Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Μπάγερν Μονάχου 77-67

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Μπάγερν Μονάχου 77-67
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπορεί να μην εντυπωσίασε στο ΟΑΚΑ, αλλά έκανε το... καθήκον του απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου (77-67) και πλέον ετοιμάζεται για τον «Γολγοθά» των τριών εκτός έδρας αγώνων με Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις και Μακάμπι!

Στο... περιθώριο του ντόρου για τη συμφωνία με τον Σον Κιλπάτρικ, ο Παναθηναϊκός είχε ένα ματς που έπρεπε πάση θυσία να κερδίσει ώστε να παραμείνει «ζωντανός» στο κυνήγι της οκτάδας. Αυτό ήταν το πρώτο και το μεγαλύτερο ζητούμενο, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ακολουθούν τρία ματς-φωτιά μακριά από το ΟΑΚΑ σε Βαρκελώνη, Κάουνας και Τελ Αβίβ.

Όπερ και εγένετο. Με τον Νικ Καλάθη πραγματικό... μαέστρο έχοντας 14 πόντους, 11 ασίστ και 6 ριμπάουντ και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να σημειώνει προσωπικό ρεκόρ πόντων με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ, οι «πράσινοι» κατάφεραν να ξεπεράσουν την άσχημη βραδιά στο ΣΕΦ, να επιστρέψουν στις νίκες και να μπουν και πάλι σε τροχιά... πρόκρισης στα playoffs.

Έστω και αν έδειξε και πάλι αδυναμίες κοντά στο καλάθι, έστω και αν ήταν ξανά άστοχος έξω από τα 6.75 μέτρα με 3/15 τρίποντα, έστω και αν μην εντυπωσίασε καθόλου με την εμφάνισή του. Παρά μόνο με κάποια ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το μεγάλο κέρδος ωστόσο αφορά τη... διπλή νίκη κόντρα στην Μπάγερν αφού σε οποιαδήποτε ισοβαθμία ο Παναθηναϊκός θα έχει τον πρώτο λόγο καθώς κάλυψε το -1 από την αναμέτρηση του Μονάχου.

Το ματς

Μπορεί το παιχνίδι να μην προσφερόταν για μεγάλη ένταση και πλούσιο θέαμα, αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που έπρεπε στο ξεκίνημα του αγώνα ώστε να πάρει τα ηνία, να ελέγξει τον ρυθμό και να μην βρεθεί στο σημείο να «κυνηγάει» στο σκορ. Γκιστ και Παπαπέτρου ήταν εκείνοι που... ανέλαβαν δράση με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να προηγηθούν με 17-9 χάρη και στην καλή τους άμυνα. Η Μπάγερν τα περίμενε... όλα από τον Ντέρικ Ουίλιαμς και αυτό φαίνεται από τα 5/16 εντός παιδιάς που είχαν στο πρώτο δεκάλεπτο (22-11). Ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε διπλάσια ριμπάουντ (12-6) και παρά τα 1/6 τρίποντα, μέτρησε 9/13 δίποντα!

Η διαφορά έφτασε και στους 14 πόντους (29-15) στο 12' χάρη στις επιθετικές βοήθειες που πρόσφερε ο Ματ Λοτζέσκι, ωστόσο η Μπάγερν κατάφερε να μειώσει μέχρι τους 8 πόντους (33-25) και αυτό λόγω... Κόπονεν που είχε αρχίσει να «βρίσκει» το χέρι του σε αυτό το διάστημα. Ακόμα και έτσι η διαφορά επέστρεψε στο +14 (41-27 στο 18') λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (43-32). Ο Ντέρικ Ουίλιαμς με 13 πόντους (3/3δίπ., 2/3τρ., 1/2β.) ήταν το «στήριγμα» των «Βαυαρών» ενώ για τον Παναθηναϊκό ο Παπαπέτρου ήταν ο μοναδικός «διψήφιος» με 11 πόντους (4/6δίπ., 1/3τρ., 5 ριμπ., 2ασ.) ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία των Τόμας (8π., 4/5δίπ.) και Καλάθη (7π., 5ασ., 2ρ.)

Νωθρό ήταν το ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Λούτσιτς να κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στην «πράσινη» άμυνα έχοντας πετύχει 7 «μαζεμένους» πόντους με αποτέλεσμα η Μπάγερν να επιστρέψει και να μειώσει στους έξι πόντους (45-39 στο 24'). Ο Παναθηναϊκός παρέμενε σε... χαμηλές πτήσεις ωστόσο κατάφερε να διατηρήσει την διαφορά σε διψήφια επίπεδα (51-41, 55-45) μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (59-50). Ήταν το διαστημα όπου η Μπάγερν ισορρόπησε στα ριμπάουντ (24-20) ενώ βρήκε σκορ έξω από τα 6.75 μέτρα. Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και η τελευταία περίοδος. Η Μπάγερν προσπαθούσε αλλά έδειχνε ότι δεν... μπορούσε, με τους «πράσινους» να κάνουν απλά τα... απαραίτητα προκειμένου να διατηρούν την διαφορά κοντά στους 10 πόντους μέχρι και την τελευταία κόρνα της γραμματείας.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: O Παναθηναϊκός είχε πολύ καλά ποσοστά στα δίποντα με 64% (30/47), εκμεταλλεύτηκε την δημιουργία του Καλάθη (20 ασίστ) ενώ δεν πλήρωσε την αστοχία σε τρίποντα (3/15) και βολες (8/14) γιατί και η Μπάγερν κινήθηκε σε ρηχά επίπεδα (22% στα τρίποντα, 57% στις βολές).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης πραγματοποίησε πληθωρική εμφάνιση έχοντας 14 πόντους με 6/7 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/4 βολές, 11 ασίστ, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 2 λάθη. Εξαιρετικός και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος είχε 18 πόντους με 6/9 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Εκτός του Ουίλιαμς, οι υπόλοιποι παίκτες της Μπάγερν ήταν από μέτριοι έως και αρνητικοί.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Σύμφωνα με την εξέλιξη του ματς το +11 του πρώτου δεκαλέπτου έφτανε και περίσσευε για να κάνει ο Παναθηναϊκός σωστή διαχείριση μέχρι το τέλος. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η «πράσινη» αντίδραση οταν η Μπάγερν μείωσε στους έξι πόντους (45-39) στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Πολύ καλό ματς από τον Τζέιμς Γκιστ που έδωσε μάχες κάτω από τα καλάθια (13π., 4ρ.) ενώ θετικός και ο Ντεσόν Τόμας (12π., 6ρ.)

Η ΦΑΣΗ ΤΟY ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό layup του Νικ Καλάθη στο πρώτο ημίχρονο, ο οποίος προσποιήθηκε ότι θα πασάρει και κατάφερε να βρει ανοικτό χώρο για το εύκολο δίποντο.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η Μπάγερν τα άθλια ποσοστά σε τρίποντα και βολές.

Τα δεκάλεπτα: 22-11, 43-32, 59-50, 77-67