Το Top5 των παικτών που αγγίζουν το limit down

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το Top5 των παικτών που αγγίζουν το limit down
Η Euroleague Greece καταπιάνεται με τους αριθμούς και παρουσιάζει τους παίκτες των οποίων τα νούμερα παρουσιάζει σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά…

Η αλήθεια είναι ότι κάθε μία από τις καθεμία από τις πέντε περιπτώσεις έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του Κέβιν Πάνγκος ο οποίος το καλοκαίρι άφησε το… ευλογημένο (γι’ αυτόν) Κάουνας για μια δύσκολη πόλη όπως είναι η Βαρκελώνη. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι η προσαρμογή σε άλλον ρόλο, είναι κομμάτι δύσκολη. Αντιθέτως, ο Τζέισον Γκρέιντζερ λειτουργεί στο ίδιο περιβάλλον. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τη διαφορά. Ο Νικ Καλάθης έχει να λειτουργήσει σε μια διαφορετική ομάδα από πέρυσι και με περισσότερες αμυντικές προσαρμογές επάνω του, ενώ ο Γιανκούνας είχε να διαχειριστεί κι έναν τραυματισμό.

Η δύσκολη ζωή του Πάνγκος στη Βαρκελώνη

Η μετακόμιση του Κέβιν Πάνγκος στη Βαρκελώνη στοιχειοθέτησε μία από τις σπουδαιότερες μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής, στην πράξη, ο Καναδός γκαρντ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τους αριθμούς. Πέρυσι στη Ζαλγκίρις έκανε τρομερά πράγματα, είχε 12.7 πόντους ανά αγώνα με εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας σε δίποντα (48.9%) και τρίποντα (47.5), ενώ μοίραζε 5.8 ασίστ ανά αγώνα. Είναι προφανές ότι φέτος δεν έχει βρει τα πατήματά του και ότι θα χρειαστεί χρόνο για να μάθει τους συμπαίκτες του. Με 7.2 πόντους ανά παιχνίδι, πολύ κακό ποσοστό (17/1%) στα σουτ τριών πόντων και 3.5 τελικές πάσες κατά μέσο όρο, μάλλον δεν έχει μπει στα παπούτσια του ηγέτη της Μπαρτσελόνα.

Ο άλλος Γκρέιντζερ

Ο Τζέισον Γκρέιντζερ άρχισε εντυπωσιακά τη σεζόν. Στους δύο πρώτους αγώνες είχε 16 πόντους κατά μέσο όρο με 9/12 προσπάθειες τριών πόντων, δείχνοντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι δική του. Στη συνέχεια, ένας άλλος παίκτης παρουσιάστηκε στο παρκέ με αποκορύφωμα τους δύο τελευταίους αγώνες στους οποίους δεν έβαλε σουτ, περιορίστηκε στους δύο πόντους και τα λάθη του ήταν περισσότερα από τιε ασίστ. Μοιραία συρρικνώθηκε και ο χρόνος συμμετοχής του. Πέρυσι, ο Γκρέιντζερ είχε 9.3 πόντους ανά αγώνα με 47.2% στις προσπάθειες δύο πόντων. Φέτος περιορίζεται στους 6.9 πόντους με 25% στα δίποντα. Κυρίως όμως, η δημιουργία του είναι περιορισμένη καθώς από τις 5.1 τελικές πάσες της περσινής χρονιάς, φέτος δίνει 2.7.

Δεν έκανε ποτέ τη διαφορά

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας γενικώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Μετακόμισε στο Μιλάνο στα μέσα της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, τον παρέσυρε το περσινό αποτυχημένο εγχείρημα της ιταλικής ομάδας και φέτος ο ρόλος του είναι περιορισμένος σε σχέση με πέρυσι. Τούτο αποδεικνύεται μέσα από τα αγωνιστικά λεπτά που παίρνει, καθώς είναι περίπου πέντε λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά και από τις επιδόσεις του. Η παραγωγικότητά του μειώθηκε κατά περίπου τέσσερις πόντους κατά μέσο όρο καθώς από τους 10.9 πόντους ανά αγώνα, φέτος προσφέρει 7.1π. Με χαμηλότερο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων (46.8% έναντι 47.4% πέρυσι) και κυρίως έξω από τα 6,75. Το περσινό ποσοστό του (43.2%) ήταν εξαιρετικό, ενώ φέτος βρίσκεται στο 35.7%.

Για τον Καλάθη υπάρχει και συνέχεια…

Η απόδοση του Νικ Καλάθη είναι από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης. Πράγματι, οι αριθμοί δείχνουν έναν άλλον παίκτη σε σχέση με πέρυσι καθώς από τους 14.5 πόντους κατά μέσο όρο που είχε την περασμένη αγωνιστική περίοδο, φέτος βρίσκεται στους 9.3. Κυρίως όμως σουτάρει χειρότερα σε δίποντα (σ. σ. από το περσινό 55.7% βρίσκεται φέτος στο 40.5%) και τρίποντα (σ. σ. πέρυσι είχε 29.3%, φέτος είναι στο 18.9%). Αντιθέτως, δεν έχει αλλοιωθεί το επίπεδο της δημιουργίας καθώς και φέτος μοιράζει οκτώ ασίστ ανά αγώνα. Βέβαια, στην περίπτωση του Καλάθη υπάρχουν πράγματα που πρέπει να σημειωθούν. Στους πρώτους 12 αγώνες της περσινής χρονιάς είχε χαμηλότερο μέσο όρο πόντων, ενώ το ποσοστό του στο τρίποντο ήταν στο 24% (9/37). Στην εξέλιξη της σεζόν ανέβασε όλα τα ποσοστά του.

Αιτία είναι (και) ο τραυματισμός

Στην περίπτωση του Παούλιους Γιανκούνας υπάρχει το… ελαφρυντικό του τραυματισμού καθώς ο 34χρονος Λιθουανός δεν αγωνίστηκε σε τέσσερα παιχνίδια. Σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των Άαρον Ουάιτ, Μπράντον Ντέιβις, ουσιαστικά έχασε τον ρόλο του και μοιραία μειώθηκαν οι αριθμοί του. Από τους 11.3 πόντους κατά μέσο όρο που έδωσε πέρυσι, φέτος βρίσκεται στους 7.1. Τα ποσοστά ευστοχίας του είναι ελαφρώς καλύτερα. Η ουσία για τον Γιανκούνας είναι ότι μετρά μόλις δύο παραγωγικά παιχνίδια. Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης όπου σημείωσε 18 πόντους και στην Αναντολού Εφές όπου πέτυχε 11 πόντους.