Υπεροχή Ιτούδη, τα... κρίσιμα ο Σφαιρόπουλος! (vids)

Αντωνία Σπανού
Υπεροχή Ιτούδη, τα... κρίσιμα ο Σφαιρόπουλος! (vids)
Δημήτρης Ιτούδης και Γιάννης Σφαιρόπουλος έρχονται αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά στην Euroleague και μπορεί η προϊστορία να ευνοεί τον πρώτο ο προπονητής της Μακάμπι όμως πήρε τα κρίσιμα.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ταξιδεύει μέχρι την παγωμένη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και δύο σπουδαίοι Έλληνες προπονητές θα είναι στους πάγκους των δύο ομάδων.

Ο Δημήτρης Ιτούδης θα φιλοξενήσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και οι δυο τους έχουν την δική τους προσωπική ιστορία στην διοργάνωση, με αρκετές «μάχες» σε διάφορα επίπεδα.

Ο Σφαιρόπουλος, όντας προπονητής του Ολυμπιακού από την σεζόν 2014/15, έχει βρει απέναντι του τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ 10 φορές και κάθε αναμέτρηση είχε το δικό της ενδιαφέρον.

Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξαν οι ομάδες τους ήταν εκείνη την χρονιά και με το παλιό σύστημα της Euroleague. Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ έπαιξαν για το TOP16 δύο φορές και οι δύο ομάδες μοιράστηκαν δύο νίκες. Λίγο καιρό μετά και συγκεκριμένα στο Final 4 οι δυο τους βρέθηκαν ξανά, με την ελληνική ομάδα να θριαμβεύει και να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό.

Η επόμενη σεζόν είχε ακόμα δύο αναμετρήσεις μεταξύ των ομάδων και οι Ρώσοι επικράτησαν καθολικά, αφού κέρδισαν και τα δύο παιχνίδια. Κάτι αντίστοιχο έκαναν και την σεζόν 2016/17 στην κανονική διάρκεια, αλλά και πάλι οι δύο αντίπαλοι κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές του σε ένα ακόμα Final 4. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι θετικό για την ελληνική ομάδα, που πανηγύρισε ακόμα μια πρόκριση σε τελικό κόντρα στην «Αρκούδα».

Τελευταία φορά που οι δύο αντίπαλοι προπονητές είδαν τις ομάδες τους να ανταγωνίζονται ήταν την περσινή σεζόν, όπου ο Ολυμπιακός πήρε το παιχνίδι του Φαλήρου, ενώ η ΤΣΣΚΑ κέρδισε εκείνο στην Μόσχα.

Συνολικός απολογισμός των δύο προπονητών είναι 4-6 υπέρ του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά στα κρίσιμα και τα δύο Final 4 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει καταφέρει να μετρά αντίστοιχες νίκες. Πλέον, ο πρώην προπονητής των Πειραιωτών είναι σε νέο «σπίτι» και θα προσπαθήσει με την Μακάμπι Τελ Αβίβ να πάρει μια νίκη κόντρα σε έναν σπουδαίο αντίπαλο.

ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΤΣ ΤΩΝ FINAL 4 ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΝΙΚΗΤΗ

Τα δύο πιο κρίσιμα παιχνίδια που έχουν δώσει οι δύο προπονητές είναι εκείνα των Final 4. H πρώτη φορά που οι δύο προπονητές διασταυρώθηκαν σε Final 4 ήταν την σεζόν 2014/15 και για ακόμα μια φορά οι Ρώσοι βίωσαν έναν πικρό αποκλεισμό.

Ενώ 4 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ήταν μπροστά με 9 πόντους, ο Ολυμπιακός έτρεξε τρομερό σερί και με μπροστάρη τον Βασίλη Σπανούλη οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την πρόκριση με 70-68 και ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης.

H δεύτερη φορά ήταν στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, όταν και πάλι η ΤΣΣΚΑ μπήκε ως φαβορί στον αγώνα, πήρε το προβάδισμα, αλλά ο Ολυμπιακός έδειξε την μαχητικότητα που τον διακρίνει και έφτασε σε ακόμα μια νίκη και έναν τελικό με σκορ 78-82. Όπως και να έχει μόνο τιμή μπορεί να αποτελεί το γεγονός πως δύο Έλληνες προπονητές βρίσκονται στους πάγκους δύο τόσο ιστορικών ομάδων και μας εκπροσωπούν στο κορυφαίο επίπεδο.

ΣΕΖΟΝΦΑΣΗΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
2014/15
ΤOP16ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ 84-76
TOP16ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 76-70
FINAL 4ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 68-70
2015/16
TOP16ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 92-85
TOP16ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ 96-99
2016/17
RSΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ 75-81
RSΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 90-86
FINAL4ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 78-82
2017/18
RSΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ 88-86
RSΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 89-81