Ο Διαμαντόπουλος και ο… Γκιστόπουλος!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο Διαμαντόπουλος και ο… Γκιστόπουλος!
Ο Παναθηναϊκός (5-6) επιδιώκει το αναγκαίο restart με αντίπαλο τη Νταρουσάφακα (1-10) και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει τις παρτίδες του ελληνικού μπάσκετ με την τουρκική ομάδα και θυμάται το άκαρπο ρεσιτάλ του Διαμαντόπουλου…

Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος νομίζει ότι η Νταρουσάφακα μπήκε στο ελληνικό μπασκετικό κάδρο τα τελευταία χρόνια που την… τρώνε στη μάπα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Οι Πράσινοι την αντιμετωπίζουν απόψε για πέμπτη φορά στα χρονικά με το σκορ στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους να είναι 3-1, ενώ οι Κόκκινοι θα τη βρουν απέναντι τους τη μεθεπόμενη Πέμπτη (27 Δεκεμβρίου) στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ματς που ασφαλώς θα έχει μια έντονη συναισθηματική χροιά για τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο λόγος είναι προφανής; Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού κάθισε τα προηγούμενα δυο χρόνια στον πάγκο της και μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο την οδήγησε στην κατάκτηση του Eurocup, έχοντας στη δούλεψη του έναν ολάκερο ελληνικό συρφετό: τον Σκότι Γουίλμπεκιν (ΑΕΚ /2015), τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος (ΑΕΚ/2018-19), τον Ουίλ Κάμινγκς (Αρης/2016-17) και τον Μάικλ Έρικ (Πανελευσινιακός/2014-15, ΑΕΚ/ 2015-16), τον οποίο χθες ο Τζέιμς Γκιστ αποκάλεσε «φορτηγό» (http://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1302809/gkist-den-eimaste-synepeis-einai-thema-aytopepoithisis).

Ο Γκιστ που απόψε συμπληρώνει 200 συμμετοχές στη Euroleague (εκ των οποίων οι 170 με την πράσινη φανέλα, αρχής γενομένης από τις 28 Δεκεμβρίου 2012, Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις 67-66), υπήρξε ο αφανής, αλλά εντέλει ο προφανέστερος ήρωας του ψυχοβγαλτικού θρίλερ της 29ης Ιανουαρίου του 2016, στο ΟΑΚΑ, όταν οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά: τότε ο Παναθηναϊκός νίκησε με 82-79 με υστερόγραφο την τάπα του λεγάμενου στο σουτ τριών πόντων του Τζαμόν Γκόρντον στην εκπνοή κι ενώ ο πρώην παίκτης του Αμαρουσίου και του Ολυμπιακού είχε βάλει 26 πόντους με 4/7 σουτ από τα 6μ.75.

Well done Mr Gist!

Δέκα τρεις μήνες αργότερα, στις 3 Μαρτίου του 2017 η Νταρουσάφακα επιβλήθηκε με σκορ 77-72 σε ένα ματς στο οποίο ο Παναθηναϊκός εγκλημάτησε στα τελευταία λεπτά επιδιδόμενος σε ένα…ρεσιτάλ λαθών και κακών επιλογών, με αποκορύφωμα τις δυο τάπες που έφαγε ο Μάικ Τζέιμς από τον Ουίλ Κλάιμπερν και τον Τζέιμς Άντερσον, χώρια οι 24 πόντοι του Μπραντ Ουαναμέικερ.

Σε αυτό το ματς ο Παναθηναϊκός σούταρε και έβαλε περισσότερα τρίποντα (13/30) από δίποντα (11/27), αλλά είχε μόλις ένα εύστοχο στις τελευταίες 14 απόπειρες, ενώ σκόραρε για τελευταία φορά (με μια βολή του Παππά) τριάμισι λεπτά πριν από τη λήξη.

Αμ το άλλο; Μέσα στην.. απόγνωση του ο Τσάβι Πασκουάλ στα τελευταία εβδομήντα δευτερόλεπτα παρουσίασε την εξαναγκαστική επιτομή του small ball παίζοντας με τέσσερις γκαρντ, εκ των οποίων ο Κέι Σι Ρίβερς έπιασε στασίδι ως… ψεύτικο τεσσάρι!

Η Νταρουσάφακα μπουσούλησε στην Ευρώπη τη σεζόν 1961-62 συμμετέχοντας (όπως και την επόμενη περίοδο) στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τον χάρη, στον οποίο επανεμφανίστηκε το 1997 και έναν χρόνο αργότερα μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας…

Τη σεζόν 1998-99, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κόρατς, οι αποψινοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού αναμετρήθηκαν με το Ηράκλειο, απέναντι στο οποίο σημείωσαν μια ήττα με 74-72 στις 14 Οκτωβρίου 1998 στο «Λίντο» (Ελις 20, Κάρτερ 12, Μόλερ 11, Μυριούνης 9- Γκριν 22, Γκιουλέρ 15,Ανσλεϊ 13) και μια νίκη, με 88-66 (Ανσλεϊ 38- Μυριούνης 22) στις 11 Νοεμβρίου, στην έδρα τους.

Στο Κύπελλο Σαπόρτα της σεζόν 2001-02 η Νταρουσάφακα βρέθηκε στο δρόμο του Πανιωνίου που είχε προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη και οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες: με 83-79 οι Κυανέρυθροι στη Νέα Σμύρνη (Μάγλος 21-Γιάιλο 22) και με 88-87 οι Τούρκοι στην Πόλη, όπου πήγε στράφι το ρεσιτάλ του Γιώργου Διαμαντόπουλου. Εκείνο το βράδυ το «Κιτσάκι» ο οποίος δεν είχε παίξει στον πρώτο αγώνα σκόραρε 32 πόντους (7/12δ., 3/5τρ., 9/13β.), κατέβασε επτά ριμπάουντ, μοίρασε δυο ασίστ και έμεινε στο παρκέ επί σαράντα λεπτά, αλλά τζίφος!

Τρία χρόνια αργότερα ο μέχρι προ ολίγων ημερών προπονητής της Νταρουσάφακα Αχμέτ Τσάκι που καθόταν και τότε στον πάγκο της βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον Αργύρη Πεδουλάκη. Καθ’ οδόν προς τον τελικό του ULEB Cup στο Σαρλερουά, ο Μακεδονικός αντιμετώπισε τη Νταρουσάφακα την οποία νίκησε στην Κοζάνη στις 9 Νοεμβρίου 2004 με 75-61 (Τσάνακ 24, Κέτσμαν 14, Πεν 9- Οζέρ 14, Τουρεκέν 12) ενώ ηττήθηκε σαν σήμερα (14 Δεκεμβρίου 2004) στο «Αyhan Sahenk» με 80-75 (Ερντέν 21, Ράις 20- Χάτσον 22, Παπαμακάριος 16).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3