Ολυμπιακός: Η ανάλυση της επίθεσης στα τελευταία 6 ματς (pics)

Ολυμπιακός: Η ανάλυση της επίθεσης στα τελευταία 6 ματς (pics)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Η ανάλυση της επίθεσης στα τελευταία 6 ματς (pics)
H Euroleague Greece γράφει για την επίθεση του Ολυμπιακού στα τελευταία 6 παιχνίδια. Διαβάστε την αναλογία pick 'n' roll, αιφνιδιασμών, σουτ και post up.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε αγωνιστική κάμψη εδώ και καιρό κι ένα από τα βασικότερα προβλήματά του είναι η επιθετική του παραγωγικότητα. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ στα τελευταία 6 παιχνίδια (Ρεάλ, Χίμκι, Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Αναντολού Εφές) μετρά μόλις νίκη και σε αυτό το διάστημα έχει 68 πόντους κατά μέσο όρο.

Η Euroleague Greece επιχειρεί να αναλύσει τον τρόπο επίθεσης των «ερυθρόλευκων» σε αυτή την... εξάδα αγώνων με τη βοήθεια του «Instatscout» το οποίο αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων και όχι μόνο.

Ο Ολυμπιακός σκοράρει 68 πόντους κάνοντας 87.3 κατοχές σε κάθε ματς και έχοντας 43.7% στα σουτ εντός πεδιάς.

ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ (TS)

Ενα χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι πως δεν τρέχει, πως δεν ψάχνει καθόλου το εύκολο καλάθι. Μία ομάδα η οποία φτιάχτηκε για να παίζει γρήγορα, λειτουργεί εντελώς αντίθετα. Στα έξι τελευταία παιχνίδια κατά μέσο όρο εκδηλώνει 3.3 αιφνιδιασμούς και ευστοχεί μόλις στο 1.7 αυτών.

Στη νίκη επί της Χίμκι είχε 4/6 αιφνιδιασμούς και στις πέντε ήττες μετρά 1/2 κόντρα στη Ρεάλ, 1/5 κόντρα στη Φενέρ, 0/1 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στην έδρα του και 2/3 με Μακάμπι και Εφές.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ LOW POST ΠΑΙΧΝΙΔΙ (PU)

Το ρόστερ του Ολυμπιακού με εξαίρεση του Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη δεν έχει άλλον παίκτη ο οποίος να έχει την ικανότητα να ποστάρει τον αντίπαλό του. Αυτομάτως μία βασική λύση της επιθετικής λειτουργίας δε γίνεται να σου προσφέρει πολλά πράγματα.

Στο ίδιο διάστημα των έξι αυτών αγώνων οι Πειραιώτες ποστάρουν κατά μέσο όρο 5.2 φορές και ευστοχούν τις 2.7. Αναφερόμαστε μόνο στο σκοράρισμα αφού υπάρχει και η δημιουργία από post up την οποία δεν συμπεριλαμβάνουμε.

Κόντρα στην Εφές, ο Ολυμπιακός εκδήλωσε μόλις 4 επιθέσεις με πλάτη και ευστόχησε στη μία. Η ιδανικότερη βραδιά του ήταν στο Τελ Αβίβ όπου είχε 9/13, αλλά στα πέντε άλλα ματς συνολικά έχει 7/18 προσπάθειες από το low post.

ΣΟΥΤ (CAS + SO + HO)

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σημαντικό πρόβλημα στο σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Η «catch and shoot» κατηγορία είναι αυτή που καταγράφει τις προσπάθειες των παικτών οι οποίοι δέχτηκαν πάσα και σούταραν άμεσα.

Σε αυτά τα 6 παιχνίδια ο Ολυμπιακός κατά μέσο όρο βάζει 4 σε 14 προσπάθειες, ποσοστό άθλιο για το επίπεδο της Euroleague. Ειδικά στους αγώνες με Εφές (2/13), Μακάμπι (3/12), Μπαρτσελόνα (3/20) και Ρεάλ (1/7) αναδείχτηκε η έλλειψη σουτέρ στην ομάδα.

Επίσης οι Πειραιώτες δεν παίρνουν τίποτα από τα σκριν μακριά από τη μπάλα (screen off shot) έχοντας 1.8/3.3. Μόνο με τη Ρεάλ είχαν 5/6. Στα άλλα πέντε ματς συνολικά είχαν 6/14.

Ακόμη υπάρχουν τα σκριν από hand off (HO) τα οποία επίσης δεν έδωσαν τίποτα στον Ντέιβιντ Μπλατ αφού ευστόχησαν 1.2 φορές στις 2.2 προσπάθειες που βρήκαν από τον συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης.

Συνολικά με σουτ έχει 7/19.5.

ΕΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ

Με εξαίρεση τον Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος (κι αυτός σε μικρό βαθμό) δεν υπάρχει άλλο γκαρντ που να παίξει «1on1» τον αντίπαλό του χωρίς τη βοήθεια σκριν.

Αυτό φαίνεται από τις ελάχιστες φορές που επέλεξαν το isolation (ISO) αφού στα 6 ματς το έκαναν κατά μέσο όρο 3.2 φορές κι ευστόχησαν τη 1.5.

PICK 'N' ROLL (PNR H + PNR R + PNPS)

Τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός κατηγορήθηκε για την επιμονή του στην pick 'n' roll επίθεση. Η έλευση του Μπλατ έφερε νέα πνοή σχετικά με αυτό και η αλήθεια είναι πως τους πρώτους μήνες η διαφορά ήταν εμφανής. Τον τελευταίο καιρό όμως πάλι αρκετές επιθέσεις των «ερυθρόλευκων» καταλήγουν σε αυτή τη μορφή επίθεσης.

Το pick 'n' roll έχει τρεις μορφές επίθεσης. Να εκτελέσει ο γκαρντ που παίρνει το σκριν, να εκτελέσει ο ψηλός που δίνει το σκριν και κόβει και το pick 'n' pop, να εκτελέσει δηλαδή από μακριά με σουτ ο ψηλός που έκανε το σκριν και τραβήχτηκε μακριά από το καλάθι.

Στα έξι αυτά παιχνίδια ο γκαρντ που δέχτηκε το σκριν πήρε 12.7 προσπάθειες και ευστόχησε στις 5, ο ψηλός που έκοψε στη ρακέτα εκτέλεσε 3.5 φορές και σκόραρε τις 3 ενώ με σουτ του ψηλού από pick 'n' pop βρήκαν 2.2 προσπάθειες και ευστόχησαν μόλις στη 0.3.

Συνολικά με οποιαδήποτε μορφή pick 'n' roll είχαν 8.3/18.4.

ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ

Άλλος τρόπος επίθεσης είναι φυσικά η διείσδυση. Ο Ολυμπιακός σε αυτή την εξάδα αγώνων επέλεξε κατά μέσο 12.3 φορές να εκτελέσει με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόλις τις 5.5 βρήκε στόχο, κάτι περισσότερο από τις μισές. Για να καταλάβετε αυτή είναι η αγαπημένη επίθεση του Ουίλιαμς Γκος με το floater.

Πηγή δεδομένων: Instatscout