Όταν το «Είμαστε Μια Ομάδα» γίνεται πράξη (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Όταν το «Είμαστε Μια Ομάδα» γίνεται πράξη (vids)
Το «ONΕ ΤΕΑΜ» είναι κάτι παραπάνω από δυο λέξεις στις φανέλες των ομάδων και η EuroLeague Greece γράφει για το πρόγραμμα που υπενθυμίζει τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της Euroleague Basketball εφαρμόστηκε αρχικώς το 2012 και στόχος του είναι κάθε σύλλογος να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο βοηθάει κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες από το πρόβλημα της περιθωριοποίησης που μπορεί να εισπράττουν.

Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα για να περάσει κάποιος το μήνυμα του μέσα από την χαρά που προσφέρει το ίδιο το παιχνίδι και οι εκπρόσωποι του «ONE TEAM» συγκεντρώθηκαν στις αρχές της σεζόν στη Βιτόρια, την πόλη που θα διοργανώσει το εφετινό Final 4 της EuroLeague.

Κεντρικό μότο της συνάντησης ήταν το «Being The Best You Can Be» («Να είσαι ο καλύτερος που μπορείς»). Πρόκειται για την βασική ιδέα που εκφράζει το συγκεκριμένο project, εμπνέοντας τα μέλη της κοινωνίας ώστε να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν μέσα από το μπάσκετ.

Το πρόγραμμα «ONE TEAM» αφορά τις 40 ομάδες που συμμετέχουν στην Turkish Airlines EuroLeague και στο 7DAYS EuroCup, παρουσιάζοντας πλήθος δραστηριοτήτων μέσα στη σεζόν σε 34 πόλεις και 13 διαφορετικές χώρες!

«Η εβδομάδα δραστηριοτήτων του Προγράμματος "ONE TEAM" είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο των ομάδων, παικτών και ανθρώπων του μπάσκετ. Πρέπει να δείξουμε στα περιθωριοποιημένα μέλη της κοινωνίας ότι δεν είναι μόνοι. Το να παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στις τοπικές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης αποτελεί θεμελιώδη αρχή και προτεραιότητά μας» υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Euroleague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου.

Κάθε ομάδα, λοιπόν, «τρέχει» ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων κοινωνικών δραστηριοτήτων που εστιάζει στην τοπική κοινωνία. Οι πρωτοβουλίες των ομάδων και των συνεργατών της EuroLeague Basketball στις τοπικές κοινωνίες, μαζί με 50 βετεράνους κι εν ενεργεία σταρ του θεσμού που λειτουργούν ως Πρέσβεις του «ONE TEAΜ» υλοποιούνται με μια σειρά δραστηριοτήτων, μεταφέροντας το μήνυμα πως «Είμαστε Μια Ομάδα» και δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπο των ομάδων, παικτών και ανθρώπων του μπάσκετ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκειας της εβδομάδα δραστηριοτήτων του προγράμματος, οι ομάδες αγωνίζονται με τις λέξεις «ONE TEAM» στο πίσω μέρος της φανέλας αντί για τα ονόματά τους, τονίζοντας το μήνυμα ενότητας.

Στα του Ολυμπιακού, οι «ερυθρόλευκοι» συμμετέχουν στο πρόγραμμα από το 2012, όταν δηλαδή άρχισε το πρόγραμμα, ενώ φέτος η ομάδα τους που αποτελείται από τους αθλητές του Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Ορίζοντες» αριθμεί 26 μέλη. Μάλιστα οι Πειραιώτες κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο OneTeam Best Program of 2017-18, με την Μάλαγα να κατακτά το πρώτο βραβείο και τη Ζαλγκίρις το τρίτο.

Στο περιθώριο της εντός έδρας αναμέτρησης με την Εφές, παιδιά από το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» βρέθηκαν στο ΣΕΦ και στο ημίχρονο έδειξαν τις ικανότητες τους κερδίζοντας συγχρόνως το πιο ζεστό χειροκρότημα των φιλάθλων. Οι πρεσβευτές του προγράμματος Κώστας Παπανικολάου και Ντόγκους Μπαλμπάι αντάλλαξαν υπογεγραμμένες φανέλες των ομάδων τους και μαζί με τα παιδιά υπενθύμισαν πως «όλοι είμαστε μία ομάδα».

«Σε αυτές τις περιπτώσεις περισσότερο παίρνεις μαθήματα παρά δίνεις, γιατί βλέπεις πως αυτό που κάνουν το κάνουν καθαρά λόγω της αγάπης τους για το άθλημα. Γενικά, οι αθλητές των Special Olympics προσφέρουν απλόχερα αγάπη και σου δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστείς μαζί τους τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ίαν Βουγιούκας έπειτα από παλαιότερη συνάντησή του με τους αθλητές της ομάδας Καλαθοσφαίρισης των Special Olympics Hellas με στόχο την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού.

Οι παίκτες του «τριφυλλιού» και της Νταρουσάφακα παρατάχθηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα μαζί με παιδιά των Special Olympics και αθλητές από τις ακαδημίες του «τριφυλλιού», στηρίζοντας αυτή τη σπουδαία προσπάθεια.

Από το 2012, το πρόγραμμα «ONE TEAM» έχει βοηθήσει περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες με τη συνδρομή 53 ομάδων και 169 εκπροσώπων τους σε 16 χώρες!

Ένα ορφανό παιδί
Ένα άτομο με ειδικές ικανότητες
Ένας πρόσφυγας
Ένα παιδί με σύνδρομο Down
Ένας άνθρωπος που παλεύει να ξεφύγει από τα ναρκωτικά

Όλοι έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν το πρόβλημα της περιθωριοποίησης που μπορεί να εισπράττουν μέσα από την πορτοκαλί μπάλα...