Κολλημένος σε κινούμενη άμμο

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Κολλημένος σε κινούμενη άμμο
Ο Νίκος Παπαδογιάννης προσπαθεί να ερμηνεύσει το νέο Βατερλώ του Παναθηναϊκού, ο οποίος εμφανίζεται ολοένα χειρότερος σε κάθε ταξίδι του

Οσοι στήθηκαν μπροστά στην τηλεόραση με το τηλεκοντρόλ στο χέρι και με μπασκετικό δίλημμα στο μυαλό βγήκαν γρήγορα από τη δύσκολη θέση. Εφτανε να παρακολουθήσει κάποιος το εναρκτήριο δίλεπτο, για να καταλάβει ότι ο Παναθηναϊκός βάδιζε προς άλλη μία εκτός έδρας ήττα.

Δεν ξέρω πόσοι ψυχολόγοι θα χρειαστούν για να ξεμπλοκάρουν τον εγκέφαλο αυτής της ομάδας, ξέρω όμως ότι αυτό που παρακολουθήσαμε απόψε ήταν το Βατερλώ της.

Απέναντι σε έναν αντίπαλο που παρατάχθηκε χωρίς το λαμπρό αστέρι του, ευάλωτο συνεπώς θύμα για κάποιον τολμηρό κουρσάρο, οι «πράσινοι» βρήκαν τρόπο για να χάσουν το κρίσιμο ματς αμαχητί.

Πριν συμπληρωθούν 100 δευτερόλεπτα αγώνα, το παθητικό τους μετρούσε ήδη 10 πόντους, με κάτω τα χέρια στην άμυνα. Εκεί όπου θα έπρεπε να δαγκώνουν σίδερα.

Η δική τους αντεπίθεση ήταν η οφθαλμαπάτη και όχι ο πρώιμος οίστρος των Ρώσων. Και είναι ο Παναθηναϊκός αυτός που κολακεύεται από την τελική διαφορά των 8 πόντων, όχι η Χίμκι.

Βεβαίως, η απουσία του λαβωμένου Σβεντ αποδείχθηκε δούρειος ίππος για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αυτό που παίζει ο αρχισκόρερ της Εuroleague αρέσει στους αριθμολάγνους και στους ανήλικους, αλλά δεν είναι ακριβώς μπάσκετ.

Χωρίς τον Σβεντ, η Χίμκι έπαιξε υποδειγματικό μπάσκετ του προπονητή στις δύο άκρες του γηπέδου και ξεγύμνωσε (όπως έκαναν πριν αυτήν η Εφές και η Βασκόνια) όλες τις εγγενείς αδυναμίες του Παναθηναϊκού.

Αν ο πρωταθλητής Ελλάδας κρατήθηκε ζωντανός μέχρι τα τελευταία λεπτά, το οφείλει στις τεχνητές αναπνοές που του χάριζαν ο τίμιος ιδρώτας του Τζέιμς Γκιστ και οι σκόρπιες εκλάμψεις του Κιθ Λάνγκφορντ.

Χωρίς καλό Καλάθη, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να νικήσει κανέναν, ιδίως όταν ορφανεύει από το ενθουσιώδες κοινό του. Απόψε, ο αγνώριστος Νικ έμοιαζε να τρέχει πάνω σε κινούμενη άμμο.

Ήταν κακός όχι μόνο στην επίθεση (όπου πέτυχε 2 πόντους με 1/9 σουτ και εκτέθηκε με 5 απανωτά τούβλα από τα 6μ75 στο τέλος), αλλά και στην άμυνα, από την οποία παίρνει συνήθως φτερά στα πόδια.

Ή μήπως ήταν άλλος ο προσωπικός φρουρός του Μποστ, όταν ο συνήθως ακίνδυνος γκαρντ της Χίμκι έκανε εκείνη την παρέλαση στα μισά της α’ περιόδου;

Εάν πρέπει να συνοψιστεί η βραδιά του Καλάθη σε ένα GIF μερικών δευτερολέπτων, αρκεί να προβληθεί ο αποτυχημένος αιφνιδιασμός του (μετά από δικό του κλέψιμο) στο 10-6. Είπαμε, φάνηκε από πολύ νωρίς ότι ήταν προτιμότερος για τα νεύρα ο συντονισμός στο ματς της Εθνικής.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις ο Καλάθης έλαβε χείρα βοηθείας από τους Λεκάβιτσιους-Παππά, αλλά αυτή τη φορά ήταν και οι τρεις αρνητικοί.

Επιπρόσθετα, ο Τσάβι Πασκουάλ αποφάσισε να μικρύνει ανεξήγητα το rotation κρατώντας ανενεργούς τους Αντετοκούνμπο-Μήτογλου, παρά την απουσία του Παπαπέτρου.

Το ξέσπασμα του Λάνγκφορντ έφερε τον Παναθηναϊκό στο +7 στα μέσα της β’ περιόδου, αλλά ακολούθησε κατηφόρα, με αφετηρία τα 96 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του ξεχασμένου Παπαγιάννη.

Ο νεαρός σέντερ μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος όταν η αντίπαλη πεντάδα έχει στην καρδιά της «δεινόσαυρο», αλλά ήταν αδύνατο να αμυνθεί απέναντι στον ευκίνητο και δυναμικό Τζόρνταν Μίκι.

Η Χίμκι πέτυχε 5 απανωτούς πόντους από το χώρο ευθύνης του Παπαγιάννη, προσπέρασε με σερί 10-0 και δεν ξαναείδε πράσινη πλάτη. Τότε άλλαξε το μομέντουμ του παιχνιδιού.

Όσο περνούσε η ώρα, γίνονταν όλα του γάμου δύσκολα.

Ο άγνωστος Ζάιτσεφ που μπήκε για μία άμυνα έκλεισε το ημίχρονο με τρίποντο (48-44), μισό κλέψιμο του Λοτζέσκι στο 55-51 κατέληξε σε εύκολο λέι-απ των Ρώσων σε παιχνίδι 5 εναντίον 4, ενώ η αντίστοιχη ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο 60-54 κατέληξε σε επιθετικό φάουλ του Παππά, τρεις κόντρα σε έναν.

Ο γερο-Μόνια έγινε παίκτης-κλειδί με το σωστό και σοβαρό μπάσκετ που παίζει σε ολόκληρη την καριέρα του, ενώ τα ποσοστά των οκτώ μάχιμων του Παναθηναϊκού μετά την ανάπαυλα μοιάζουν με οικοδομικά υλικά: 6/18 δίποντα, 3/15 τρίποντα, 3/8 βολές, 8 λάθη, ο έστι μεθερμηνευόμενον, 24 πόντοι από 45 κατοχές. Κανονικό Βατερλώ.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε 3 σερί εκτός έδρας ήττες από άμεσους ανταγωνιστές και μάλιστα ηττήθηκε από δύο ομάδες τις οποίες ο άσπονδος εχθρός του νίκησε μέσα στο σπίτι τους (Βασκόνια, Χίμκι).

Ο στόχος της πρόκρισης στην οχτάδα άρχισε να απομακρύνεται, αλλά ουδείς μπορεί να μιλήσει για αδικία ή κακοτυχία.

Το 5-5 που γράφει το κοντέρ δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που δικαιούται η ομάδα του Πασκουάλ με βάση τις πρώτες 10 εμφανίσεις της.

Πριν δύσει το 2018, ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει τις τρεις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, αλλά και τους καλοντυμένους καμικάζι της Αρμάνι.

Ίσως κατορθώσει να κατατροπώσει τον παλιόφιλο Ομπράντοβιτς την ερχόμενη Παρασκευή στο ΟΑΚΑ, αλλά το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να δώσει από μόνο του τη διάκριση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.