Έφυγε το μεγάλο βάρος και πλέον είναι στο χέρι τους…

Έφυγε το μεγάλο βάρος και πλέον είναι στο χέρι τους…

Έφυγε το μεγάλο βάρος και πλέον είναι στο χέρι τους…
Ο Γιώργος Κούβαρης βρέθηκε στο Λας Πάλμας με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και μετά το δεύτερο «διπλό» των «πρασίνων» στη φετινή EuroLeague αναλύει την επόμενη μέρα, στέκεται στους Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη, ενώ υπογραμμίζει το πόσο πολύ έλειψε ο Κιθ Λάνγκφορντ ο οποίος είναι ο παίκτης που κάνει την διαφορά στην επίθεση.

Μια του AKTINA, δυο του ΑΚΤΙΝΑ, τρεις και η… καλή του μέρα! Μπορεί στις δύο εξαιρετικές και εξόχως οργανωμένες εκδρομές του ΑΚΤΙΝΑ Travel Group σε Βιτόρια και Κάουνας οι φίλοι του Παναθηναϊκού να επέστρεψαν στην Αθήνα με «γλυκόπικρη» γεύση (σ.σ. γλυκιά λόγω των πανέμορφων ταξιδιών και πικρή λόγω του αποτελέσματος) αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η 3η «εξόρμηση» εκτός των συνόρων μαζί με την ομάδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού εκτός από την εξαιρετική εκδρομή στα Κανάρια Νησιά, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επέστρεψε με τη νίκη στις αποσκευές του.

Μια νίκη που είχε ανάγκη προκειμένου να συνεχίσει να «αναπνέει» στην EuroLeague. Στην αντίθετη περίπτωση θα είχε περιέλθει σε… ημιθανή κατάσταση και απλά θα περίμενε το… οριστικό του τέλος. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Άλλωστε το καλό κλίμα μετά το τέλος του αγώνα αποτυπώθηκε και στην πτήση της επιστροφής. Εκτός του ότι από τα μεγάφωνα του αεροσκάφους ακουγόταν ο ύμνος του Παναθηναϊκού, οι φίλαθλοι τραγουδούσαν συνθήματα, με το «είμαι ένας άλλος ζω σε παράνοια» να είναι το κερασάκι στην τούρτα, οι παίκτες της ομάδας δεν έβγαζαν το χαμόγελο από το στόμα τους.

Πειράγματα, μικρές πλάκες και σε γενικές γραμμές ένα εύθυμο κλίμα μετά το 2ο «διπλό» του Παναθηναϊκού στην φετινή EuroLeague. Μία εκτός έδρας νίκη που ήρθε ύστερα από 118 μέρες! Πώς λοιπόν να μην νιώθουν ότι έφυγε ένα μεγάλο βάρος από μέσα τους το οποίο και κουβαλούσαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες; Τώρα θα μου πείτε… «Με την Γκραν Κανάρια που παλεύει να σωθεί στο ισπανικό πρωτάθλημα;» Ναι, με την Γκραν Κανάρια θα σας απαντήσω εγώ. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι η απόσταση μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας είναι πολύ μικρή.

Με αυτήν την νίκη ο Παναθηναϊκός μπορεί -πλέον- να ελπίζει. Όσες ελπίδες και αν έχει. Για μένα λίγες, αν όχι ελάχιστες. Σε περίπτωση όμως που είχε γνωρίσει την ήττα, η ομάδα θα ήταν με το ενάμιση πόδι, αν όχι και με τα δύο πόδια, εκτός playoffs. Φανταστείτε λοιπόν στο τέλος να καταφέρει τελικά και να περάσει στην επόμενη φάση. Τότε θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει κάποιος πόσο μεγάλης σημασίας ήταν η συγκεκριμένη νίκη στα Κανάρια Νησιά. Γιατί καλώς ή κακώς τα πάντα από κάπου ξεκινούν και το «τριφύλλι» μπορεί να κάνει το δικό του, νέο, ξεκίνημα. Μπορεί και όχι αν βάλουμε κάτω τη συνολική του παρουσία στην φετινή EuroLeague.

Σίγουρα, πάντως, το εν λόγω «διπλό» μπορεί να αλλάξει άρδην την ψυχολογία στους «πράσινους» και να πάψουν -επιτέλους- να κουβαλάνε το βαρύ φορτίο του «δεν μπορούμε» εκτός ΟΑΚΑ. Στο χέρι τους είναι. Έχουν άλλα έξι παιχνίδια για να αποδείξουν, πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους, τους εαυτούς, ότι κακώς δεν τους πίστευε κανείς μετά το σερί των άσχημων αποτελεσμάτων μέσα στον Ιανουάριο. Στο πρώτο «must win» έγινε αυτό που έπρεπε. Το δεύτερο «must win» είναι την επόμενη εβδομάδα στην Πόλη κόντρα στην Νταρουσάφακα. Με ένα 2/2 σε αυτά τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός θα έχει αντιστρέψει το κλίμα και θα πάει να παίξει τέσσερις τελικούς σε πέντε παιχνίδια. Αφήνουμε την εκτός έδρας αναμέτρηση ΤΣΣΚΑ έξω από την εξίσωση. Απλά σε περίπτωση νίκης θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση στη συνέχεια.

Από εκεί και πέρα θα έχει την «διαβολοβδομάδα» που θα κριθούν τα πάντα. Μπασκόνια εντός και Αρμάνι εκτός. Απέναντι στους Βάσκους θα χρειαστεί και +10 πόντους για να έχει το κεφάλι του ήσυχο στις ισοβαθμίες ενώ στη συνέχεια θα κληθεί να πετύχει το πρώτο ΜΕΓΑΛΟ «διπλό» στο Μιλάνο. Γιατί εκεί θα μιλάμε για ΜΕΓΑΛΟ «διπλό». ΑΝ και εφόσον ο Παναθηναϊκός κλείσει την επόμενη τετράδα με 3/4 νίκες (νίκη με Νταρουσάφακα, Μπασκόνια, Αρμάνι, ήττα από την ΤΣΣΚΑ), η Ρεάλ δεν πιστεύω ότι θα έχει τύχη στο ΟΑΚΑ, ενώ την τελευταία αγωνιστική παίζει υποδέχεται την Μπουντούτσνοστ. Βέβαια υπάρχει και μια ακόμη άποψη, την οποία έχω εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν και την οποία εξακολουθώ να πιστεύω. Ακόμα και αν περάσει στα playoffs, η συνέχεια θα είναι πολύ πολύ δύσκολη, αν όχι ανυπέρβλητη. Με οποία ομάδα και αν παίξει. Όμως είναι... Παναθηναϊκός και οφείλει να κυνηγήσει την οκτάδα.

Πάμε τώρα και στα επιμέρους κομμάτια του παιχνιδιού. Από τις λίγες φορές τη φετινή σεζόν που ο Παναθηναϊκός έδειξε ΟΜΑΔΑ με ΟΛΗ τη σημασία της λέξεως! Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος και τις απουσίες που είχε, με τελευταία και πιο κομβική βάσει φορμαρίσματος, αυτήν του ΝτεΣόν Τόμας. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός έπαιξε χωρίς… τεσσάρι στο ματς και αυτό διότι ο Μήτογλου δεν βρέθηκε στην καλύτερη βραδιά του, ενώ παράλληλα τραυματίστηκε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και έκτοτε δεν επέστρεψε στο παρκέ. Όμως, ο Παπαπέτρου εκεί! Βοήθησε ΚΑΙ σε αυτήν την θέση, κερδίζοντας μάχες χάρη στην μαχητικότητά του και δίνοντας λύσεις στην επίθεση. Ουδέν κακόν, αμιγές καλού!

Βέβαια εκείνοι που αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη δεν ήταν άλλοι από τους Θανάση Αντετοκούνμπο και Γιώργο Παπαγιάννη. Ρεκόρ καριέρας και οι δύο έχοντας από 16 και 14 πόντους αντίστοιχα με 15/17 δίποντα!!! Αν μη τι άλλο δεν είναι οι παίκτες από τους οποίους περιμένει κάποιος ότι θα «ξελασπώσουν» τον Παναθηναϊκό σε ματς της EuroLeague, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που υπάρχουν παιχνίδια που βρίσκονται λίγα λεπτά στο παρκέ ή δεν θα παίξουν καθόλου. Αν μη τι άλλο αυτό είναι κάτι που πιστώνεται ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος θέλει να έχει όλους τους παίκτες ετοιμόπολεμους ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ακόμα και για μια άμυνα, ένα σκριν, ένα φάουλ, ένα σουτ.

Ο Αμερικανός προπονητής πιστεύει στον υψηλόσωμο σέντερ, όπως πιστεύει σε όλους τους παίκτες που έχει στην διάθεσή του. Είχα γράψει πιο παλιά ότι στα χέρια του Πιτίνο, ο Παπαγιάννης μπορεί να κάνει το ξεπέταγμά του. Ίσως όχι φέτος (που είναι και το πιθανότερο), αλλά έχοντας δουλέψει δίπλα στον Αμερικανό προπονητή, ενδέχεται να τον δούμε τελείως διαφορετικό στο μέλλον. Κρατήστε το αυτό κάπου στην άκρη του μυαλού σας. Για τον Νικ Καλάθη δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Σε μια βραδιά με έξι λάθη κατάφερε να έχει 20 στο PIR! Μόνο και μόνο από αυτό αντιλαμβάνεστε ΠΟΣΟ πολύ επηρεάζει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και ΠΟΣΟ απαραίτητος είναι στην ομάδα, αν και ο Λεκαβίτσιους έκανε πολύ καλά τη δουλειά του στο πρώτο ημίχρονο.

Λάνγκφορντ: Άλλη ομάδα ο Παναθηναϊκός με τον Κιθ και άλλη ομάδα χωρίς εκείνον. Με την επιστροφή του στην ενεργό δράση το «τριφύλλι» έχει κάνει το 2/2 στην EuroLeague και το 5/5 συνολικά εντός και εκτός των συνόρων. Μάλλον για να ακριβολογούμε το… 4,5/4,5 μιας και το δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου με τον Ολυμπιακό δεν έγινε ποτέ. Βέβαια με ΑΝ και υποθέσεις δεν γράφεται η ιστορία αλλά στην προκειμένη περίπτωση ΑΝ ο Λάνγκφορντ είχε παίξει στα μισά από τα ματς που έχασαν οι «πράσινοι» σε αυτό το διάστημα, ίσως τώρα τα πράγματα να ήταν τελείως διαφορετικά. Και δεν είναι κάτι που αποτελεί μόνο προσωπικό συμπέρασμα, αλλά σε μια σύντομη συνομιλία με τον Ρικ Πιτίνο την ώρα που περιμέναμε να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο, ήταν σαφής: «Κιθ Λάνγκφορντ. Όταν τελειώνει ο χρόνος ξέρεις που θα πάει η μπάλα…» εξηγώντας το πόσο πολύ είχε λείψει στην «πράσινη» επίθεση.

Σον Κιλπάτρικ: Ακόμα ψάχνει το μακρινό σουτ. Όμως όταν χρειάστηκε να πάρει προσπάθειες με προσωπικές ενέργειες, ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Ιαν Βουγιούκας: Τιμής ένεκεν, δίπλα από τη λέξη τίμιος θα πρέπει να μπει η φωτογραφία του. Σε επτά λεπτά πρόλαβε και έκανε αισθητή την παρουσία του και μάλιστα με το παραπάνω αν και η φοβερή ασίστ που έδωσε στον Παπαπέτρου δεν γράφτηκε ποτέ στο φύλλο της στατιστικής.

Από εδώ και στο εξής στον Παναθηναϊκό πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το «διπλό» και να «φτιάξουν» την ψυχολογία τους όσον αφορά τα εκτός έδρας ματς. Μένει να το δούμε την επόμενη εβδομάδα στην Πόλη. Με νέα νίκη, ναι. Θα έχει γίνει δουλίτσα. Όμως με ήττα θα αποδειχθεί ότι το «διπλό» στο Λας Πάλμας ήταν μια ευχάριστη παρένθεση και σε καμία περίπτωση ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.

ΥΓ1: Απίστευτη η παρουσία του κόσμου του Παναθηναϊκού στο Λας Πάλμας. 200 φίλοι των «πρασίνων» είχαν μετατρέψει σε… ΟΑΚΑ την Gran Canaria Arena έχοντας έρθει από όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης. Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Κύπρο, Ελλάδα… Αν μη τι άλλο δεν είναι κάτι που συναντάει κανείς συχνά σε ένα τόσο δύσκολο και μακρινό ταξίδι. Γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήρθαν με το τσάρτερ, αλλά... μόνοι τους.

ΥΓ2: Ο Βουγιούκας έδειξε το ΤΡΟΜΕΡΟ μπασκετικό IQ του όταν σκόραρε με μια απίστευτη προσποίηση. Δεν μένω τόσο σε αυτό, όσο στο γεγονός ότι Ο-Λ-Ο-Σ ο πάγκος μπήκε στο παρκέ για να πανηγυρίσει έξαλλα αυτό το καλάθι! Παρεμπιπτόντως, ο Ίαν μας έλεγε μετά στο αεροδρόμιο, «πρέπει να το δω. Τόσο καλό ήταν;»

ΥΓ3: Πολλά θα εξαρτηθούν από την διάγνωση για τον τραυματισμό του Μήτογλου. Ο ίδιος πόναγε το βράδυ μετά τον αγώνα, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές. Θα δούμε σήμερα. Πάντως χωρίς τον «Μήτο» στην Πόλη θα αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα για το ματς,.

ΥΓ4: Έιντριαν Πέιν: Πραγματικά δεν ξέρω αν θα μπορέσει να παίξει μπάσκετ στον Παναθηναϊκό. Και αν το κάνει θα είναι θαύμα. Εκτός κλίματος γενικά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...