Φάρμακα για τον βήχα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Φάρμακα για τον βήχα
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι οι 15 μέρες που ακολουθούν θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση του Παναθηναϊκού στα πλέι-οφ.

Το σύνθημα στον Παναθηναϊκό, μετά το οδυνηρό στραπατσάρισμα στο ευρωελληνικό ντέρμπι ήταν ασφαλώς: «No alarms and nο surprises, please». Με την έμφαση στο πληζ.

Ο αγώνας με τη Μπάγερν είχε ξεχωριστό ειδικό βάρος και οι απουσίες των Αντετοκούνμπο, Λάνγκφορντ πολλαπλασίαζαν τον βαθμό δυσκολίας.

Η ασυνήθιστη ανηφόρα που ακολουθεί, με τα τρία απανωτά εκτός Ελλάδας παιχνίδια (Βαρκελώνη, Κάουνας, Τελ Αβίβ), έκανε ακόμα πιο βασανιστικό το «πρέπει» της βραδιάς.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στους πρόποδες του Γολγοθά με το μίνιμουμ εχέγγυο που χρειαζόταν για να πάρει κουράγιο: μία νίκη επανόδου. Πείτε μου πού θα βρίσκεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και θα σας πω αν θα μπει στα πλέι-οφ ή όχι.

Μεθαύριο ο ίδιος δοκιμάζεται στο δύσβατο Παλάου Μπαουγκράνα απέναντι στη φορμαρισμένη και σταθερά 6η Μπάρτσα, αλλά οι δύο ομάδες που ισοβαθμούν μαζί του στις θέσεις 7-9 (Μπάγερν, Αρμάνι) παίζουν μεταξύ τους την ίδια ώρα στο Μόναχο.

Οι Γερμανοσέρβοι του Ράντονιτς εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ σαν να ήταν εξαρχής συμβιβασμένοι με την ήττα, ωστόσο φρόντισε και ο Παναθηναϊκός να τους κόψει από νωρίς τον χειμωνιάτικο βήχα.

Το φάντασμα του Παπαπέτρου εγκαταλείφθηκε στο αφιλόξενο αποδυτήριο του ΣΕΦ και ο κανονικός Ιωάννης επέστρεψε στο προσκήνιο για να κάνει ένα υποδειγματικό παιχνίδι, φροντίζοντας ώστε να περάσει απαρατήρητη η -θεωρητικά κομβική- απουσία του Θανάση Αντετοκούνμπο.

Ο «Παπ» έμεινε στο παρκέ σχεδόν 37 λεπτά και έκανε τα πάντα, πότε ως καθαρό «τριάρι» και πότε στον γνώριμο, σύνθετο ρόλο του «tweener»: 18 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, αλλά και 2 από τα 3 τρίποντα του Παναθηναϊκού.

Εξυπακούεται ότι όλα αυτά τα καλούδια θα έμεναν αναξιοποίητα εάν εμφανιζόταν άκεφος ο Καλάθης, αλλά δεν υπήρξε τέτοιος κίνδυνος.

Ο ηγέτης των «πρασίνων» έβαλε το χεράκι του σε 13 συνεχόμενους πόντους στο ξεκίνημα και τελείωσε το ματς με 14+6+11+3. Και μόλις 2 λάθη.

Δίχως τις δικές του εμπνεύσεις, οι κ.κ. Γκιστ, Λοτζέσκι, Τόμας θα έκαναν το ίδιο που έκαναν και στο Φάληρο, δηλαδή μία τρύπα στο ύδωρ.

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι γεμάτος με ετερόφωτους παίκτες και το φως μοιάζει να έρχεται από μία, μόνον, κατεύθυνση.

Από την άλλη, η Μπάγερν είχε στην περιφερειακή γραμμή της τέσσερις -ιτς, οι οποίοι, όλοι μαζί, προσέφεραν ένα καλό πεντάλεπτο του Λούτσιτς και άλλο ουδέν.

Ο έξοχος σκόρερ Ντέρικ Ουίλιαμς πέτυχε 21 πόντους, αλλά οι συμπαίκτες του έμειναν, όλοι ανεξαιρέτως, μονοψήφιοι, με 18/48 σουτ.

Οι 8 νίκες της Μπάγερν σε 7 αγώνες λένε περισσότερα για το επίπεδο της διοργάνωσης, παρά για την ίδια τη Μπάγερν. Τόσο το καλύτερο για τις δικές μας ομάδες, βέβαια.

Ο Παναθηναϊκός θεμελίωσε τη νίκη του πάνω σε ένα 20λεπτο κυριαρχίας στα ριμπάουντ (18-10), στη δυναμική άμυνα του ίδιου ημιχρόνου και στα σίγουρα καλάθια που μοίρασε δεξιά αριστερά ο Καλάθης (30/47 δ.).

Σε 40 λεπτά αδιάκοπου κυνηγητού, η Μπάγερν δεν μπόρεσε να κατεβάσει τη διαφορά κάτω από τους 6-7 πόντους. Πώς το είπαμε; Νο alarms, and no surprises.

To μαρτυρικό 15ήμερο που ακολουθεί θα βρει τον Παναθηναϊκό να δίνει διμέτωπο αγώνα, στο παρκέ και στην κρεαταγορά.

Σε πρώτη φάση, επέλεξε να αγνοήσει τα κραυγαλέα κενά του (σουτ, δημιουργία, παιχνίδι στο «ποστ») και να στρατολογήσει έναν παίκτη με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των Παππά, Λάνγκφορντ, πιο ποιοτικό ενδεχομένως αλλά άψητο και με πλήρη άγνοια των ευρωπαϊκών μονοπατιών.

Από την άλλη, έχουν περάσει εβδομάδες από την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός πήρε κάτι χειροπιαστό από τη θέση «2».

Θα ακολουθήσει και δεύτερη κίνηση μετά τη απόκτηση του Σον Κιλπάτρικ; Οι καλοί ψηλοί είναι δυσεύρετοι, όπως και το περίσσιο χρήμα.

Ο Τόμιτς και ο Σεραφέν θα συναντήσουν μεθαύριο έναν -αν όχι περισσότερους- σέντερ που καλείται να παίξει για το συμβόλαιό του.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός του Μπλατ θριάμβευσε στη Βαρκελώνη χωρίς να πάθει την παραμικρή ζημιά από τους σέντερ της Μπαρτσελόνα μπορεί να αποτελέσει δανεική πυξίδα για τον Ρικ Πιτίνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.