Λοτζέσκι: «Με ένα σουτ σε κάθε ματς, δύσκολα βρίσκω ρυθμό»

Λοτζέσκι: «Με ένα σουτ σε κάθε ματς, δύσκολα βρίσκω ρυθμό»

Γιώργος Κούβαρης
Λοτζέσκι: «Με ένα σουτ σε κάθε ματς, δύσκολα βρίσκω ρυθμό»
Ο Ματ Λοτζέσκι μίλησε στην EuroLeague Greece για τη δύσκολη συνέχεια του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με τα τρία εκτός έδρας ματς, στάθηκε στη δική του... αστοχία σε εύκολα σουτ, ενώ υπογράμμισε το μεγαλύτερο κίνητρο που υπάρχει φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Τρία είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν σουτέρ. Η ικανότητα, η αυτοπεποίθηση και ο ρυθμός! Αν υπάρχει ένα από τα τρία ή τα δύο από τα τρία, τότε είναι δύσκολο να μπορέσει να κάνει την διαφορά έξω από τα 6.75 μέτρα.

Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει καλά ο Ματ Λοτζέσκι, ουσιαστικά ο μοναδικός κλασσικός σουτέρ που διαθέτει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο ρόστερ του. Μετά το τέλος του αγώνα με την Μπάγερν στο ΟΑΚΑ, ο Αμερικανός φόργουορντ εξήγησε στην EuroLeague Greece για ποιον λόγο αστόχησε σε δύο εύκολα σουτ τα οποία είναι συνήθως... πέναλτι για εκείνον, ενώ στάθηκε και στο «πρέπει» που υπάρχει στην ομάδα για εκτός έδρας νίκες. Μάλιστα υπογράμμισε ότι στα τρία επόμενα ματς σε Βαρκελώνη, Κάουνας και Τελ Αβίβ το ιδανικό σενάριο για τους «πράσινους» θα ήταν να σημειώσουν δύο νίκες!

«Ελπίζω να ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε. Αρχικά πρέπει να προστατεύσουμε το ΟΑΚΑ και στη συνέχεια να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εκτός έδρας αν θέλουμε να πάρουμε τη πρόκριση για τα playoffs. Ελπίζω να επιστρέψουμε από τη Βαρκελώνη με μια μεγάλη νίκη» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του «Λότζο» ο οποίος ωστόσο δεν είχε συγκεκριμένη εξήγηση για το κακό αγωνιστικό πρόσωπο του Παναθηναϊκού μακριά από την Αθήνα:

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει, πραγματικά. Από την αρχή της σεζόν, αλλά και από πέρυσι, δεν μπορούμε να νικήσουμε εκτός έδρας. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν είναι εύκολο να κερδίσεις στην EuroLeague μακριά από το γήπεδό σου. Σίγουρα η ομάδα που θα παρουσιαστεί πιο έτοιμη αμυντικά και πνευματικά θα έχει τον πρώτο λόγο σε οποιοδήποτε ματς. Γι' αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε έτσι στα επόμενα εκτός έδρας παιχνίδια».

Τι ψάχνει, όμως, ο Παναθηναϊκός στα εκτός έδρας παιχνίδια που ακολουθούν με Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις και Μακάμπι; «Θα είναι πολύ καλά αν κερδίσουμε τα δύο ματς. Σίγουρα θα βλέπουμε καθένα από αυτά τα ματς ξεχωριστά ξεκινώντας από αυτό με την Μπαρτσελόνα. Όμως, δύο στα τρία θα είναι πολύ καλά...»

Φέτος ο Ματ Λοτζέσκι βιώνει μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού καλείται να μείνει «ζωντανός» στη διεκδίκηση της οκτάδας και όχι να «ψάχνει» το πλεονέκτημα της έδρας στα προημιτελικά: «Ναι, είναι διαφορετική η φετινή σεζόν από τις προηγούμενες. Για παράδειγμα είχαμε εξασφαλίσει την οκτάδα από νωρίς και απλά ψάχναμε το πλεονέκτημα της έδρας στο τέλος της regular season. Τώρα είναι αλλιώς. Η πίεση είναι διαφορετική και φυσικά και το κίνητρο είναι μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή. Από την εμπειρία μου, το αβαντάζ στα Playoffs δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο εάν και εφόσον παίζεις καλό μπάσκετ. Η καλύτερη ομάδα θα προκριθεί...»

Όσο για εκείνον και τις χαμηλές -συγκριτικά με άλλες σεζόν- επιδόσεις του έξω από τα 6.75 μέτρα; «Χρειάζεται να παίρνω περισσότερα σουτ για να μπορέσω να βρω ρυθμό. Για παράδειγμα στα τέσσερα τελευταία ματς της EuroLeague έπαιρνα από ένα τρίποντο. Σήμερα ένιωσα καλά, ευστόχησα στο πρώτο, ευστόχησα και στο δεύτερο, αλλά εκείνη την ώρα είχε σφυριχτεί επιθετικό φάουλ και δεν μέτρησε. Και ήμουν σε στυλ 'ελάτε τώρα... Γιατί;' Πάντως όπως σου είπα νιώθω καλά και πρέπει να παίρνω περισσότερες προσπάθειες έξω από το τρίποντο. Με ένα σουτ κάθε φορά δεν βρίσκεις ρυθμό.» Με τη γλώσσα των αριθμών όσον αφορά αυτό που είπε ο έμπειρος φόργουορντ, στα προηγούμενα τρία ματς (με Αρμάνι, ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακό) είχε πάρει από μία προσπάθεια σε κάθε παιχνίδι έξω από τα 6.75 μέτρα ενώ κόντρα στην Μπάγερν είχε 1/3 τρίποντα.

Και κατέληξε μιλώντας για τον Σον Κιλπάτρικ: «Ξέρω ότι είναι ταλαντούχος παίκτης και σίγουρα θα μας δώσει μεγάλη ώθηση. Θα δούμε όταν θα έρθει τι θα μπορέσουμε να κάνουμε. Όπως είπα, ελπίζω να πάρουμε και μερικές νίκες εκτός έδρας».