Ο Σφαιρόπουλος «ομόρφυνε» τη Μακάμπι

Ο Σφαιρόπουλος «ομόρφυνε» τη Μακάμπι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Σφαιρόπουλος «ομόρφυνε» τη Μακάμπι
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ διανύει περίοδο αναγέννησης και η Euroleague Greece στέκεται στον βαθμό επίδρασης του Γιάννη Σφαιρόπουλου και στους αριθμούς που αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες.

Καταρχήν, ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων που αναδεικνύονται μέσα από τη γλώσσα των αριθμών, όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και στην περίπτωση της Μακάμπι Τελ Αβίβ, όλα αρχίζουν και τελειώνουν από το εξής δεδομένο. Από τον απόλυτα απογοητευτικό απολογισμό των πρώτων επτά αγωνιστικών και των (σχεδόν) μηδαμινών πιθανοτήτων διάκρισης (βάσει εικόνας), πλέον συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρούς διεκδικητές μιας θέσης στα Play Offs. Διότι, πριν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποφασίσει τη μετακόμισή του στο Τελ Αβίβ, η Μακάμπι είχε μόλις μία νίκη σε σύνολο επτά αγώνων και πλέον έχει φτάσει τις οκτώ. Η δε αποτελεσματικότητα της «ομάδας του λαού» επί ημερών Σφαιρόπουλου είναι 7-5.

Το βασικό στοιχείο που απέκτησε η Μακάμπι με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο δεν μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από τους αριθμούς. Γιατί μια προβλέψιμη ομάδα απέκτησε πολυφωνία, βγάζει τρομερή ενέργεια στο παιχνίδι της και κυρίως, έχει ισορροπία. Στην άμυνα ήταν νωχελική, έβγαινε χαμένη από τις προσωπικές μονομαχίες και κατά κάποιο τρόπο, εγκατέλειπε γρήγορα την προσπάθεια. Πλέον, η φιλοσοφία της είναι διαφορετική, παρουσιάζεται περισσότερο επιθετική αλλά και διεκδικητική στην κάθε μπάλα.

Η σύγκριση των αριθμών μεταξύ των δύο… εποχών είναι απολύτως ενδεικτική. Παραδείγματος χάρη, επί Νέβιν Σπάχια η Μακάμπι αντιμετώπισε πρόβλημα στην επίθεση (για τα δεδομένα της Euroleague) σημειώνοντας 75.7 πόντους κατά μέσο όρο ενώ δεχόταν επτά περισσότερους (82.7π.). Τα δεδομένα αντιστράφηκαν στους τελευταίους δέκα αγώνες καθώς αυξήθηκε κατά εννιά πόντους (84.5π.) ο μέσος όρος παραγωγικότητας στην επίθεση και μειώθηκε κατά 4.3 πόντους (78.4π.) το αντίστοιχο παθητικό. Η ουσία είναι ότι προ Σφαιρόπουλου η Μακάμπι έχανε επτά πόντους και με τον Έλληνα τεχνικό κερδίζει έξι.

Οι αριθμοί λένε ακόμη περισσότερα πράγματα, αν επικεντρώσει κανείς στο επίπεδο απόδοσης του συνόλου των ομάδων της Euroleague στους τελευταίους τρεις αγώνες. Έχουμε και λέμε. Η Μακάμπι είναι η καλύτερη ομάδα στον τομέα της αξιολόγησης με 107 βαθμούς ανά αγώνα, διαθέτει την πιο παραγωγική επίθεση με 91 πόντους κατά μέσο όρο, είναι η πιο εύστοχη στα σουτ δύο πόντων με ποσοστό ευστοχίας 65.5%, 2η στα κλεψίματα με 8.3 και 5η σε ριμπάουντ και ασίστ. Στους δε τελευταίους δέκα αγώνες έχει 11.8 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ο «δαιμονισμένος» Ο’ Μπράιαντ

Σε ατομικό επίπεδο, η βασική τομή του Σφαιρόπουλου είναι η παροχή περισσοτέρων ελευθεριών στο παιχνίδι του Τζόνι Ο’ Μπράιαντ. Ενός και των 3-4 κομβικών παικτών της ομάδας, με ποικιλία κινήσεων και τρόπους εκτέλεσης. Ο Αμερικανός έχει πολλούς λόγους για να νιώθει… υποχρεωμένος στον Θεσσαλονικιό τεχνικό διότι από τους 7.8 πόντους που είχε κατά μέσο όρο στους πρώτους επτά αγώνες, πλέον σκοράρει 12.2. Κυρίως όμως, έχει πολύ εντονότερη συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας του, αντιλαμβάνεται ότι είναι ένας από τους φυσικούς ηγέτες της ομάδας και κατά κάποιο τρόπο, το διασκεδάζει. Ο Άλεξ Τάιους επίσης έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι της Μακάμπι – και οι δικοί του αριθμοί είναι ανεβασμένοι καθώς σκοράρει 9.1 πόντους κατά μέσο όρο από τους 6.1 που είχε επί εποχής Σπάχια – κυρίως όμως η Μακάμπι τον «σημαδεύει» στα κρίσιμα σημεία των αγώνων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.