Οι λόγοι που η Εφές ξεπέρασε τον εαυτό της και τις περσινές νίκες της

Γιάννης Σταυρουλάκης
Οι λόγοι που η Εφές ξεπέρασε τον εαυτό της και τις περσινές νίκες της
Ο Τούρκος δημοσιογράφος της Hürriyet, Φατίχ Σάμποβιτς γράφει στην EuroLeague Greece για τις ελληνοτουρκικές μονομαχίες της 12ης αγωνιστικής, το «χτίσιμο» της Εφές που άρχισε πέρσι και τη συμφωνία της Νταρουσάφακα με χορηγό που όμως δεν ήταν αρκετή για να την κάνει ανταγωνιστική.

Στην περίπτωση της Αναντολού Εφές και της προσπάθειάς της να μπει στην κατηγορία των contenders της EuroLeague, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έκανε το περασμένο καλοκαίρι 9 μετεγγραφές, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Οι Τούρκοι δεν είναι η πιο προφανής σκέψη που θα έκανε κανείς στην ερώτηση «ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να προκριθούν στο Final 4». Τουναντίον, προέρχονται από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας τους τερματίζοντας στην τελευταία θέση της περσινής κατάταξης με ρεκόρ 7-23 όμως τα πρώτα δείγματα φέτος είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Ο Εργκίν Αταμάν -των τριών ευρωπαϊκών τίτλων για τους haters κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ, πανηγυρίζοντας ήδη το πρώτο τρόπαιο της σεζόν μετά τη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε στον τελικό του President's Cup και ξεπερνώντας τον περσινό αριθμό νικών στην EuroLeague από τις 30 Νοεμβρίου και το 96-85 επί της Μπασκόνια! Οι προσθήκες των Σέιν Λάρκιν, Ροντρίγκ Μπομπουά και Βασίλιε Μίτσιτς δημιούργησαν ένα αρκετά ιντριγκαδόρικο σχήμα στην περιφέρεια για την Αναντολού Εφές που θέλει να αποκτήσει winning mentality, φιγουράροντας στην τέταρτη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 8-3 ενώ ακολουθεί η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό (13/12, 18:45) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Πέρσι ο κόουτς Βέλιμιρ Περάσοβιτς και οι παίκτες του έχασαν από πολύ νωρίς το πάθος για το παιχνίδι... Τίποτα δεν προχώρησε σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, τους στόχους και τις προσδοκίες της διοίκησης. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που προσπάθησε να πετύχει ο Εργκίν Αταμάν όταν ανέλαβε την Αναντολού Εφές ήταν να επαναφέρει το μαχητικό πνεύμα της ομάδας. Δεν μπορούσε να κάνει πολλά σε εκείνο το χρονικό σημείο όμως έδωσε τα δυνατά του, η Εφές κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας νικώντας τη Φενέρμπαχτσε στον προημιτελικό και οι παίκτες άρχισαν να πιστεύουν ξανά στους εαυτούς τους... Η βασική σκέψη του Αταμάν ήταν η εξής: Αυτός και ο general manager της Εφές, Αλπέρ Γιλμάζ θα "έχτιζαν" το μέλλον! Πριν ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν είχαν ήδη συμφωνήσει με τους περισσότερους παίκτες που προηγουμένως είχαν "σημαδέψει"! Για την ακρίβεια, ολοκλήρωσαν πολύ νωρίς όλα τα deals με τους αθλητές που ήθελε η ομάδα. Ο κόουτς πέρασε τη νοοτροπία του στους παίκτες και τότε άρχισε το show! Η Εφές κέρδισε τη Φενέρμπαχτσε στο President's Cup και κατέκτησε τον τίτλο ενώ οι φίλαθλοι άρχισαν να έρχονται ξανά στο γήπεδο. Ο Αταμάν το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία: "Φέραμε πίσω το "πνεύμα" της Εφές. Φέτος μπορούμε να κερδίσουμε την EuroLeague"! Σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά "κλειδιά" της επιτυχίας ήταν η αύξηση του μπάτζετ κατά 30% από την πρόεδρο και ιδιοκτήτη της ομάδας, Τουντσάι Οζιλχάν».

Πάμε και στα της Νταρουσάφακα, η οποία επέστρεψε φέτος στην EuroLeague ως κάτοχος του EuroCup και το ζητούμενο είχε να κάνει ακριβώς με την εικόνα που θα παρουσίαζε στη διοργάνωση, από τη στιγμή μάλιστα που το μειωμένο μπάτζετ δεν της επέτρεπε να έχει μεγάλες προσδοκίες. Ο rookie κόουτς Αχμέτ Τσακί πήρε τη σκυτάλη από τον Ντέιβιντ Μπλατ ωστόσο απολύθηκε έπειτα από το απογοητευτικό 1-10 στη regular season, δίνοντας τη θέση του στον Σελτσούκ Ερνάκ ο οποίος θα ντεμπουτάρει στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (14/12, 21:30).

«Με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο, η Νταρουσάφακα ήταν μια σπουδαία ομάδα αφού την ανέβασε σε άλλο επίπεδο. Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση ήταν η χορηγία του ομίλου Doğuş. Η αποχώρησή της άλλαξε τα δεδομένα. Στις αρχές της σεζόν η Νταρουσάφακα ολοκλήρωσε μια σημαντική συμφωνία με την Tekfen (κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Τουρκία) όμως δεν ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στην EuroLeague. Η ομάδα δεν βρήκε ποτέ "χημεία" και ο προπονητής απομακρύνθηκε. Ο πετυχημένος και έμπειρος Σελτσούκ Ερνάκ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία με σκοπό να επαναφέρει το πάθος και το κίνητρο στο κλαμπ και τους παίκτες. Το πιθανό είναι να δούμε άλλη Νταρουσάφακα στο δεύτερο μισό της σεζόν».