Σάρας: «Παιδικός μου ήρωας ο Σαμπόνις»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Σάρας: «Παιδικός μου ήρωας ο Σαμπόνις»!
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους εξήγησε πως η σχέση του με το μπάσκετ ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά ενώ αποκάλυψε ότι ο Σαμπόνις, ο Κουρτινάιτις και ο Χομίτσιους ήταν οι παιδικοί ήρωές του.

Κάποτε είχε πει ότι δύσκολα θα γινόταν προπονητής, διότι ήξερε πως… θα πήγαινε φυλακή. «Ξέρω πως δεν έχω την υπομονή να διαχειριστώ τυχόν λάθη», έλεγε o Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και γελούσε. Προφανώς, όμως, η ιδέα ωρίμασε μέσα του, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να του κάνει την πρώτη πρόταση της ζωής του για να γίνει χεντ κόουτς το καλοκαίρι του 2012 και τις Ζάλγκιρις Κάουνας, Μακάμπι Τελ Αβίβ να του προσφέρουν τη θέση του ασίσταντ, αφού προηγήθηκε η δήλωσή του ότι θέλει να γίνει προπονητής, αλλά να μάθει σωστά και σταδιακά τη δουλειά. Τελικά, διάλεξε το σπίτι του. Το πρώτο. Την ομάδα της πόλης στην οποία γεννήθηκε.

Το 2014 κρέμασε τη φανέλα, για να φορέσει το κοστούμι του βοηθού στο πλευρό του Γκιντάρας Κράπικας. Πλέον ο Σάρας απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση, οδηγώντας πέρσι τη Ζάλγκιρις στο Final 4 έπειτα από 19 χρόνια κι επιβεβαιώνοντας πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο λιθουανικό μπάσκετ έπειτα από τον Άρβιντας Σαμπόνις και την υπερηχητική ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας, το 1999! Οι Λιθουανοί αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη Zalgirio Arena (18/1, 20:00) και ο Γιασικεβίτσιους μίλησε στο euroleague.net για τη σχέση του με το μπάσκετ:

«Μεγάλωσα στο Κάουνας, ήμουν 6 ετών όταν άρχισα τις πρώτες προπονήσεις στο μπάσκετ. Ο πατέρας μου με πήγε για πρώτη φορά στο γυμναστήριο. Θυμάμαι ακόμα τον πρώτο προπονητή μου στο μπασκετικό σχολείο του Κάουνας! Ήμουν ενθουσιασμένος. Αυτό που με προσέλκυσε στο μπάσκετ ήταν οι αγώνες στην τηλεόραση και συγκεκριμένα τα ματς της Ζάλγκιρις. Το ερωτεύτηκα! Ήταν πολύ απλό, συνέβη... Εκείνη την περίοδο δεν σκεφτόμουν πολύ. Απλώς έκανα αστεία, περνούσα καλά με τα άλλα παιδιά... Τυπικά πράγματα για έναν πιτσιρικά. Παράλληλα πήγαινα σε αγώνες με τον πατέρα μου.

Οι πιο έντονες αναμνήσεις μου ήταν οι αγώνες της Ζάλγκιρις με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήταν αδύνατον να βρεις εισιτήρια σε εκείνα τα παιχνίδια. Δεν υπήρχε άδεια θέση στο γήπεδο και καθόμουν στα γόνατα του μπαμπά μου. Έχω απίθανες αναμνήσεις από τα παιχνίδια της Ζάλγκιρις. Από εκεί προέκυψαν τα πρώτα μου πρότυπα: Ο Άρβιντας Σαμπόνις, ο Ρίμας Κουρτινάιτις και ο Βαλντεμάρας Χομίτσιους. Τα ματς ήταν τηλεοπτικά και αυτοί οι τύποι ήταν οι ήρωες μας. Προσπαθούσαμε να τους αντιγράψουμε. Πάντα αγαπούσα το παιχνίδι... Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά».