Μπουντούτσνοστ - Μπαρτσελόνα 67-64 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπουντούτσνοστ - Μπαρτσελόνα 67-64 (vid)
Η Μπουντούτσνοστ πέτυχε την 3η διαδοχική εντός έδρας νίκη της καθώς μετά τις Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε και της Μπαρτσελόνα με 67-64 σ’ ένα συγκλονιστικό παιχνίδι.

Η ομάδα του Μαυροβουνίου πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε καθώς… τράβηξε χειρόφρενό σε κάθε απόπειρα της Μπαρτσελόνα να ξεφύγει στο σκορ και στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης έκανε επιμέρους σκορ 13-5 για να πετύχει την 3η νίκη της στη διοργάνωση.

Καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να βρει ρυθμό στην επίθεση στο πρώτο ημίχρονο. Ειδικά το πρώτο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε ρεσιτάλ άστοχων προσπαθειών έξω από τα 6.75 καθώς η μεν Μπουντούτσνοστ είχε 0/7 προσπάθειες και η δε Μπαρτσελόνα 1/8. Με τα μακρινά σουτ να μην μπαίνουν, το επίπεδο παραγωγικότητας ήταν σε χαμηλά επίπεδα (14-15, 10’).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Μπουντούτσνοστ βρήκε πόντους στο transitiongame, γενικώς είχε 71.5% στα σουτ δύο πόντων και προηγήθηκε με 26-21 (λίγο πριν το 16’) με τον Ντανίλο Νίκολιτς να εξελίσσεται σε ηγετική μορφή με τους δέκα πόντους που σημείωσε. Εκεί η Μπαρτσελόνα άφησε κατά μέρος τα σουτ τριών πόντων, πέρασε την μπάλα στο καλάθι και πατώντας στο δικό της καλό ποσοστό (73%) στις προσπάθειες δύο πόντων, προηγήθηκε με 31-33 στο ημίχρονο.

Οι δύο ομάδες έβαλαν περισσότερη επαφή στις άμυνές τους και σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως αστοχίας τους στο μακρινό σουτ, το σκορ παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η Μπαρτσελόνα έκανε απόπειρα να ξεφύγει στο σκορ (31-37) έπειτα από τα πρώτα δύο λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά με τους Ερλ και Κότι Κλαρκ η Μπουντούτσνοστ δεν το επέτρεψε (46-46, 30’).

Οι γηπεδούχοι έδειξαν τα ίδια αντανακλαστικά όταν η Μπαρτσελόνα έκανε νέα απόπειρα να ξεφύγει στο σκορ (54-59) μετά τα μέσα της τελευταίας περιόδου. Οκτώ συνεχόμενοι πόντοι από τον Νεμάνια Γκόρντιτς οδήγησαν σε ανατροπή σκηνικού και στο +3 (62-59) με τη συμπλήρωση 37 λεπτών αγώνα. Δύο άστοχα σουτ τριών πόντων από τους Χάνγκα, Ερτέλ κι ένα λέι απ του Τζάκσον έδωσαν αέρα πέντε πόντων (64-59) στην Μπουντούτσνοστ.

20’’ πριν το τέλος και με το σκορ στο 65-61 η Μπουντούτσνοστ είχε το παιχνίδι στα χέρια της. Εκεί ο Γκόρντιτς έκανε διπλό λάθος. Έχασε την μπάλα, σταμάτησε με φάουλ και τον Σίνγκλετον πάνω σε προσπάθεια τριών πόντων. Ο Αμερικανός μείωσε σε 65-64 αλλά η Μπαρτσελόνα σταμάτησε τον χρόνο με φάουλ με καθυστέρηση 12 δευτερολέπτων. Δύο βολές του Τζάκσον (67-64) κι ένα άστοχο σουτ τριών πόντων του Χανγκά έγραψαν τον επίλογο του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπουντούτσνοστ πήγε το παιχνίδι εκεί που τη συνέφερε. Κλειστές άμυνες, χαμηλό σκορ και με επαφή στην άμυνα. Εδωσε στην Μπαρτσελόνα το μακρινό σουτ κι όσο η τελευταία σούταρε με άσχημα ποσοστά, πίστευε περισσότερο στη νίκη.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νεμάνια Γκόρντιτς πέτυχε οκτώ συνεχόμενους πόντους από το 54-59 έως το 62-59 και φυσικά άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ της ομάδας του. Ο Ερλ Κλαρκ έβαλε μεγάλα σουτ κι έβγαλε τρομερές άμυνες

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Ντανίλο Νίκολιτς κράτησε την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο άλλοτε παίκτης της Κηφισιάς, Πέταρ Πόποβιτς έδωσε τρομερή ενέργεια στην άμυνα, έξι πόντους και τρία κλεψίματα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Κέβιν Σεραφέν και Κέβιν Πάνγκος δεν μπήκαν ποτέ στον ρυθμό του αγώνα, ειδικά ο δεύτερος υπέπεσε και σε δύο καθοριστικά λάθη στο τέλος με αποκορύφωμα την παράβαση των πέντε δευτερολέπτων 56’’ πριν το τέλος.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Οι δύο τάπες του Ερλ Κλαρκ στα τελευταία τρία λεπτά του αγώνα σε συνδυασμό με τα χαμένα ελεύθερα σουτ τριών πόντων των παικτών της Μπαρτσελόνα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Το ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα καθώς η Μπουντούτσνοστ από το 42.6% έπεσε στο 29.2%, ενώ η Μπαρτσελόνα τελείωσε τον αγώνα με 23.1%

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εντυπωσιακή τάπα του Ερλ Κλαρκ στον Πάνγκος 20’’ πριν το τέλος του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 14-15, 31-33, 46-46, 67-64