Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ πατούν σε διαφορετικό σκαλοπάτι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ πατούν σε διαφορετικό σκαλοπάτι
Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας συνθέτουν ένα από τα πιο… πιστά ζευγάρια στην ιστορία της διοργάνωσης, η Euroleague Greece εστιάζει στις αναμετρήσεις τους και στέκεται στους αριθμούς των δύο ομάδων στους τελευταίους αγώνες.

Από βαθμολογικής, ψυχολογικής αλλά και αγωνιστικής κατάστασης, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, προφανώς δεν θα ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία για την (υπ’ αριθμόν) 25η αναμέτρηση στην ιστορία τους στην Euroleague. Γιατί πολύ απλά, oι Καταλανοί (ανεξαρτήτως της ήττας από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ) διανύουν περίοδο αναγέννησης με τις πέντε νίκες στους τελευταίους έξι αγώνες, σε αντίθεση με τους «Μοσχοβίτες» οι οποίοι με δύο ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια ή με πέντε στα αντίστοιχα έντεκα, δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο της χρονιάς. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που τα βαριά χαρτιά της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη έχουν… χάσει βάρος, με συνέπεια τη δημιουργία κλίματος προβληματισμού. Ο Έλληνας τεχνικός ελπίζει ότι στο 150o παιχνίδι του στην Euroelague θα αλλάξει το κλίμα και ταυτόχρονα θα στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Οι αντίθετοι βίοι των δύο ομάδων (στη συγκεκριμένη περίοδο) επιβεβαιώνεται και μέσα από τους αριθμούς. Στους τελευταίους τρεις αγώνες, η Μπαρτσελόνα διαθέτει τη δεύτερη πιο παραγωγική επίθεση με τους 84 πόντους που έχει κατά μέσο όρο. Αντιθέτως, θα πρέπει κανείς να γυρίσει τον χρόνο (πολύ) πίσω για να διαπιστώσει την τελευταία φορά που η ΤΣΣΚΑ είχε 77.6 πόντους ανά αγώνα. Για τα δικά της δεδομένα, η συγκεκριμένη επίδοση στην επίθεση χαρακτηρίζεται πενιχρή.

Μάλιστα, οι Ρώσοι δέχονται 80.6 πόντους κατά μέσο όρο στους τελευταίους πέντε αγώνες. Συνοψίζοντας, στα τελευταία πέντε παιχνίδια η Μπαρτσελόνα σκοράρει 85.9 πόντους, δέχεται 76.4 κι έχει πρόσημο 9.5 πόντων. Στο αντίστοιχο διάστημα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας σκοράρει 80 πόντους κατά μέσο όρο και δέχεται 80.6, πράγμα σπάνιο για τις συνήθειες της ομάδας.

Οι αριθμοί των δύο ομάδων στους τελευταίους τρεις αγώνες:

ΟμάδαIndexΕπίθεση2π.%3π.%Ριμπ.Ασ.Κλεψ.Λάθη
Μπαρτσελόνα90.38456.9%41.6%32155.613.3
ΤΣΣΚΑ Μόσχας89.377.653.5%33%3317.36.311.6

Ο Χίγκινς και το… χαμηλό βαρομετρικό

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το χρονικό διάστημα της απουσίας του Κόρι Χίγκινς. Ο Αμερικανός δεν αγωνίστηκε στα τελευταία παιχνίδια σε Euroleague και VTB, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στερείται των υπηρεσιών του πιο σταθερού παίκτη της στην επίθεση αλλά και μέχρι πρότινος του πρώτου σκόρερ. Πλέον αυτός ο τίτλος ανήκει στον Ουίλ Κλάιμπερν ο οποίος διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την απόδοσή του κι σκοράρει 16 πόντους κατά μέσο όρο στους τελευταίους πέντε αγώνες. Με εξαίρεση επίσης τον Νάντο ΝτεΚολό (13.6π.), οι υπόλοιποι ηγέτες της ρωσικής ομάδας μάλλον περνούν περίοδο κρίσης. Ο Σέρχι Ροντρίγκεθ είδε τον χρόνο του να συρρικνώνεται, περιορίζεται στους 6.1 πόντους ανά αγώνα καθώς ο Ντάνιελ Χάκετ «άρπαξε» αρκετό από τον χρόνο συμμετοχής του στους τελευταίους πέντε αγώνες. Χάντερ και Χάινς προσφέρουν συνολικά 13 πόντους κατά μέσο όρο - στους τελευταίους πέντε αγώνες - ενώ και οι εφεδρείες υπολειτουργούν.

Η έκρηξη των Γάλλων

Η Μπαρτσελόνα διανύει εξαιρετική περίοδο από πλευράς επιθετικής παραγωγής κι αυτό οφείλεται στην αύξηση των αριθμών καθώς στα τελευταία τρία παιχνίδια σουτάρει με 41.6% έξω από τα 6.75, ενώ είναι από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες και στα σουτ δύο πόντων με το 56.9%. Σε επίπεδο προσώπων, μάλλον πρόκειται για την… επανάσταση των Γάλλων καθώς ο μεν Τομάς Ερτέλ έχει 15 πόντους κατά μέσο όρο (στους τελευταίους πέντε αγώνες), ενώ ο Κέβιν Σεραφέν έχει 12. Ωστόσο, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς περιμένει από τον Κέβιν Πάνγκος να διαδραματίσει σπουδαιότερο ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του, ενώ παρόμοια είναι η απαίτηση και από τον Κάιλ Κούριτς καθώς η δική του παραγωγή στα τελευταία πέντε παιχνίδια περιορίζεται στους (συνολικά) 23 πόντους.