Οι 5+1 πιο φορμαρισμένες ομάδες της Euroleague

Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι 5+1 πιο φορμαρισμένες ομάδες της Euroleague
Η Euroleague Greece ρίχνει μια ματιά στις πιο φορμαρισμένες ομάδες του δεύτερου γύρου λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αγωνιστικές και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι κυριαρχούν οι πρώτες πέντε ομάδες της βαθμολογίας.

Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να μπει στη σχετική λίστα και η Αρμάνι Μιλάνο καθώς η ομάδα του Μάικ Τζέιμς (… κι αυτό ισχύει 100%) μετρά τέσσερις συνεχόμενες νίκες κι έβαλε τις βάσεις για πρόκριση στα Play Offs της διοργάνωσης. Ο δε Αμερικανός με 19.8 πόντους και έξι ασίστ κατά μέσο όρο – στον ίδιο αριθμό αγώνων – είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της. Είναι επίσης αλήθεια ότι η ιταλική ομάδα έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει δικαιωμένη για την επιλογή του Τζέιμς Νάναλι καθώς αυτός προσφέρει 15 πόντους ανά αγώνα. Συνολικά στον δεύτερο γύρο, η Αρμάνι έχει πέντε νίκες σε οκτώ αγώνες, τον ίδιο απολογισμό έχει και η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Υπάρχουν όμως και καλύτερες επιδόσεις. Έχουμε και λέμε…

Εδώ και πολλές εβδομάδες, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δείχνει να βαδίζει πάνω σε μια κόκκινη γραμμή. Η αμφισβήτηση άγγιξε τους πάντες, πραγματικά όμως… ποια άλλη ομάδα της Euroleague θα μπορούσε να βγάλει ανώδυνα ένα διάστημα πλούσιο σε τραυματισμούς; Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχει επτά νίκες στις οκτώ αγωνιστικές του πρώτου γύρου παρότι ο Κόρι Χίγκινς έχασε τα περισσότερα παιχνίδια και γενικώς αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών. Να’ ναι καλά ο Νάντο Ντε Κολό ο οποίος στις επτά νίκες είχε 17.8 πόντους κατά μέσο όρο αλλά και ο Ντάνιελ Χάκετ με τους δικούς του 13 πόντους ανά αγώνα. Αυτό που άλλαξε η ΤΣΣΚΑ είναι η αποτελεσματικότητα στην άμυνα. Δέχθηκε κατά μέσο όρο 74.5 πόντους. Η επίθεση της (87.5π.) παραμένει ψηλά παρότι το ποσοστό της στο μακρινό σουτ (37.1%) παραμένει χαμηλό για το επίπεδό της.

Όχι απλά κερδίζει, αλλά και με 17 πόντους ανά αγώνα

Αυτό είναι μάλλον το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για τη Φενέρμπαχτσε, στις έξι νίκες που έκανε στους τελευταίους οκτώ αγώνες. Πετυχαίνει 88 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 71.3. Το δεύτερο εξαιρετικά εντυπωσιακό στοιχείο είναι το ποσοστό της έξω από τα 6,75 καθώς σουτάρει με 46.9% έχοντας 61/130 προσπάθειες. Αυτό που επίσης άλλαξε είναι η συμμετοχή ενός παίκτη στη λίστα των πρωταγωνιστών. Αυτός είναι ο Νίκολα Κάλινιτς ο οποίος έχει 11 πόντους κατά μέσο όρο στα τελευταία παιχνίδια. Ο Σέρβος χρησιμοποιείται περισσότερο σε αμυντικές αποστολές, είναι σαφές όμως ότι πλέον υπάρχουν plays και γι’ αυτόν.

Να’ ναι καλά το τρίποντο

Με εξαίρεση την ήττα από την Μπουντούτσνοστ, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν γνώρισε… απρόσμενο αρνητικό αποτέλεσμα από την αρχή του δεύτερου γύρου. Χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητά της, αλλά και την ευστοχία της στο μακρινό σουτ με τα 65 τρίποντα που πέτυχε στις έξι νίκες της καθώς σουτάρει με 43% (65/151). Ο Άντονι Ράντολφ έχει εξελιχθεί σε πρώτο σκόρερ της ομάδας με τους 14.8 πόντους που έδωσε στις έξι τελευταίες νίκες, σε συνδυασμό με την αγωνιστική άνοδο του Σέρχιο Γιουλ ο οποίος δίνει 13 πόντους κατά μέσο όρο. Η Ρεάλ συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στην επίθεση με τους 88.8 πόντους ανά αγώνα, δέχεται όμως και 78.

Η Εφές εξελίχθηκε σε σταθερή αξία

Με απολογισμό έξι νικών σε οκτώ αγώνες, η Αναντολού Εφές συνεχίζει απτόητη την πορεία της για την 4αδα της Euroleague. Αυτό θα φανεί εν πολλοίς στους επόμενες τέσσερις αγώνες καθώς έχει εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα. Πάντως, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν παραμένει σταθερή και στον δεύτερο γύρο εμφάνισε αμυντικές αρετές καθώς στις έξι νίκες δέχθηκε 69 πόντους κατά μέσο όρο. Η ίδια έβαλε 83.6. Στους ίδιους αγώνες, αναδείχθηκε ο Γάλλος Αντριάν Μοερμάν με τους 14 πόντους που έχει κατά μέσο όρο, τον ακολουθεί ο Βασίλιε Μίτσιτς με 13, ενώ ο Μπράιαντ Ντάνστον (10.5π.) είναι επίσης διψήφιος. Μένει να φανεί, αν θα… πάρει μπρος και ο Σέιν Λάρκιν.

Γαλλική… επανάσταση

Πολλοί δεν την πίστεψαν, ακόμη περισσότεροι την αμφισβήτησαν, αλλά η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο κατώφλι της 4αδας. Θα προσπαθήσει να την «καπαρώσει» στον εκτός έδρας αγώνα με την Αναντολού Εφές. Μετρά έξι νίκες στους τελευταίους αγώνες και γενικώς είναι σε καλό φεγγάρι. Αυτό φαίνεται στην άμυνα με τους 69 πόντους που δέχθηκε κατά μέσο όρο στις έξι νίκες της. Το ποσοστό ευστοχίας της (38%) στο μακρινό σουτ δεν είναι υψηλό, κατευθύνεται όμως από τους Γάλλους. Τομάς Ερτέλ (15π.) και Κέβιν Σεραφέν (12.9π.) είναι οι πρώτοι σκόρερ της Μπαρτσελόνα στην ίδια σειρά αγώνων.