Γιατί η Ζαλγκίρις σουτάρει τόσα λίγα τρίποντα;

Γιατί η Ζαλγκίρις σουτάρει τόσα λίγα τρίποντα;

Γιατί η Ζαλγκίρις σουτάρει τόσα λίγα τρίποντα;
H Euroleague Greece εξηγεί τους λόγους που η Ζαλγκίρις δύο σεζόν τώρα σουτάρει ελάχιστα τρίποντα.

Αν πέρυσι μία ομάδα έκλεψε την παράσταση στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της, ήταν η Ζαλγκίρις. Η ομάδα του Κάουνας απέκλεισε εύκολα τον Ολυμπιακό με μειονέκτημα έδρας και επέστρεψε μετά από χρόνια στο Final 4.

Φέτος η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στο γήπεδό της έχοντας μόλις μία νίκη σε αντίθεση με τις εξορμήσεις της όπου μετρά τρεις νίκες και μία ήττα στη Μόσχα στην παράταση από την ΤΣΣΚΑ.

Σίγουρα στη φιλοσοφία της Ζαλγκίρις υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την περασμένη σεζόν, στοιχεία που θέλει να βάλει στο παιχνίδι της. Υπάρχουν όμως και σταθερές με βασικότερη όλων τις λίγες προσπάθειες στα σουτ τριών πόντων.

Για να σας βάλουμε στο κλίμα να παραθέσουμε τους αριθμούς των δύο πρόσφατων σεζόν.

ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Πέρυσι η Ζαλγκίρις στα 39 ματς της κανονικής περιόδου είχε εκτελέσει 500 τρίποντα και ήταν τελευταία σε προσπάθειες. Αμέσως μετά ακολουθούσε η Μακάμπι με 562 προσπάθειες πίσω από τα 6.75. Το ποσοστό της πέρυσι στην regular season ήταν όμως το τρίτο καλύτερο με 42.2%.

Φέτος στα πρώτα 10 παιχνίδια είναι πάλι τελευταία σε προσπάθειες έχοντας 139 προσπάθειες ενώ ακολουθεί η Νταρουσάφακα με μεγάλη διαφορά (192).

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους παρά την τελειομανία η οποία τον διακατέχει, δεν έχει απαγορεύσει σε οποιονδήποτε παίκτη του αν εκτελέσει πίσω από τα 6.75 αν αισθάνεται πως οι προϋποθέσεις είναι κατάλληλες.

Λίγες κατοχές. Η Ζαλγκίρις είναι μία ομάδα που αρέσκεται στον έλεγχο του ρυθμού προτιμώντας κυρίως το «5on5». Αυτομάτως μειώνει αρκετά τον αριθμό των κατοχών ανά παιχνίδι κι έτσι αυτό είναι φυσικό να επηρεάζει και τον αριθμό των σουτ πίσω από τα 6.75.

«Τρέχει» όλο το σύστημα. Ο Λιθουανός τεχνικός θέλει ένα σύστημα που ξεκινάει να φτάνει μέχρι το τέλος του. Αρκετές φορές κάποιος μπορεί να είναι ελεύθερος στη γραμμή των τριών πόντων, αλλά θα προτιμήσει να συνεχιστεί η επιθετική κίνηση ώστε να βρεθεί καλύτερη λύση. Ο Γιασικεβίτσιους θεωρεί πως όσο περισσότερα δευτερόλεπτα διαρκεί η επίθεση (αν έχει σωστή λειτουργία), τόσο περισσότερες αδυναμίες θα εμφανίσει η άμυνα μέχρι τη λήξη των 24’’.

Πολλές επιθέσεις από το low post. Η Ζαλγκίρις μπορεί να είναι τελευταία στα σουτ τριών πόντων, αλλά είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατοχές από το low post σε ολόκληρη την Euroleague! Δεν υπάρχει παίκτης στην ομάδα που να μην ποστάρει με εξαίρεση τους Μιλάκνις και Ουόλτον. Ακόμη και ο Ουόλτερς κατεβάζει τον αντίπαλο του στο χαμηλό post.

Κόβει τον αιφνιδιασμό των αντιπάλων. Μακρινό σουτ σημαίνει αυτομάτως και μακρινό ριμπάουντ. Ο Γιασικεβίτσιους δε θέλει ο αντίπαλος να τρέχει και προσπαθεί να του στερήσει το δικαίωμα σουτάροντας κυρίως από μέση ή κοντινή απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στο ριμπάουντ μετά από άστοχο σουτ.

Ο ρόλος του Μιλάκνις στο «4». Το ρόστερ της Ζαλγκίρις είναι διαμορφωμένο με έναν κλασικό σουτέρ (Μιλάκνις) και έναν ακόμη που δεν είναι και τόσο συνεπής, αλλά έχει καλή επαφή από μακριά (Ουόλτον). Μάλιστα τον Μιλάκνις που είναι κλασικός περιφερειακός, πολλές φορές τον βάζει στη θέση «4» όπως συνέβη κόντρα στον Παναθηναϊκό ώστε να απλώσει την άμυνα. Ο αμυντικός θα μαρκάρει από κοντά τον Μιλάκνις φοβούμενος το σουτ και αυτομάτως θα ανοίξουν οι αποστάσεις των τεσσάρων άλλων αμυντικών μεταξύ τους, κάνοντας πιο εύκολη την πάσα σε κάποιον από τους ψηλούς της ομάδας του Κάουνας.