Μια ιστορία αγάπης αναβίωσε στη Βιτόρια

Μια ιστορία αγάπης αναβίωσε στη Βιτόρια

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μια ιστορία αγάπης αναβίωσε στη Βιτόρια
Η Euroleague Greece γράφει για έναν μεγάλο έρωτα, αυτόν μεταξύ της Μπασκόνια με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1993 και αναβίωσε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Τα λόγια των πρωταγωνιστών πάντα έχουν μεγαλύτερη αξία από την άποψη των τρίτων και επί της συγκεκριμένης περίπτωσης, αυτά που χρησιμοποίησε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς όταν κλήθηκε να μοιραστεί (τις εμπειρίες του στη Βιτόρια) με τους συντάκτες μιας ιστορικής έκδοσης για λογαριασμό της Μπασκόνια, ήταν απολύτως ενδεικτικά της συγκεκριμένης αγάπης. «Πάντα νιώθω ευγνώμων στην Μπασκόνια, η οποία μου έδωσε τη δυνατότητα να φορέσω τη φανέλα της, να ζήσω μεγάλες στιγμές και να εξελιχθώ ως άνθρωπος», είχε πει. Πριν από 19 ημέρες, όταν επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας είπε… «για μένα η Μπασκόνια είναι ένα κλαμπ το οποίο μου έδωσε τόσα πολλά. Δεν είναι περισσότερα απ’ όσα μου πρόσφερε η Γιουγκοπλάστικα, αλλά είναι στο ίδιο επίπεδο».

Αυτός ο έρωτας άρχισε όταν ο Περάσοβιτς άφησε την αγαπημένη του Γιουγκοπλάστικα σε μια εποχή όπου η άλλοτε ενωμένη Γιουγκοσλαβία ήταν στη δίνη του εμφύλιου πολέμου. Η ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά αν ο Κροάτης γκαρντ, εκείνο το καλοκαίρι του 1993, επέλεγε τη Σαραγόσα η οποία του άσκησε έντονη πίεση για να αποσπάσει την υπογραφή του. Είχε προηγηθεί μια εκπληκτική σεζόν (1992-93) στην Μπρεογκάν, με τη φανέλα της οποίας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ισπανικού Πρωταθλήματος.

Στη Βιτόρια, ο Περάσοβιτς εξελίχθηκε σε αγαπημένο παιδί του ιθύνοντα νου της (τότε) Ταουγκρές, του Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα. Επί ημερών Περάσοβιτς, η ομάδα της Βιτόρια έζησε μοναδικές στιγμές, τότε μπήκαν τα θεμέλια μιας λαμπρής πορείας η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1994 ηττήθηκε στον τελικό του Copa Del Rey αλλά ο Περάσοβιτς αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης. Το 1995 κατέκτησε το Κύπελλο απέναντι στη Σαραγόσα, έναν χρόνο αργότερα έκανε το ίδιο (απέναντι στον ΠΑΟΚ) στον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα που έγινε στη Βιτόρια. Είχαν προηγηθεί δύο χαμένοι ευρωπαϊκοί τελικοί. Στην Κωνσταντινούπολη (1994) από την Μπενετόν Τρεβίζο και στη Λωζάννη από την Ολίμπια Λουμπλιάνα. Τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτή η σχέση σφυρηλατήθηκε μέσα από τους χαμένους τελικούς, κυρίως όμως από τη διαρκή αναρρίχηση της Μπασκόνια στα υψηλά πατώματα του ισπανικού (και στη συνέχεια), του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο «κλώνος» του Ιβάνοβιτς

Αυτό πίστεψε ο Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα, όταν τον Νοέμβριο του 2005 επιστράτευσε τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς ο οποίος είχε ήδη φορέσει το κουστούμι του προπονητή. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο μήνας είναι πραγματικός εφιάλτης για τους εκάστοτε προπονητές της Μπασκόνια. Μήνα Νοέμβριο απολύθηκαν οι, Χερμπ Μπράουν (1992), Μανέλ Κομάς (1993), Σάλβα Μαλντονάντο (1999), Ντούσκο Ιβάνοβιτς (2012), Μάρκο Κρέσπι (2014). Ο Πέδρο Μαρτίνεθ είναι μια κατηγορία μόνος του καθώς απολύθηκε δύο φορές (2005, 2018) τον συγκεκριμένο μήνα και αντικαταστάθηκε από τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς!

Ο Κερεχέτα τον επέλεξε γιατί στο πρόσωπο του Κροάτη είδε τον άξιο συνεχιστή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο οποίος κάθισε συνολικά εννιά χρόνια στον πάγκο της ομάδας. Πέραν του ότι αμφότεροι είναι λάτρεις της σιδηράς πειθαρχίας και δεν φοβούνται να εφαρμόσουν πολιτική καψονιών ακόμη και στην περίπτωση μιας κακής ήττας, επί Ιβάνοβιτς η Μπασκόνια προχώρησε στην ανάπτυξη παικτών και μέσα από τη διαδικασία παραχώρησής τους, εξασφάλισε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο Κερεχέτα εκτίμησε ότι ο Περάσοβιτς μπορούσε να ανταποκριθεί σ’ αυτή τη διαδικασία κι έτσι τον επέλεξε τον Νοέμβριο του 2005.

Η συγκεκριμένη σεζόν (2005-06) ήταν μαγική για την Μπασκόνια καθώς κατέκτησε το Copa Del Rey, αγωνίστηκε στο Final Four της Euroleague (όπου ηττήθηκε από την Μακάμπι στον ημιτελικό), αλλά και στον τελικό του ισπανικού Πρωταθλήματος όπου ηττήθηκε από την Ουνικάχα Μάλαγα.

Το πρόβλημα στην καρδιά

Αυτός είναι ο λόγος του διαζυγίου τον χειμώνα του 2007. Για την ακρίβεια, τον Φεβρουάριο του 2007, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς εισήχθη εσπευσμένα σε κλινική λόγω καρδιακών ενοχλήσεων. Οι γιατροί του συνέστησαν ξεκούραση και τον συμβούλεψαν να αποφύγει τις εντάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν αδύνατο να συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια και με… βαριά καρδιά, ο Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα ανακοίνωσε το διαζύγιο. Εκείνη τη σεζόν η Μπασκόνια έπαιξε στο Final Four της Euroleague στην Αθήνα, όπου αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό.

Ο Περάσοβιτς επέστρεψε στη Βιτόρια τον Μάρτιο του 2009, αλλά ως αντίπαλος. «Μία από τις εικόνες που μου έχουν μείνει, είναι τα πρόσωπα των παικτών μου στην Τσιμπόνα όταν παίξαμε με την Μπασκόνια στη Βιτόρια και με το θόρυβο που είχε προκαλέσει ο κόσμος», είχε πει. Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση των δύο ομάδων και για τουλάχιστον ένα λεπτό, οι φίλαθλοι της Μπασκόνια χάρισαν ένα μοναδικό standing ovation στον Κροάτη ως δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του.

Η επιστροφή και η «προδοσία»

Αυτή δρομολογήθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ακολούθησε μια άκρως πετυχημένη χρονιά (2015-16), παρότι δεν συνοδεύτηκε από την κατάκτηση τίτλου. Η Μπασκόνια έφθασε έως τα ημιτελικά του Πρωταθλήματος αλλά και του Copa Del Rey, αλλά και στο Final Four της Euroleague στο Βερολίνο όπου ηττήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε στον έναν ημιτελικό. Μάλιστα στα μέσα εκείνης της σεζόν, επεκτάθηκε η συνεργασία μαζί του έως και το καλοκαίρι του 2017, αλλά τον Μάιο του 2016, ο Περάσοβιτς εκδήλωσε τάσεις φυγής.

«Μου προκάλεσε έκπληξη ότι έκανε αυτό το ταξίδι ενώ η σεζόν δεν έχει τελειώσει», είχε πει ο Χοσέ Αντόνιο Κερεχέτα, όταν ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με τον Κροάτη τεχνικό. Για την ακρίβεια, ο Περάσοβιτς ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και συμφώνησε με την Αναντολού Εφές. Στη συνέχεια έκανε χρήση όρου του συμβολαίου του, ο οποίος του έδινε τη δυνατότητα να «βγει» από αυτό, με την καταβολή ενός ποσού της τάξεως των 350.000 ευρώ. Η Μπασκόνια δεν είχε άλλη επιλογή από τον συμβιβασμό με την απόφαση του, αλλά ο Κερεχέτα ένιωσε πληγωμένος από την απόφασή του. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε βέβαια ότι την ξεπέρασε σύντομα, από τη στιγμή που στις 17 Νοεμβρίου αποφάσισε να τον επαναφέρει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας αντικαθιστώντας τον Πέδρο Μαρτίνεθ.