έκαναν κλειστό διετές συμβόλαιο στο παίκτη και επένδυσαν στον Γκος δείχνοντας πόσο πιστεύουν και στο ταλέντο του, αλλά και στην επιλογή του προπονητή τους.

Ο νεαρός γκαρντ ήρθε στην Ελλάδα με στόχο να είναι εκείνος που θα ηγηθεί της γραμμής των γκαρντ του Ολυμπιακού. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης πέρασε από την αρχή σε δεύτερη μοίρα και ο Μπλατ έδειξε ότι θα στηρίξει τον παίκτη του ως βασική επιλογή, με τον Βασίλη Σπανούλη στο πλευρό του.

Μπορεί ο τρόπος του παιχνιδιού του να έδειχνε ότι η θέση «2» πιθανότατα να του ταιριάζει περισσότερο, αλλά η σκέψη για εκείνον ήταν διαφορετική και δείχνει ξεκάθαρα ότι παλεύει να προσαρμοστεί. Μετά από 24 παιχνίδια στην Euroleague οι εμφανίσεις του δεν είναι καλές, η κριτική που δέχεται αρχίζει και φουντώνει και μάλιστα έγινε ξεχωριστή αναφορά από τον ενοχλημένο Ντέιβιντ Μπλατ.

Όταν ρωτήθηκε για την κακή κατάσταση του παίκτη του, ο προπονητής του Ολυμπιακού, επισήμανε: «Είναι εύκολο να μιλήσουμε για παίκτες όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για αυτούς, όμως είναι μία δίκαιη ερώτηση. Είχε πραγματικά κάποια καλά παιχνίδια, αλλά περνάει μία κακή αγωνιστική περίοδο. Ταυτόχρονα την ίδια στιγμή ένας από τους ιστορικούς παίκτες που έχουν φορέσει αυτή τη φανέλα, όπως είναι ο Γιώργος Πρίντεζης, ήταν αρκετά κάτω στην απόδοσή του και μπορείτε να ρωτήσετε και τον ίδιο για αυτό, σήμερα όμως ο Γιώργος γύρισε κοντά στα στάνταρ του και είναι καλό αυτό για την ομάδα. Επίσης ο Νίκολα ήταν στους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης στο πρώτο μισό και τώρα δυσκολεύεται αυτή την περίοδο. Αυτά όμως πιστεύω είναι πράγματα τα οποία μπορούν να γυρίσουν ξανά υπέρ μας».

Ο Γκος δείχνει διστακτικός, χωρίς να εμπιστεύεται το ένστικτο του και σε αρκετές περιπτώσεις κάνει εύκολα λάθη, δείχνοντας ότι δεν είναι συγκεντρωμένος, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Αυτό έχει αντίκτυπο και στους αριθμούς του αφού σε 24 ματς μέχρι τώρα έχει σε 25:54 που βρίσκεται στα παρκέ μετρά 8.9 πόντους με 43.1% στο δίποντα, 35.3% στα τρίποντα, 76.3% στις βολές, ενώ κατεβάζει 2 ριμπάουντ, μοιράζει 4.09 ασίστ και κάνει και 1.4 λάθη ανά παιχνίδι, έχοντας κατά μέσο όρο αξιολόγηση στο 8.6. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόλις σε δύο παιχνίδια έχει αγωνιστεί κάτω από 20 λεπτά, με τον Μπλατ να στηρίζει τον παίκτη του και να φαίνεται πως πιστεύει στην ανάταση του.

Καλύτερη του φετινή ευρωπαϊκή εμφάνιση είναι εκείνη κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, που είχε 23 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, με 25 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, που είναι και το φετινό του ρεκόρ. Από την 14η αγωνιστική το PIR του έχει γίνει σταθερά μονοψήφιο, με εξαίρεση το ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ στο τελευταίο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ ο Αμερικανός γκαρντ είχε -4, που είναι και το πιο χαμηλό φετινό του.

Ο Γκος φαίνεται ότι δυσκολεύεται να βρει σταθερότητα, παρά την στήριξη που του δείχνουν στον Ολυμπιακό και μένει να δούμε πως θα τον βρει το κλείσιμο της κανονικής διάρκειας.

ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Ή ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ;

Ο Ουίλιαμς Γκος το καλοκαίρι βρέθηκε στον Ολυμπιακό, μια ομάδα πρωταγωνίστρια και ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε αποφασίσει να τον στηρίξει και να πορευτεί με εκείνον πρωταγωνιστή. Οι προσδοκίες σε μια ομάδα εκ των κορυφαίων τις διοργάνωσης είναι σίγουρα τεράστιες και ο 24χρονος γκαρντ φαίνεται πως ψάχνει τρόπο να ανταποκριθεί. Το καλοκαίρι δούλεψε πολύ, προετοιμάστηκε εξαιρετικά και βούτηξε στα βαθιά για να μετρήσει και εκείνος πως μπορεί να... κολυμπήσει. Για την ώρα και έχοντας φτάσει στις 5 Μαρτίου του 2019, δείχνει πως δυσκολεύεται να κρατήσει το βάρος, ειδικά που τα... κρίσιμα έχουν αρχίσει και ψάχνει και εκείνος την λύση για να βελτιωθεί και να αλλάξει μορφή στο διατακτικό παιχνίδι του.

Εγκλωβισμένος και χωρίς να παίρνει ενέργεια από την άμυνα ο Γκος δείχνει να δυσκολεύεται και να γεμίζει αμφιβολίες όσους είναι σίγουροι για το ταλέντο του. Οι προσδοκίες για εκείνον ήταν μεγάλες, καλείται να βγει μπροστά για μια κορυφαία ομάδα, αλλά και εκείνος μέχρι τώρα δείχνει να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Η θέληση του είναι εκεί, όταν δεν είναι καλός κάθεται και δουλεύει παραπάνω, ψάχνει λύσεις και σίγουρα θέλει να βελτιώσει όσα παρουσιάζει μέσα στο παρκέ.

Το κλείσιμο της σεζόν θα βγάλει πολλά συμπεράσματα για εκείνον και για το αν τελικά οι προσδοκίες τον ξεπέρασαν ή αν αντέχει την πίεση και μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.