Μιλουτίνοφ από άλλον πλανήτη (vids)

Μιλουτίνοφ από άλλον πλανήτη (vids)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Μιλουτίνοφ από άλλον πλανήτη (vids)
H Euroleague Greece αναλύει το φαινόμενο «Νίκολα Μιλουτίνοφ», την επιθυμία του Γιάννη Σφαιρόπουλου και τον Γκρεγκ Πόποβιτς που θα το πάρει κοντά του στους Σπερς.

Η αλλαγή σκυτάλης στον «ερυθρόλευκο» πάγκο τον Οκτώβριο του 2014 μεταξύ Γιώργου Μπαρτζώκα και Γιάννη Σφαιρόπουλου άφησε αναλλοίωτη την «εξάδα» των ξένων του Ολυμπιακού.

Οι επιλογές του Μπαρτζώκα είχαν την απόλυτη εμπιστοσύνη του Θεσσαλονικιού τεχνικού και το ρόστερ παρέμεινε ως είχε. Το επόμενο όμως καλοκαίρι ο Σφαιρόπουλος ήθελε να βάλει τη δική του… πινελιά και επέμενε για την ανάγκη προσθήκης ενός 7footer (παίκτης ύψους τουλάχιστον 213 εκατοστών).

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ο εκλεκτός του παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμπληρώσει καν 21 χρόνια ζωής αγωνιζόμενος στην Παρτιζάν. Ο coach Σφαιρόπουλος τον έπεισε να έρθει στον Ολυμπιακό και πλέον σίγουρα απολαμβάνει την επιλογή του μιας και ο Σέρβος είναι από τους καλύτερους σέντερ της Euroleague.

Ο «Μίλου» είναι μακράν ο κορυφαίος 7footer της διοργάνωσης αν και σίγουρα στο σύγχρονο μπάσκετ η συγκεκριμένη κοψιά παίκτη αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Ελάχιστες ομάδες έχουν επενδύσει σε τόσο ψηλό παίκτη (Ταβάρες, Τόμιτς, Πλάις, Πατσένικς, Παπαγιάννης) και οι Πειραιώτες έχουν δικαιωθεί απόλυτα.

Στον τέταρτο χρόνο του στην ομάδα είναι μακράν ο πιο βελτιωμένος παίκτης του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Το gazzetta.gr πρόσφατα σας είχε αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους της βελτίωσής του.

Αυτό φυσικά το δείχνουν και οι αριθμοί οι οποίοι έχουν αυξητικές τάσεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Ο Ολυμπιακός τον πίστεψε, τον στήριξε και πλέον απολαμβάνει τους καρπούς της σχέσης του με τον Σέρβο σέντερ.

ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

Μπορεί το τρίποντο στην αναμέτρηση με τη Μπάγερν να ήταν τυχαίο, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τη μοναδική πλέον αδυναμία του Σέρβου σέντερ να σκοράρει.

Ο «Μίλου» πλέον διαθέτει τεράστια ποικιλία κινήσεων με τις επιθετικές του αρετές να βελτιώνονται ραγδαία.

Ο Σέρβος μπορεί να παίξει με πλάτη και να τελειώσει είτε με το αριστερό χέρι είτε με το δεξιό. Εκτός από το χουκ είναι πλέον συνεπέστατος στο σουτ από μέση απόσταση και εκτελεί με 74.3% από τη γραμμή των ψηλών.

Επίσης η ικανότητα του στο επιθετικό ριμπάουντ είναι παροιμιώδης κάτι το οποίο φάνηκε και στη Βαρκελώνη καθώς είδαμε φόλοου κάρφωμα, καλάθι και φάουλ με το ένα χέρι ύστερα από ανανέωση της επίθεσης με δικό του ριμπάουντ και τέλος κερδισμένες βολές από φάουλ αντίπαλου.

Ολοκληρώνοντας την επιθετική πληρότητα οφείλουμε να αναφέρουμε την ικανότητά του στην πάσα. Ο Μιλουτίνοφ πλέον μπορεί και… διαβάζει άριστα το παιχνίδι, διακρίνει τα mismatch και με πάσα προσφέρει κέρδος στην ομάδα του.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

ΣΕΖΟΝΜΑΤΣΧΡΟΝΟΣΠΟΝΤΟΙΒΟΛΕΣΔΙΠΟΝΤΑΡΙΜΠΑΟΥΝΤΑΣΙΣΤΛΑΘΗΚΟΨΙΜΑΤΑ
2015-161810:483.777.8%54.2%2.70.30.60.7
2016-173612:414.469.2%58.5%3.30.610.8
2017-182921:438.875.6%65.3%5.711.10.6
2018-191324:1110.774.3%64.7%7.81.51.41

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΝΒΑ

Τα στοιχεία του Μιλουτίνοφ θα ήταν αδύνατο φυσικά να αφήσουν αδιάφορο το ΝΒΑ με τον Γκρεγκ Πόποβιτς να αποδεικνύεται σε μία ακόμη περίπτωση… σοφός. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς τον επέλεξαν στο Νο26 της διαδικασίας του ντραφτ το 2015 και έκτοτε τον παρακολουθούν ανελλιπώς.

Το πρώτο συμβόλαιο του Σέρβου σέντερ περιελάμβανε NBA out μόνο για τα «σπιρούνια». Πριν καν ολοκληρωθεί το gazzetta.gr είχε αποκαλύψει την πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον παίκτη με την ανακοίνωση να ακολουθεί λίγο μετά.

Το νέο συμβόλαιο ήταν σαφέστατα με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους με την ίδια ρήτρα όμως για τους Σπερς. Το περασμένο καλοκαίρι ο Πόποβιτς σκέφτηκε να τον πάρει στο Σαν Αντόνιο, αλλά τελικά προτίμησε να κρατήσει τον Πάου Γκασόλ αφήνοντας τον Μιλουτίνοφ να «ψηθεί» ακόμη περισσότερο.

Άνθρωποι των Σέρβων επισκέπτονται το ΣΕΦ τουλάχιστον μία φορά κάθε 50 μέρες. Είτε πρόκειται για μέλη του προπονητικού team, είτε για φυσικοθεραπευτές, είτε για διοικητικούς παράγοντες της ομάδας.

Με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί φέτος όλα δείχνουν πως θα πραγματοποιήσει το όνειρό του και θα κάνει το άλμα για το ΝΒΑ. Με τον Γκασόλ του χρόνου να είναι 39 ετών, τον Όλντριτζ να χρειάζεται ποιοτικότερη βοήθεια, δεδομένα ο Πόποβιτς θα θελήσει να τον πάρει δίπλα του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.