Ολυμπιακός: Ο έλεγχος των παικτών μέχρι τώρα στην Euroleague (pic)

Ολυμπιακός: Ο έλεγχος των παικτών μέχρι τώρα στην Euroleague (pic)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Ο έλεγχος των παικτών μέχρι τώρα στην Euroleague (pic)
H Euroleague Greece «ακτινογραφεί» όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού και όσα έχουν κάνει τις 22 αγωνιστικές στη διοργάνωση.

H Euroleague επιστρέφει στη δράση ύστερα από το καθιερωμένο διάλλειμα για τα Κύπελλα της κάθε χώρας. Η συγκεκριμένη διακοπή σηματοδοτεί πάντα ένα διάστημα κατά το οποίο οι ομάδες επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους κάνοντας ενδεχομένως και κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

Η Euroleague Greece επιχειρεί να αναφερθεί σε κάθε παίκτη του Ολυμπιακού ξεχωριστά για όλα όσα έκανε στις 22 πρώτες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Τι έκαναν; Τι θα μπορούσαν να κάνουν, Τι πρέπει να βελτιώσουν και άλλα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τους.

ΝΑΪΤΖΕΛ ΟΥΙΛΙΑΜΣ ΓΚΟΣ – 9.3π., 2.1ρ, 4.3ασ., 1.3λ. σε 25:55

Ο Αμερικανός ρούκι του Ολυμπιακού είναι από τους ελάχιστους παίκτες που δεν έχουν χάσει φετινό αγώνα στην Ευρώπη. Στα 18 από τα 22 ματς έχει ξεκινήσει στο βασικό σχήμα και τα νούμερα του για πρωτοεμφανιζόμενο είναι νορμάλ. ΟΙ 9.3 πόντοι του έρχονται με 44.2% στα δίποντα και 36.9% στα τρίποντα, αλλά χαρακτηριστικό είναι η αστάθεια. Ο Μπλατ τον πήρε για να βοηθάει σε σκοράρισμα και δημιουργία, ωστόσο μόλις σε 4 παιχνίδια έχει σκοράρει περισσότερους από 13 πόντους. Αντιθέτως στα μισά από αυτά έχει δώσει τουλάχιστον 5 ασίστ. Μοιάζει σε αγώνες να τον κυριεύει ένας «φόβος» και δε βγάζει συχνά την επιθετικότητα που χρειάζεται. Ο Μπλατ του έχει δώσει αρκετές φορές την τελευταία επίθεση δείχνοντας εμπιστοσύνη χωρίς ωστόσο να ευστοχήσει ο Αμερικανός.

ΑΞΕΛ ΤΟΥΠΑΝ – 4.9π., 1.6ρ., 0.6ασ., 0.7λ. σε 13:52

Ο Γάλλος δεν έχει ανταποκριθεί στο βαθμό που περίμεναν οι «ερυθρόλευκοι». Ο Τουπάν έχει παίξει 18 αγώνες και στους δύο μόλις ξεκίνησε πεντάδα. Σουτάρει με 35% στα δίποντα και με 37% στα τρίποντα (για τον συγκεκριμένο είναι καλό). Σίγουρα στην άμυνα βοηθάει αρκετά ειδικά στην πίεση πάνω στη μπάλα κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κάποια στατιστική.

Η νίκη επί της Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ ήρθε χάρη σε αυτόν αφού έκανε season high με 19 πόντους .

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ – 10.6π., 2ρ., 4.9ασ., 3λ. σε 22:47

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού βαδίζοντας στα 36 του χρόνια πραγματοποιεί μία αρκετά καλή σεζόν στην Ευρώπη. Σε μία μεταβατική περίοδο ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει αποφασίσει αν τον ξεκινήσει στο βασικό σχήμα μόλις 13 φορές ενώ σε αρκετά ματς που τα τελευταία λεπτά είναι κρίσιμα δεν τον έχει στο παρκέ. Με την Μακάμπι που τον εμπιστεύτηκε πήγε να πάρει το ματς μόνος του.

Ο Σπανούλης σουτάρει με 44.7% στα δίποντα και 33.3% στα τρίποντα ενώ σε 6 αγώνες έχει σκοράρει τουλάχιστον 16 πόντους. Βέβαια υπάρχει κι η άλλη πλευρά, αυτή που αναφέρει ότι σε 7 αγώνες δεν έχει σκοράρει περισσότερους από 7 πόντους.

ΓΙΑΝΙΣ ΤΙΜΑ – 3.8π., 1ρ., 0.8ασ., 0.9λ. σε 12:22

Ο Λετονός αποτελεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση των «ερυθρόλευκων» μέχρι τώρα. Ο Μπλατ στην αρχή όχι μόνο του έδινε θέση βασικού επιμένοντας σε αυτόν, αλλά τον «συγχωρούσε» και λίγο πιο εύκολα σε σχέση με άλλους αφήνοντάς τον στο παρκέ. Αυτά όμως τελείωσαν και πλέον βλέπει το παρκέ σπάνια και για λίγο χρόνο. Τα ποσοστά του δεν είναι άσχημα (47.4%διπ., 40.9%τρ.), αλλά είναι τόσο κακός στην άμυνα που δεν μετρούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη συγκέντρωσης που παρουσιάζει όταν αγωνίζεται αφού συχνά… χάνεται.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ – 11π., 8ρ., 1.5ασ., 1.3λ., 0.9κοψ. σε 25:48

Ο Σέρβος πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του και μάλλον την τελευταία στη διοργάνωση αφού οι Σπερς τον θέλουν από… χθες. Ο Μιλουτίνοφ σουτάρει με 64.8% στα δίποντα και με 78.6% από τη γραμμή των βολών. Συνολικά είναι απίστευτα βελτιωμένος σε πολλές πτυχές του παιχνιδιού και αποτελεί εκ των βασικών πρωταγωνιστών της φετινής πορείας του Ολυμπιακού.

Φέτος μετρά τέσσερα double double και ορισμένες αξέχαστες εμφανίσεις όπως αυτές με Μπαρτσελόνα εκτός, Μπασκόνια εκτός και Παναθηναϊκό εντός. Μακράν από τους κορυφαίους της ομάδας.

ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ – 8.5π., 1.7ρ., 1.9ασ., 0.9λ. σε 20:13

Στον Ολυμπιακό περίμεναν πολύ καλύτερη απόδοση την δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, αλλά και φέτος τον χαρακτηρίζει η αστάθεια. Ο Στρέλνιεκς σουτάρει εξαιρετικά αφού έχει 56% στο δίποντο και 44.6% στο τρίποντο, αλλά το θέμα είναι πως δεν εκτελεί συχνά. Για να καταλάβετε την αστάθεια την οποία αναφέρουμε, σε 8 αγώνες έχει σκοράρει τουλάχιστον 11 πόντους και σε έξι ματς δεν έχει ξεπεράσει τους 7 πόντους.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ περιμένει πολλά περισσότερα από αυτόν στη συνέχεια της διοργάνωσης έχοντας ξεκαθαρίσει πως δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα του αφού έχει τα «φόντα» για καλύτερα πράγματα.

ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ – 3.4π., 2.2ρ., 0.5ασ., 0.1λ. σε 9:39

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να ανήκει στην κατηγορία των «αδικημένων». Ο Μπλατ στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής σεζόν τον εμπιστεύτηκε και αυτός ανταποκρίθηκε, ωστόσο ακολούθησε ένα διάστημα που τον εξαφάνισε από το rotation. Στη συνέχεια ο Βεζένκοβ δε φάνηκε να βρίσκει σταθερότητα στην απόδοσή του. Το 65.7% στα δίποντα είναι αξιοθαύμαστο, αλλά το 15.8% στο τρίποντο είναι θλιβερό για έναν παίκτη που βασίζει πολλά στο μακρινό του σουτ.

Μετά την 6η αγωνιστική μόλις μία φορά έμεινε στο παρκέ για περισσότερα από δέκα λεπτά, στον αγώνα κόντρα στη Χίμκι στο ΣΕΦ όπου είχε 14 πόντους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ – 10.9π., 5.4ρ., 1.4ασ., 1λ. σε 26:13

Υπάρχουν παιχνίδια που κάνει ό,τι θέλει τους αντιπάλους τους και είναι ασταμάτητος, υπάρχουν κι άλλα όμως που φαίνεται ανήμπορος να βοηθήσει. Ο διεθνής φόργουορντ σουτάρει με 51.1% στα δίποντα, 32.1% στα τρίποντα και μόλις με 55.3% στις βολές οι οποίες αποτελούν τεράστιο πρόβλημα.

Στα τρία τελευταία ματς δεν έχει βοηθήσει στο σκοράρισμα αφού συνολικά (και στα τρία) έχει 12 πόντους με 5/17 δίποντα, 0/4 τρίποντα και 2/5 βολές, ωστόσο είναι από αυτούς που πάντα θα βρουν τρόπο να προσφέρουν (άμυνα, ριμπάουντ) ακόμη κι όταν είναι άστοχοι. Χωρίς αμφιβολία πάντως χρειάζεται να βελτιωθεί ενόψει της συνέχεια της Euroleague.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – 7.5π., 3.7ρ., 1.3ασ., 0.9κλεψ., 1.5λ. σε 22:15

Ο παίκτης με τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση (προς το θετικό) μέσα στη σεζόν. Από το ματς με την Νταρουσάφακα κι έπειτα είναι ασταμάτητος κάνοντας στο παρκέ τα πάντα. Πριν από αυτό (σε 14 αγώνες) μόλις μία φορά είχε σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων νικώντας μόνος του τη Φενέρμπαχτσε σε ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο σκοράροντας 18 πόντους.

Ο τραυματισμός του στο γόνατο τον φρέναρε και δεν έπαιξε καλά με την Μακάμπι ενώ με την Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε μόλις ένα δίλεπτο. Ο Μπλατ το μόνο που ζητάει από αυτόν είναι να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, να σουτάρει με αυτοπεποίθηση και να καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται στην άμυνα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ – 0.9π., 1.4ρ., 1.1ασ., 0.6λ. σε 10:46

Η χρονιά ξεκίνησε με τον προπονητή να του αναθέτει το ρόλο του τελευταίου γκαρντ πίσω από Ουίλιαμς Γκος, Σπανούλη, Στρέλνιεκς και από ότι δείχνει η χρονιά, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί. Πλέον μάλιστα με την προσθήκη του Μπριάντε Ουέμπερ ενδεχομένως κάποιες φορές να μένει και εκτός αποστολής αν είναι όλοι υγιείς.

Ο Μάντζαρης έχει αγωνιστεί σε 20 ματς εκ των οποίων στα μισά έχει μείνει στο παρκέ διψήφιο αριθμό λεπτών. Ουσιαστικά αυτά που θέλει ο προπονητής από αυτόν τα έκανε μόνο στα ματς με την Αρμάνι και την Μπουντούτσνοστ (άποντος, αλλά 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, σπουδαία άμυνα). Η φετινή χρονιά του είναι η χειρότερη και πλέον δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες στη συνέχεια, ειδικά μετά την προσθήκη του Ούεμπερ στην περιφέρεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ – 2.2π., 0.8ρ., 0.4ασ., 0.4λ. σε 5:41

Ο ορισμός του τρίτου σέντερ και όσα ζητάει κάθε προπονητής από αυτόν. Χωρίς γκρίνια όταν δεν παίζει και όταν μπαίνει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Ο Μπόγρης βέβαια στην πορεία χρειάστηκε να παίξει δεύτερο σέντερ αφού αρκετά συχνά ο ΛεΝτέι κατέβηκε στη θέση «4».

Στα υπέρ του ο καταπληκτικός τρόπος με τον οποίο κάλυψε το κενό του Μιλουτίνοφ όταν τραυματίστηκε ο Σέρβος. Σουτάρει με 72% στα δίποντα είτε τελειώνοντας τις ασιστ του Σπανούλη είτε με ένα σουτάκι από τα 5 μέτρα. Ο Μπλατ είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την γενικότερη παρουσία του.

ΖΑΚ ΛεΝΤΕΪ – 9.7π., 4.2ρ., 0.3ασ., 1λ. σε 17:25

Ο Αμερικανός ρούκι ήρθε από την αφάνεια του ισραηλινού πρωταθλήματος και μέσα σε λίγους μήνες σκοράρει σχεδόν 10 πόντους στην Euroleague με 58.4% στα δίποντα και 39.1% στα τρίποντα. Δεν το λες κι εύκολο…

Ήρθε ως «πεντάρι», αλλά μετά το πρώτο δίμηνο περνάει την περισσότερη ώρα στη θέση «4». Η επαφή του με το αντίπαλο καλάθι είναι καταπληκτική, αλλά έχει τεράστιο πρόβλημα στην πάσα (σπάνια βλέπει τον ελεύθερο συμπαίκτη του) και στην άμυνα. Στοιχεία τα οποία καλείται να διορθώσει στη συνέχεια. Ο Μπλατ δε διστάζει μάλιστα μα τον τραβήξει στον αμέσως «προς γνώση και συμμόρφωση». Πάντως υπάρχουν παιχνίδια που μέσα σε ένα τρίλεπτο αλλάζει τη ροή τους μόνος του, αλλά πάντα από την επίθεση.