Μάρκοβιτς: «Η Φενέρ είναι σαν να βλέπεις τον Παναθηναϊκό πριν από 10 χρόνια»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Μάρκοβιτς: «Η Φενέρ είναι σαν να βλέπεις τον Παναθηναϊκό πριν από 10 χρόνια»!
Η Φενέρμπαχτσε υποδέχεται τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (8/2, 19:45) και ο Νέναντ Μάρκοβιτς που φέτος κοουτσάρει την Γκαζιαντέπ μίλησε στην EuroLeague Greece για την ομάδα που ξέφυγε από τον… κανόνα του Ομπράντοβιτς κι έκανε τις συγκρίσεις με το «τριφύλλι» του παρελθόντος.

Από τις 2 Ιουλίου 2013, όταν η Φενέρμπαχτσε ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που να ασχολείται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να μην πιστεύει ότι η ομάδα της Κωνσταντινούπολης γίνεται, αυτόματα, κάθε χρόνο φαβορί για τον τίτλο, έστω κι αν στην πρώτη σεζόν του Ζοτς η Φενέρ αποκλείστηκε στο Top-16 του θεσμού. Προ πενταετίας, λοιπόν, ο πολυνίκης κόουτς της EuroLeague ανέλαβε ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι πίστεψαν εξ αρχής πως αν δεν το τελειοποιήσει ο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που μπορεί να το κάνει, μετρώντας ήδη τέσσερις συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4, τρεις συμμετοχές σε τελικούς και τον τίτλο του 2017 κόντρα στον Ολυμπιακό. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον… κανόνα που θέλει τις ομάδες του Ομπράντοβιτς να φορμάρονται στην τελική ευθεία, φέτος η Φενέρ μπήκε εξ αρχής με το γκάζι πατημένο και φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης στη μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς, σημειώνοντας μάλιστα 12 σερί νίκες μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 4ης Ιανουαρίου (5η-16η αγωνιστική)! Η πρωτοπόρος της βαθμολογίας υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην Ulker Sports Arena (8/2, 19:45) μετρώντας ήδη επτά συνεχόμενες νίκες στις αναμετρήσεις στην Κωνσταντινούπολη από το 2012 και ο κόουτς της Γκαζιαντέπ, Νέναντ Μάρκοβιτς μίλησε στην EuroLeague Greece για το… παρατεταμένο φορμάρισμα της Φενέρμπαχτσε και την επίδραση του Κώστα Σλούκα στο παιχνίδι της.

«Αρχικώς, είναι αλήθεια ότι έχουμε συνηθίσει τις ομάδες του Ομπράντοβιτς να ανεβαίνουν επίπεδο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο όμως η Φενέρμπαχτσε δεν είχε… λόγο να μην είναι καλή από την αρχή. Έχει ανταγωνιστικούς παίκτες και έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο προπονητή στην Ευρώπη. Μια ομάδα που δεν ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα τραυματισμών με εξαίρεση τον Ένις και πρόσφατα τον Βέσελι. Ο Ζοφρί Λοβέρν, που μαζί με τον Ένις ήταν οι μοναδικοί που ήλθαν το καλοκαίρι, είναι παίκτης top επιπέδου με εμπειρία στην EuroLeague, έχει τη σωστή νοοτροπία και στο παρελθόν δούλεψε με προπονητή από την πρώην Γιουγκοσλαβία, επομένως προσαρμόστηκε στη σκληράδα που έχει ο Ζέλικο και οι ομάδες του. Ένας ευέλικτος ψηλός με καλό postgame, ο οποίος μπορεί να σουτάρει επίσης από έξω. Η Φενέρμπαχτσε διαθέτει επίσης παίκτες κλειδιά όπως ο Γκούντουριτς, ο Ντατόμε και ο Κάλινιτς που μπορεί να παίξει στις θέσεις 2-3-4 και να κάνει ό,τι χρειάζεται η ομάδα του για να κερδίσει. Η Φενέρ είναι σαν να βλέπεις τον Παναθηναϊκό πριν από 10 χρόνια! Κάθε χρονιά γίνονταν ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ όμως το στιλ και η ποιότητα ήταν ίδια. Από κει και πέρα, σίγουρα η απουσία του Βέσελι είναι σημαντική όμως ήλθε σε καλό σημείο, αν μπορεί να το πει κανείς, με δεδομένο ότι η Φενέρμπαχτσε δεν θα πέσει από τις θέσεις 1-2 και μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν. Τώρα σε ό,τι αφορά τον Σλούκα, κάνει εξαιρετική σεζόν, είναι συγκεντρωμένος, ένας ηγέτης τον οποίο θεωρώ ως τον πιο σημαντικό πόιντ γκαρντ στην αγορά. Μπορεί να παίξει και στις δυο θέσεις των γκαρντ, δεν επιλέγει παιχνίδια και μπορεί να κάνει πραγματικά σπουδαία πράγματα».