Οι νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες της EuroLeague! (pics)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Οι νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες της EuroLeague! (pics)
Η EuroLeague Basketball βάζει στην εξίσωση το μπάσκετ, τις ιστορίες και τους αριθμούς και ο Στέφεν Ντόμπσον μίλησε στην EuroLeague Greece για τα προγράμματα Tech Challenge και SACkathon που δίνουν τη δυνατότητα στους φιλάθλους να μπουν στο παιχνίδι μέσω των νέων τεχνολογιών!

H κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη ενισχύει διαρκώς την καινοτομία, την προστιθέμενη αξία και την περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας παρακολούθησης του μπάσκετ αξιοποιώντας τις ιδέες των φιλάθλων μέσω των προγραμμάτων Tech Challenge και SACkathon, όπου παρεμπιπτόντως η διαδικασία εγγραφής είναι ακόμα ανοιχτή. Μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια ελληνική εταιρεία, η mediastalker™ επιλέγεται και προσκαλείται να εκπροσωπήσει το εγχώριο start-up Οικοσύστημα στον διαγωνισμό EuroLeague Tech Challenge 2019 στην Βαρκελώνη!

O Στέφεν Ντόμπσον της EuroLeague Basketball μίλησε για τον ιδανικό συνδυασμό μπάσκετ και τεχνολογίας, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τη φαντασία των φίλων του μπάσκετ.

- Μπάσκετ και Τεχνολογία. EuroLeague Basketball, Tech Challenge και SACkathon. Πως έχει εξελιχτεί μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη εξίσωση;
«Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ιδανικό συνδυασμό, με δεδομένο ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το κομμάτι της τεχνολογίας αλλά εντοπίζεται στις απαρχές της EuroLeague Basketball. Συνεχίζουμε να καινοτομούμε, αναζητώντας συνεχώς τρόπους ώστε να βελτιωνόμαστε και να αναπτυσσόμαστε. Προφανώς η τεχνολογία προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες και προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάσαμε το "Tech Challenge" και το "SACkathon". Επίσης, είμαστε αρκετά τυχεροί αφού έχουμε στο πλευρό μας το "La Salle-URL" και το "SAP", δυο οργανισμούς με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά, αναπτύσσοντας παράλληλα τα συγκεκριμένα προγράμματα».

- Ποιες ήταν οι προσδοκίες όταν παρουσιάσατε αρχικώς τα δυο προγράμματα και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;
«Το "Tech Challenge" και το "SACkathon" στοχεύουν κυρίως στην επίλυση των προκλήσεων της EuroLeague και των ομάδων της, επιτρέποντας στα κλαμπ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους φιλάθλους κι εν τέλει να αναπτύξουν με καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητές τους. Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις ιδέες εκείνων που ξέρουν καλύτερα. Είναι σύνηθες τα ανώτερα στελέχη να πιστεύουν ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης ωστόσο η φιλοσοφία της EuroLeague είναι να μη λαμβάνει τίποτα ως δεδομένο, έχοντας την τάση να διερευνά νέους τρόπους ώστε να πετύχει τους στόχους της.

Το "Tech Challenge" συμβάλλει στην ενίσχυση της καινοτομίας και την περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας παρακολούθησης ενός αγώνα. Το "SACkathon" επιδιώκει να δώσει "φωνή" στους φιλάθλους προκειμένου να μοιραστούν μαζί μας τι ακριβώς προσδοκούν από την EuroLeague Basketball, στηριζόμενοι στη στατιστική ώστε να δημιουργήσουν κι εν συνεχεία να μοιραστούν ιστορίες για τις αγαπημένες τους ομάδες, παίκτες και προπονητές».

- Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του κόσμου, είστε ικανοποιημένοι με τον αριθμό και την ποιότητα της δουλειάς των συμμετεχόντων;
«Ουδέποτε μας ενδιέφερε η ποσότητα αλλά η ποιότητα των συμμετοχών. Ευτυχώς, λοιπόν, η ποιότητα που αποτυπώνεται στη δουλειά των συμμετεχόντων έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες! Οι πρώτες δυο εκδόσεις του "Tech Challenge" συγκέντρωσαν αρκετά σπουδαία και ενδιαφέροντα projects σε ένα ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον. Μάλιστα έχουμε ήδη αναπτύξει επιχειρηματικές σχέσεις με δυο από αυτές τις εταιρείες. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αριθμών, το "Tech Challenge" έχει ήδη δεχτεί 140 συμμετοχές ενώ το "SACkathon", το οποίο είναι ακόμα ανοιχτό σε συμμετοχές, έχει ήδη λάβει περισσότερες από 350 αιτήσεις».

- Θεωρείτε ότι οι παραπάνω εφαρμογές βάζουν τους φιλάθλους στο παιχνίδι;
«Σίγουρα! Σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι πολύ σημαντικό να δέχεσαι τις απόψεις και τις σκέψεις των "πελατών" σου, να αφουγκράζεσαι τα "θέλω" τους... Τα συγκεκριμένα προγράμματα μάς επιτρέπουν να κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να προσφέρεις το μάξιμουμ σε ό,τι αφορά την ποιότητα με στόχο την επιτυχία όμως είναι πιο σημαντικό να κατανοήσεις τι χρειάζεται προκειμένου να παραμείνεις συνεπής στην απόδοσή σου και να "χτίσεις" πάνω στους σωστούς μηχανισμούς προκειμένου οι προτάσεις και οι ιδέες των "πελατών" σου να υλοποιηθούν, συμβάλλοντας στη βελτίωση του προϊόντος και τις εμπειρίες που προσφέρεις. Όταν σταματήσεις να ακούς τους "πελάτες" σου, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες αποτυχίας».

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κανείς στη διαδικασία;
«Σε ό,τι αφορά το "Tech Challenge", η μοναδική προϋπόθεση είναι να έχεις μια τεχνολογική startup ή λύση που να είναι στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και να ειδικεύεται στον τομέα του αθλητισμού. Για το "SACkathon", μπορείς να συμμετάσχεις αν είσαι πάνω από 18 ετών και σπουδάζεις Επιστήμη Υπολογιστών, data analytics, digital marketing και sports/tech management»

- Επομένως οι συμμετέχοντας στο "SACkathon" έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στους καλύτερους story-tellers μέσω των αριθμών;
«Ακριβώς! Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν αρχικώς online. Θα τους δοθεί πρόσβαση σε μια πλούσια βάση δεδομένων της EuroLeague Basketball και στα πιο ανεπτυγμένα εργαλεία analytics, επομένως μπορούν να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους παρουσιάζοντας την καλύτερη εκδοχή της ιστορίας τους on data. Εν συνεχεία οι φιναλίστ θα επιλεγούν για ένα διαπροσωπικό event όπου θα μείνουν σε ένα δωμάτιο και θα δουλέψουν τις ιστορίες τους, τις οποίες θα παρουσιάσουν στην επιτροπή που θα αναδείξει τους νικητές, οι οποίοι θα λάβουν επίσης ένα χρηματικό έπαθλο, μια συνεργασία με την EuroLeague Basketball και μια θέση στο SAP Sales Academy στην California! Δεν υπάρχει άλλο σπορ που να έχει τόσο στενές σχέσεις με τη στατιστική όσο το μπάσκετ! Υπάρχουν πολλοί φίλοι του μπάσκετ που κάνουν πραγματικά σπουδαία δουλειά στα social media. Με τα εργαλεία του SAP, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τη φαντασία τους».

- Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τι ισχύει με τον αριθμό και το επίπεδο των συμμετεχόντων; Υπάρχει ανταπόκριση από τους Έλληνες φιλάθλους; Μπορούν να σταθούν στο πιο υψηλό επίπεδο;
«Η Ελλάδα είναι υπερδύναμη σε ό,τι αφορά το μπάσκετ και το πάθος των φιλάθλων. To ίδιο ισχύει και σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Έχουμε αρκετές συμμετοχές στο "Tech Challenge". Δυο εξ αυτών, μάλιστα, επελέγησαν ως φιναλίστ (Bubblz το 2018 και Mediastalker το 2019)! Στα του "SACkathon", η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών μέχρι σήμερα ενώ η διαδικασία εγγραφής είναι ακόμα ανοιχτή».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.