Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 84-75

Γιώργος Κούβαρης
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 84-75
Με συνολικό απολογισμό 0/3 στα τρία τελευταία εκτός έδρας ματς, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όχι μόνο γνώρισε την ήττα και από την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ (84-75) αλλά έχασε και τη διαφορά των πέντε πόντων του ΟΑΚΑ! Πλέον παίζει με την πλάτη στον τοίχο στις 10 τελευταίες αγωνιστικές

Πήγε στο Τελ Αβίβ για να παίξει τον υπέρ πάντων αγώνα, έναν τελικό, αλλά μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ φάνηκε το ακριβώς το αντίθετο! Στο Τελ Αβίβ ίσως και να εξανεμίστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες της πρόκρισης στα playoffs.

Δεν έφτανε μόνο η ήττα με 84-75 αλλά οι «πράσινοι» κατάφεραν να χάσουν και τη διαφορά των πέντε πόντων από το ΟΑΚΑ και πλέον έχασαν και κάθε προνόμιο στην περίπτωση της ισοβαθμίας. Όμως με ρεκόρ 8-12 θεωρείται πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να μπορέσει και να προλάβει ο Παναθηναϊκός να συμμαζέψει την κατάσταση και να φτάσει στην πολυπόθητη πρόκριση. Ειδικά με εμφανίσεις όπως και αυτή στο Ισραήλ. Χωρίς νεύρο, χωρίς πάθος, χωρίς τη θέληση και τη φλόγα για τη νίκη. Και μάλιστα σε ένα παιχνίδι που ήταν... μονόδρομος.

Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έδειχνε ότι δεν μπορούσε. Μπορεί να είχε κάποια ξεσπάσματα στο παιχνίδι του, αλλά από τη στιγμή που η Μακάμπι έφτασε την διαφορά στους 15 πόντους (54-39) έμοιαζε να μην υπάρχει γυρισμός. Βέβαια η ελληνική ομάδα προσπάθησε να κάνει την τελευταία της αντεπίθεση στην τελευταία περίοδο με αποτέλεσμα να μειώσει σε 74-70 και τον Καλάθη να αστοχεί σε βολή στο 38' για το -3, αλλά ο Καλοϊάρο με πέντε συνεχόμενους πόντους έριξε με συνοπτικές διαδικασίες τους... τίτλους τέλους.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε αισίως στις εννέα εκτός έδρας ήττες σε σύνολο 10 αγώνων μακριά από το ΟΑΚΑ και μέχρι το τέλος της regular season, δεν φτάνει μόνο η υπέρβαση αλλά θα πρέπει να περιμένει και σε ένα... θαύμα για να πάρει το εισιτήριο της οκτάδας. Ο Καλοϊάρο ήταν εκείνος που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Παναθηναϊκό έχοντας 20 πόντους με 4/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/6 βολές, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και PIR 33 (!) ενώ άλλους 13 πόντους πρόσθεσε ο Ουίλμπεκιν. Για τον Παναθηναϊκό, ο Καλάθης είχε 14 πόντους (αλλά και 0/5 τρίποντα) και 10 ασίστ, ενώ 14 πόντους πέτυχε και ο ματ Λοτζέσκι έχοντας 3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 5/5 βολές.

Το ματς

Λίγο από... Κάουνας θύμισε το ξεκίνημα του αγώνα στο Τελ Αβίβ για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έλεγχαν απόλυτα το ματς στην πρώτη περίοδο και αυτό χάρη στον Νικ Καλάθη, ο οποίος είχε μπει δυνατά στο παρκέ και έμοιαζε να το... είχε πάρει πάνω του! Στο 6' η ελληνική ομάδα είχε σταθερά το προβάδισμα στο σκορ (8-11) παρά το γεγονός ότι η αστοχία στα τρίποντα συνεχιζόταν από εκεί που είχε... σταματήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με 0/3 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα ωστόσο μπόρεσε να μείνει μέσα στο ματς χάρη στην εξαιρετική της άμυνα και να φτάσει τον δείκτη του σκορ και στο +4 (17-20) λίγο μετά το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου.

Η Μακάμπι από την άλλη είχε κάνει «ζημιά» με τα επιθετικά ριμπάουντ, ενώ ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να πάρει πόντους από το «ζωγραφιστό». Αμέσως μετά το ντεμπούτο του, ο Πέιν είχε τρεις προσπάθειες στο πρώτο μισό του αγώνα ενώ συνολικά οι «πράσινοι» είχαν ευστοχήσει σε 13 δίποντα (από τα 14 στο σύνολο του πρώτου μέρους) μέσα από τη ρακέτα! Τα 0/5 τρίποντα του ημιχρόνου έβγαλαν και πάλι στην επιφάνεια το δεδομένο πρόβλημα στην περιφέρεια, ενώ αντίθετα η Μακάμπι βρήκε τα «ελεύθερα» σουτ με τους Κοέν, Ντιμπαρτολομέο και Ουίλμπεκιν με αποτέλεσμα να κλείσει τα δύο πρώτα δεκάλεπτα με 5/11 τρίποντα!

Ένα 8-0 σερί μετέτρεψε το 16-20 του Παναθηναϊκού σε 24-20 υπέρ της Μακάμπι, ενώ η διαφορά για λογαριασμό των Ισραηλινών έφτασε και στους 9 πόντους (36-27) στο 16'. Ο ΝτεΣόν Τόμας (8π., 4/5δ., στο α' μέρος) ήταν εκείνος που κρατούσε την ομάδα του σε επαφή με το σκορ έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον Καλάθη (9π., 5ασ. αντίστοιχα στο α' μέρος) με αποτέλεσμα να μένει ο Παναθηναϊκός κοντά στο σκορ. Στο πρώτο μισό είχε 14/27 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 7/9 βολές, 11-5 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 6 λάθη, ενώ η Μακάμπι 12/23 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 1/2 βολές, 12-6 ριμπάουντ.

Αντίθετα, τα πάντα άλλαξαν και πάλι στην 3η περίοδο. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παρουσίασε το ίδιο νωθρό, κοιμισμένο και χωρίς καμία οργάνωση και διάθεση πρόσωπο με αποτέλεσμα να αρχίσει η... κατηφόρα! Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου μπήκε πολύ δυνατά στο παρκέ και με ένα επιμέρους 14-1 μετέτρεψε το 40-38 (από τρίποντο του Κιλπάτρικ στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου) σε 54-39! Η διαφορά των 15 πόντων έδωσε... άλλον αέρα στους Ισραηλινούς, παρά το γεγονός ότι οι «πράσινοι» προσπάθησαν και έριξαν την διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (62-54) με τη λήξη της τρίτης περιόδου. Ο Λοτζέσκι ήταν εκείνος που βοηθούσε στο σκοράρισμα, ενώ είχε αρχίσει να παίρνει... τα πάνω του και ο Λεκαβίτσιους.

Άλλωστε χάρη στον Λιθουανό ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μειώσει σε 62-57 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Οι Ισραηλινοί επανέφεραν τον δείκτη του σκορ στο +12 αλλά με αντεπίθεση των Παπαπέτρου και Καλάθη, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 74-70 στο 38'. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού αστόχησε σε βολή για να ρίξει την διαφορά στους τρεις πόντους και ο Καλοαϊάρο με πέντε συνεχόμενους πόντους «καθάρισε» με την υπόθεση της νίκης. Μάλιστα στα τελευταία δευτερόλεπτα, η Μακάμπι μπόρεσε και να κρατήσει την διαφορά που θα της δίνει το πάνω στην περίπτωση της ισοβαθμίας.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: H Μακάμπι είχε πάντα τις απαντήσεις στα μικρά σερί του Παναθηναϊκού τις στιγμές που προσπαθούσε να φανεί απειλητικός, είχε μόλις 8 λάθη, ενώ είχε ένα ποσοστό στο 35% στα τρίποντα το οποίο ήταν σαφώς καλύτερο από το 18% των «πρασίνων». Επίσης το 5-0 της Μακάμπι μετά το 74-70 αποτέλεσε το σημείο που έκρινε το παιχνίδι.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Άντζελο Καλοϊάρο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα με 20 πόντους, 4/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/6 βολές, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ και μόλις 1 λάθος σε 29 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Τζέιμς Γκιστ έχασε όλες τις μάχες στις ρακέτες, έχοντας μόλις 2 πόντους με 1/4 σουτ εντός παιδιάς και... ένα ριμπάουντ!

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Όπως και στο Κάουνας, έτσι και στο Τελ Αβίβ, ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το κακό ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο αφού η Μακάμπι πραγματοποίησε ένα επιμέρους 14-1 και πήρε διαφορά 15 πόντων (54-39). Φυσικά και το τρίποντο του Καλοϊάρο στο 38' για το 77-70 και δη τη στιγμή που οι «πράσινοι» είχαν πλησιάσει σε 74-70 και έδειχναν να έχουν... παλμό.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Τάιους και Ρολ σημείωσαν καλάθια που «πόνεσαν» τον Παναθηναϊκό σε στιγμες που προσπαθούσε να μπει στο ματς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό alley oop κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ στο πρώτο δεκάλεπτο ύστερα από μακρινή και... παράτολμη ασίστ του Νικ Καλάθη!

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 4/22 τρίποντα, τα 12 λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ η Μακάμπι τα 17 άστοχα τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 40-35, 62-54, 84-75

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.