Επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν οι Γκουντάιτις και Κουζμίνσκας! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν οι Γκουντάιτις και Κουζμίνσκας! (pics & vids)
Η Αρμάνι Μιλάνο πηγαίνει στο Κάουνας για να αντιμετωπίσει την Ζαλγκίρις για την 10η αγωνιστική της Euroleague και δύο παλιοί γνωστοί επιστρέφουν στον τόπο του... εγκλήματος.

Η Αρμάνι Μιλάνο έχει ξεκινήσει ανέλπιστα καλά την ευρωπαϊκή της πορεία και μετά την ένατη αγωνιστική φιγουράρει στην 5η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 6-3. Ο προορισμός της για την 10η αγωνιστική και την ολοκλήρωση του 1/3 της φετινής κανονικής διάρκειας είναι το Κάουνας και το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις.

Οι Λιθουανοί από την άλλη βιώνουν αντίθετα συναισθήματα από τους Ιταλούς. Η περσινή τους σεζόν ανέβασε στην κορυφή τις προσδοκίες, άλλωστε βρέθηκαν στο Final 4 και εκεί πήραν την τρίτη θέση, οπότε η φετινή μέτρια έναρξη της σεζόν δείχνει ότι ακόμα ψάχνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της πραγματικότητας και της περσινής υπέρβασης.

Το περίεργο με την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ότι δεν μπορεί να πάρει νίκη εντός έδρας και οι τρεις που έχει κάνει είναι όλες εκτός. Πλέον, υποδέχονται μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης και ας προέρχεται από ήττα.

Η Αρμάνι Μιλάνο μπορεί να έχασε την προηγούμενη αγωνιστική από την Μπαρτσελόνα, αλλά αυτό δεν αφαιρεί σε τίποτα από την εξαιρετική πορεία μέχρι τώρα με απόλυτο ηγέτη τον Μάικ Τζέιμς. Πάντως με τους Ιταλούς επιστρέφουν στο Κάουνας και δύο παλιοί γνώριμοι των Λιθουανών.

Ο Αρτούρας Γκουντάιτις και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας έχουν φορέσει στο παρελθόν την πράσινη φανέλα, ξεκίνησαν και οι δύο από εκεί το ευρωπαϊκό τους ταξίδι και πλέον γυρνάνε αλλαγμένοι και φορτωμένοι με εμπειρίες.

Επιστρέφουν και οι δύο σε μια ομάδα που τους άνοιξε τον δρόμο για την πορεία της καριέρας του και σίγουρα τα συναισθήματα είναι πολλά και για τους δύο. Ο Λιθουανός σέντερ, που φέτος είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών στην διοργάνωση, έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ζαλγκίρις και ήταν η ομάδα που ανδρώθηκε.

Την σεζόν 2013/14 έπαιξε τα πρώτα του 7 παιχνίδια στην Euroleague και μέτρησε τελικά 4.4 πόντους, για να κάνει την επόμενη το αποφασιστικό βήμα παραπάνω.

Έπαιξε 20 ματς πριν μετακομίσει στην Λιέτβους Ρίτας για να αρχίσει πλέον να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο και να βγάζει στο παρκέ όλη του την ποιότητα.

Πέρυσι φόρεσε την φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο και φαίνεται πως βρήκε όλα εκείνα που αναζητούσε. Μετά την περσινή εμπειρία φέτος δείχνει ότι κάνει μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, αν όχι την καλύτερη.

Μετρά 11.8 πόντους κατά μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής, ενώ κατεβάζει και 6.6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ είναι μακράν ο παίκτης με το καλύτερο ranking έχοντας κατά μέσο όρο 19 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Έχει κάνει πολύ δρόμο και αρκετά βήματα ο Λιθουανός ψηλός και πλέον επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε αλλαγμένος και φυσικά σε άλλο επίπεδο.

Μαζί του και ο Κουζμίνσκας, που και εκείνος με την σειρά του ανδρώθηκε στην Ζαλγκίρις.

Ο Λιθουανός φόργουορντ, με την σπουδαία καριέρα, έκανε τα πρώτα του ευρωπαϊκά βήματα με την πράσινη φανέλα την σεζόν 2010/11 παίρνοντας μέρος σε 8 παιχνίδια τη πρώτη σεζόν, ενώ την επόμενη έπαιξε 12 παιχνίδια και την σεζόν 2012/13 αγωνίστηκε σε 23 παιχνίδια έχοντας πλέον ωριμάσει και ανεβάσει και τους αριθμούς του.

Η πορεία του Κουζμίνσκας από εκεί και πέρα είναι γνωστή, έπαιξε για την Μάλαγα τρεις σεζόν, πριν δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ και τελικά αποφάσισε να επιστρέψει για λογαριασμό της Αρμάνι Μιλάνο, κάνοντας αίσθηση το άκουσμα της είδησης της επιστροφής του.

Και ενώ πέρυσι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός με 10.9 πόντους σε 14 παιχνίδια φέτος δεν έχει αρχίσει το ίδιο καλά και φαίνεται να ψάχνει τα πατήματα του. Σε 17:20 που βρίσκεται στο παρκέ έχει 5.9 πόντους και 3.2 ριμπάουντ. Τα καινούργια δεδομένα της ιταλικής ομάδας φέτος χρειάζονται χρόνο αφομοίωσης και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Οι Ιταλοί είναι αποφασισμένοι να κάνουν πρωταθλητισμό και οι παίκτες με ταλέντο που έχουν προσθέσει στο ρόστερ τους δίνουν αυτό που έλειπε για χρόνια. Από την άλλη ταξιδεύουν σε μια έδρα που ναι μεν φέτος φαίνεται πως βρίσκεται σε... κρίση, όμως κανείς δεν δικαιούται να υποτιμά την Ζαλγκίρις που θα παλέψει να επιστρέψει στην θέση που έδειξε πέρυσι ότι μπορεί να βρίσκεται.

Μένει να δούμε ακόμα ένα παιχνίδι της Euroleague μεταξύ δύο εξαιρετικών ομάδων.