Εφές - Γκραν Κανάρια 93-74

Βασίλης Βλαχόπουλος
Εφές - Γκραν Κανάρια 93-74
Ο Κρούνοσλαβ Σιμόν πέτυχε ατομικό ρεκόρ πόντων, ο Βασίλιε Μίτσιτς έβαλε έντεκα πόντους εκεί που… έκαιγε η μπάλα κι έτσι η Αναντολού Εφές (14-8) επικράτησε με 93-74 της Γκραν Κανάρια (6-16) στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό της εικόνας του αγώνα.

Τα πρώτα δύο λεπτά (8-0) μάλλον ήταν παραπλανητικά γιατί έδωσαν την εντύπωση ότι η Αναντολού Εφές θα επιβεβαίωνε τον τίτλο του απόλυτο φαβορί. Στην πραγματικότητα οι Τούρκοι βασίστηκαν στη δημιουργία και εκτέλεση του Σιμόν (12π.) και αφού ο Τιλί έχτισε τα πρώτα αναχώματα για την Γκραν Κανάρια, μετά εμφανίστηκε ο Έρικσον. Αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής για την ισπανική ομάδα στο 0-13 σερί που έκανε, μετατρέποντας το 26-16 (περίπου ένα λεπτό πριν το φινάλε της πρώτης περιόδου) σε 26-29 έπειτα από σχεδόν τέσσερα λεπτά στο δεύτερο.

Μάλιστα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί χειρότερα για την τουρκική ομάδα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, αλλά οι προσωπικές ενέργειες του Λάρκιν (σημείωσε 11 συνεχόμενους πόντους) κράτησαν την Αναντολού Εφές. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου η Γκραν Κανάρια είχε το προβάδισμα με 43-46 χάρη στον Κλέβιν Χάνα.

Η Γκραν Κανάρια βασίστηκε στην ευστοχία της (7/13) στο μακρινό σουτ στο πρώτο ημίχρονο, αυτή τη συνταγή υιοθέτησε και η Αναντολού Εφές στο δεύτερο, έχοντας ταυτόχρονα σωστή ανάγνωση παιχνιδιού. Με 4/6 τρίποντα οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 61-52 (27’). Η ευστοχία του Κρούνοσλαβ Σιμόν κράτησε αυτή τη διαφορά για την Εφές μέχρι το τέλος της περιόδου (69-60).

Οι γηπεδούχοι έχτισαν σ’ αυτή τη διαφορά κι ένα 6-0 σερί στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (75-60). Η Γκραν Κανάρια έκανε απόπειρα επιστροφής, μείωσε σε 78-70, μετά τη συμπλήρωση πέντε λεπτών, αλλά έξι συνεχόμενοι πόντοι του Μίτσιτς έβγαλαν την Εφές από την κατάσταση κινδύνου (84-72, 37:35).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ακόμη και σε μέτρια (αγωνιστικά) μέρα, η Αναντολού Εφές έχει την ατομική ποιότητα για να αποφύγει τις κακοτοπιές. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Όταν η Τούρκοι χρειάστηκαν τις προσωπικότητές τους, Σιμόν, Μίτσιτς και Λάρκιν ήταν εκεί…

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κρούνοσλαβ Σιμόν έκανε το… παιχνίδι της ζωής του στην Euroleague με ατομικό ρεκόρ πόντων. Ο Σέιν Λάρκιν επίσης έκανε το καλύτερο αγώνα του με τη φανέλα της Αναντολού Εφές.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς έδωσε ηρεμία και τελική πάσα στην Αναντολού Εφές στο 3ο δεκάλεπτο, τον ίδιο τίτλο διεκδικεί και ο Μπράιαντ Ντάνστον.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Μπουμπουά έπαιξε δέκα λεπτά κι έκανε μόνο λάθη. Πασέτσνικς και Ραμπασέδα ήταν εκτός ρυθμού.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα δύο τρίποντα του Σιμόν στα τελευταία 100’’ της 3ης περιόδου σε συνδυασμό με το 6-0 στο πρώτο λεπτό της τελευταίας.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Τα λάθη τους. Συνολικά υπέπεσαν σε 26 σε τρία δεκάλεπτα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κάρφωμα στα… μούτρα του Μπάλβιν από τον Ντάνστον στο τρίτο δεκάλεπτο

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 43-46, 69-60, 93-74