Τι δείχνει η βαθμολογία του 1ου γύρου, «σφαγή» για την 8άδα!

Αντωνία Σπανού
Τι δείχνει η βαθμολογία του 1ου γύρου, «σφαγή» για την 8άδα!
O πρώτος γύρος της Euroleague έφτασε στο τέλος του, είμαστε μια ανάσα πριν ξεκινήσει δυναμικά ο επόμενος και καθοριστικός για την 8άδα. Η Euroleague Greece θυμάται τι έγινε τις δύο προηγούμενες σεζόν, ξεχωρίζει την πρώτη τριάδα, τους «αιώνιους», ενώ καταγράφει και τις διαφορές.

Οι 15 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague ολοκληρώθηκαν, το πρώτο μισό της διοργάνωσης μας έχει δώσει απίστευτες συγκινήσεις και στο δεύτερο αναμένονται παιχνιδάρες στα ευρωπαϊκά παρκέ και «χαμός» στον βαθμολογικό πίνακα.

Η βαθμολογία δείχνει ξεκάθαρα ότι το δεύτερο μισό θα μας κρατήσει ακόμα πιο ενθουσιασμένους μέχρι να ξέρουμε ποιοι τελικά θα είναι εκείνοι που θα πάρουν αρχικά τις θέσεις που οδηγούν στα playoffs, καθώς και εκείνοι που θα πάρουν το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όποιος είναι πρώτος στην κανονική διάρκεια δεν έχει καταφέρει ποτέ να κατακτήσει το τρόπαιο, αντίθετα δύο φορές την έχει πάρει ομάδα που πήρε την 5η θέση της βαθμολογίας, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ότι οι δύο νικητές των περασμένων χρόνων έχουν αποκλείσει τον Παναθηναϊκό για να φτάσουν μέχρι την κούπα.

Άλλη σύμπτωση είναι ότι οι δύο τελευταίοι Πρωταθλητές είχαν τελειώσει τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης με ρεκόρ 9-6, που φέτος το έχουν Ολυμπιακός και Εφές. Τις δύο περασμένες σεζόν ο 8ος πέρασε με ρεκόρ 16-14, ενώ οι θέσεις πλεονεκτήματος ήταν στο 19-11, ενώ φέτος όπως όλα δείχνουν θα κριθούν με λιγότερες νίκες.

Η Euroleague Greece θυμάται την βαθμολογία των 15 πρώτων αγωνιστικών τα δύο προηγούμενα χρόνια που έχει αλλάξει η διοργάνωση και αναλύει τι έχει συμβεί στο τέλος βγάζοντας κάποια… πρώιμα συμπεράσματα για την κορυφή, τους δύο «αιώνιους» καθώς και την δημιουργία της… μαγικής 8άδας.

Μέχρι τώρα μπορεί οι δύο «αιώνιοι» να είναι πιο κάτω από το περσινό τους ρεκόρ, αλλά μαζί ακολουθούν και οι υπόλοιποι και όπως φαίνεται τα δεδομένα την φετινή σεζόν θα είναι διαφορετικά.Οι 19 νίκες έχουν δώσει και τις δύο περασμένες σεζόν πλεονέκτημα στις ομάδες, οπότε με πραγματικό στόχο αυτό πορεύονται και οι δύο «αιώνιοι», ενώ 16 είναι οι νίκες που και τις δύο περασμένες σεζόν έχουν δώσει πρόκριση στα playoffs.

ΟΜΑΔΑ2018/192017/182016/17
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ14-19-69-6
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ12-39-611-5
ΤΣΣΚΑ11-412-312-3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ9-611-410-5
ΕΦΕΣ9-64-117-8
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ8-75-107-8
ΜΠΑΓΕΡΝ Μ.8-7--
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ7-810-56-9
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ7-84-114-11
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ7-87-810-5
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ7-810-59-6
ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ6-9--
ΜΑΚΑΜΠΙ5-108-75-10
ΧΙΜΚΙ5-108-7-
ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ3-12--
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ2-13-8-7

Η ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ…

Είναι σίγουρο ότι τρεις ομάδες έχουν καταφέρει να κάνουν αίσθηση την φετινή σεζόν. Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται στην κορυφή και έχει το καλύτερο ρεκόρ που έχει γίνει ποτέ στην Euroleague μετά από 15 αγωνιστικές, με το 14-1 να είναι εξαιρετικό και να δείχνει την δυναμική της ομάδας του Ομπράντοβιτς. Τις δυο περασμένες σεζόν οι Τούρκοι έκλεισαν το πρώτο μισό με 9-6 έχοντας τελικά κατακτήσει την και την θέση στην βαθμολογία στο τέλος των 30 αγωνιστικών, περνώντας πάντως και τις δύο στο Final 4 και μάλιστα έχοντας κατακτήσει και ένα τρόπαιο.

Ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης που είναι στο 12-3, πέρυσι αντίστοιχη περίοδο ήταν στο 9-6, ενώ την σεζόν 2016/17 είχε 11-5. Η περσινή σεζόν ήταν ονειρική τελικά για τους Ισπανούς που μπορεί να κατέκτησαν τελικά την 5η θέση πάντως κατάφεραν και έφτασαν μέχρι το τρόπαιο. Με το εντυπωσιακό 11-5 που είχαν την πρώτη σεζόν της αλλαγής του φορμάτ της διοργάνωσης, τελείωσαν τη κανονική διάρκεια στην κορυφή με ρεκόρ 23-7 και έφτασαν μέχρι το Final 4.

Ακολουθεί η πάντα δυνατή ΤΣΣΚΑ που τα δύο περασμένα χρόνια ήταν την μια φορά πρώτη και την άλλη δεύτερη, πάει με συνέπεια μέχρι το τέλος, χωρίς όμως με τον νέο τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης να έχει καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο. Το 11-4 που έχει φέτος είναι το πιο χαμηλό της, ενώ πάντα καταφέρνει να πρωταγωνιστεί μέχρι το τέλος. Οι τρεις τους φαίνεται πως δεν θα έχουν πρόβλημα στο να πάρουν τις τρεις θέσεις πλεονεκτήματος και μένει να δούμε τι θα γίνει μέχρι το τέλος, αλλά και την τελική κατάταξη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 19 ΝΙΚΕΣ;

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει το χειρότερο του ρεκόρ σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να φιγουράρει στην 5η θέση της βαθμολογίας, σε ισοβαθμία με την Εφές έχοντας μάλιστα νικήσει τους Τούρκους και κρατώντας διαφορά 7 πόντων.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ρεκόρ 9-6, ενώ τις δύο περασμένες σεζόν είχαν 11-4 και 10-5 κατακτώντας την 3η θέση και τις δύο φορές με τελικό ρεκόρ 19-11. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά με 10 νίκες στο δεύτερο μισό, η ομάδα του Πειραιά έχει σπουδαίες πιθανότητες να είναι σε θέση πλεονεκτήματος

Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ τα προηγούμενα χρόνια έχει δείξει ότι μπορεί και ανταποκρίνεται στον «Μαραθώνιο» της διοργάνωσης, έχει καταφέρει και τις δύο περασμένες σεζόν να πάρει το πλεονέκτημα και την μια να φτάσει μέχρι τον τελικό του Final 4.

Στον δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 8 παιχνίδια στο Φάληρο, έχοντας πάντως τους Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας, ενώ αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, για την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου με τους «πράσινους» να έχουν κερδίσει στον πρώτο γύρο και να έχουν διαφορά 13 πόντων. Τέσσερις ομάδες της 8άδας μέχρι τώρα θα πρέπει να επισκεφτούν την Ελλάδα και το Φαληρικό γήπεδο, καθώς και η ΤΣΣΚΑ θα πρέπει να περάσει από την έδρα του Ολυμπιακού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ;

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της κανονικής διάρκειας της Euroleague με νίκη επί της ΤΣΣΚΑ και με ρεκόρ 7-8 βρίσκεται, με μπόλικες ισοβαθμίες, στην 11η θέση της βαθμολογίας.

Αυτό είναι το χειρότερο ρεκόρ και για τους «πράσινους», μετά τους «ερυθρόλευκους», αφού τις δύο περασμένες σεζόν είχαν 10-5 και 9-6, ενώ και τις δύο τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 19-11. Όλα είναι ανοιχτά αυτή την στιγμή, στο 7-8 βρίσκονται τέσσερις ομάδες και όλα θα ξεκαθαρίσουν στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Θεωρητικά η ομάδα του Ρικ Πιτίνο χρειάζεται παραπάνω από 10 νίκες για να φτάσει στις θέσεις πλεονεκτήματος, ενώ σίγουρα θα πρέπει να βρει νίκες μακρυά από το ΟΑΚΑ, αφού το πρόγραμμα είναι δύσκολο. Ο δρόμος ξεκινά από το ΣΕΦ με τους «πράσινους» να καλούνται να νικήσουν και να διατηρήσουν και την διαφορά τους, ενώ θα ταξιδέψουν 9 φορές μακρυά από το γήπεδο τους για να δώσουν κρίσιμα ματς. Θα επισκεφτούν το ΣΕΦ, θα βρεθούν στην Βαρκελώνη σε ένα πολύ κρίσιμο ματς, θα πάνε μέχρι το Κάουνας, συνεχόμενα θα πάνε στο Τελ Αβίβ για να παίξουν με την Μακάμπι και παράλληλα να συμπληρώσουν τρία ματς μακρυά από το «σπίτι» τους, ενώ εκτός έδρας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την Φενέρμπαχτσε και την ΤΣΣΚΑ, αλλά και την Αρμάνι Μιλάνο, από τις ομάδες που κοντράρονται για την 8άδα.

Οι «πράσινοι» έχουν απαιτητικά ματς στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης και θα πρέπει να βρουν νίκες μακρυά από το «πολύτιμο» σπίτι τους για να παραμείνουν σε τροχιά πρόκρισης.

ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8ΑΔΑ, ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που θα εξελιχθεί η Euroleague. Οι ισοβαθμίες είναι πολλές, οι νίκες που θα χρειαστούν οι ομάδες αναμένεται να είναι λίγο λιγότερες, οι τρεις πρώτοι δείχνουν να ξεχωρίζουν και από εκεί και κάτω αναμένεται να γίνει τεράστια «μάχη». Αυτή την στιγμή αυτή που δείχνει να ξεχωρίζει και είναι φανερά ανεβασμένη από τις προηγούμενες σεζόν είναι η Εφές με το 9-6, ενώ και η Μπαρτσελόνα επέστρεψε σε θετικό πρόσημο με το 8-7 που έχει μέχρι τώρα.

Σε χειρότερα επίπεδα σχετικά με την περσινή εκπληκτική της σεζόν, είναι η Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ φανερά ανεβασμένη είναι και η Αρμάνι Μιλάνο του Μάικ Τζέιμς. Σταθερή είναι η Μπασκόνια σε σχέση με πέρυσι, που μπήκε τελικά στα playoffs.

Κακή είναι η αρχή για την Χίμκι, κάτι που ισχύει και για την Μακάμπι, που όμως είχε αντίστοιχο ποσοστό και την πρώτη σεζόν της νέας δομής της διοργάνωσης και πλέον ψάχνουν τις νίκες που θα τις ανεβάσουν και θα τις φέρουν στην 8άδα. Ξεχωριστή αναφορά οφείλει να γίνει στις δύο πρωτάρες, Μπάγερν Μονάχου και Γκραν Κανάρια, που τα πηγαίνουν εξαιρετικά για τα δεδομένα, ενώ ειδικά οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να εντυπωσιάσουν με την πορεία τους στο πρώτο μισό της διοργάνωσης.

Τέλος, στην τελευταία θέση με άσχημο ποσοστό και μόλις δύο νίκες είναι η Νταρουσάφακα, που σαφώς έχει διαφορά από την προηγούμενη συμμετοχή της, ενώ η πρωτάρα Μπουντούτσνοστ εκτός από μια εντυπωσιακή νίκη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και εκείνη ψάχνει τα... πατήματα της.