Γκραν Κανάρια - Ζαλγκίρις Κάουνας 73-66 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Γκραν Κανάρια - Ζαλγκίρις Κάουνας 73-66 (vid)
Η Γκραν Κανάρια επικράτησε της Ζαλγκίρις Κάουνας με 73-66, έφτασε τις έξι νίκες και φυσικά διατήρησε τις ελπίδες της για τα Play Offs της Euroleague. Πολύ κακή εμφανίστηκε η Ζαλγκίρις Κάουνας παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των Ουόλτον, Ντέιβις και Μιλάκνις.

Δίχως συγκέντρωση, με 11 λάθη σ’ ένα ημίχρονο και λιγότερες κατοχές σε σχέση με την Γκραν Κανάρια, το πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα για την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το πρόβλημά της ξεκινούσε από την επίθεση, από εκεί άντλησε καλάθια στο transition η Γκραν Κανάρια η οποία προηγήθηκε με 12-4 μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων αγωνιστικών λεπτών παίρνοντας επτά πόντους από τον Ραμπασέδα. Εκεί, η Ζαλγκίρις έδειξε σημάδια αντίδρασης και μείωσε σε 20-17 στο τέλος της περιόδου.

Έπειτα από περίπου τέσσερα λεπτά στη δεύτερη περίοδο, η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 22-24 στη συνέχεια όμως… χάθηκαν τα ίχνη της. Η Γκραν Κανάρια δεν εκμεταλλεύτηκε τις περισσότερες κατοχές καθώς σούταρε με χαμηλό ποσοστό σε δίποντα (9/21, 42.8%) και τρίποντα (3/12, 25%). Αξιοποίησε, ωστόσο, το… ρεσιτάλ λαθών του αντιπάλου, απάντησε με 12-0 σερί (34-24, 19’) και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 36-26.

Όταν μπήκαν τα σουτ της Γκραν Κανάρια στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου η διαφορά πήγε στο +17 (48-31, 25:30). Η Ζαλγκίρις προσπάθησε να επιστρέψει στο παιχνίδι, βρήκε ενέργεια και λύσεις μέσα από το πληθωρικό παιχνίδι του Ντέρικ Ουόλτον και από το 56-40 (λίγο πριν το 28’) με επιμέρους σκορ 10-1 μείωσε σε 57-50 (30’).

Όπως όμως συνέβη και στο προηγούμενο διάστημα του αγώνα, οι αντιδράσεις της Ζαλγκίρις ήταν στιγμιαίες, δεν είχε διάρκεια στην απόδοσή της με συνέπεια από το 57-52 στις αρχές της τελευταίας περιόδου να βρεθεί και πάλι στο -13 (65-52) μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών. Με την επιστροφή του Ουόλτον στο παιχνίδι, η Ζαλγκίρις μείωσε σε 65-59 (36:30) αλλά και σε 69-66 (39’). 41’’ πριν το τέλος οι Λιθουανοί είχαν την κατοχή της μπάλας και τη δυνατότητα αλλά κλώτσησαν και την τελευταία ευκαιρία τους.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Γκραν Κανάρια είχε λογική στο παιχνίδι της και απλοποίησε τα πράγματα όταν άρχισε να βάζει τα σουτ. Η Ζαλγκίρις δεν είχε κατεύθυνση και για πρώτη φορά δεν κυνήγησε την κάθε μπάλα με κύριο χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να περάσουν 35 αγωνιστικά λεπτά για να μαζέψει ένα επιθετικό ριμπάουντ.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Άλμπερτ Ολιβέρ με το κλέψιμο που έκανε στην κρίσιμη επίθεση της Ζαλγκίρις αλλά και με την ώριμη διαχείριση του παιχνιδιού, καθώς επίσης και ο Χαβιέρ Ραμπασέδα με την πληθωρική παρουσία του.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Όντρεϊ Μπάλβιν μάζεψε ριμπάουντ, άνοιξε χώρους για τους συμπαίκτες του, πρόσφερε και 12 πόντους.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Νέιτ Ουόλτερς δεν αγωνίστηκε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ουλάνοβας ήταν… απών, ομοίως και ο Γουόκαπ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το λάθος του Μιλάκνις στα 32’’ πριν το τέλος καθώς εκεί εξανεμίστηκε και η τελευταία ελπίδα για τη Ζαλγκίρις.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Γκραν Κανάρια έκανε τα περισσότερα λάθη της στο transition game. Η Ζαλγκίρις ήταν σχεδόν ακίνδυνη από μακρινή απόσταση.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η πάσα του Ντέιβις κάτω από τα πόδια του Μπάλβιν στο πρώτο δεκάλεπτο σε μια έξυπνη ασίστ στον Μιλάκνις.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-26, 57-50, 73-66