Oι λόγοι που οι Σέρβοι μίσησαν τον Όμιτς

Oι λόγοι που οι Σέρβοι μίσησαν τον Όμιτς
Ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του τον Άλεν Όμιτς (30/11, 21:30) και η EuroLeague Greece γράφει για τον Σλοβένο σέντερ της Μπουντούτσνοστ που οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα μίσησαν επειδή είναι Μουσουλμάνος, τα πανό της οργής και την αποχή.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ερυθρός Αστέρας ενισχύθηκε με την απόκτηση του Άλεν Όμιτς, του 26άχρονου Σλοβένου σέντερ που άρχισε την περσινή σεζόν στο Ισραήλ με τη φανέλα της Χάποελ κι εν συνεχεία κατέληξε στο Βελιγράδι, βάζοντας τα ερυθρόλευκα και κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία του στο ρόστερ δημιούργησε εσωτερικό ζήτημα, με δεδομένο ότι οι Delije απαίτησαν την απομάκρυνσή του από τη στιγμή που υπέγραψε κι απείλησαν με αποχή! Εντός του οπαδικού κινήματος του Ερυθρού Αστέρα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, αντίστοιχο με αυτό προ ετών όταν οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν τον Ελμεντίν Κικάνοβιτς (2007-10), απέχοντας από τους αγώνες της Zvezda.

Από την πλευρά του ο Όμιτς θέλησε να αποβάλει τη σύνδεση του πολιτικού και θρησκευτικού στοιχείο με τον αθλητισμό: «Βλέπω τους ανθρώπους στη Σερβία ως φίλους μου. Έχω αρκετούς φίλους στη χώρα, η νοοτροπία των δύο λαών είναι πολύ κοντινή. Αυτό δεν είναι μυστικό. Δεν πρέπει να σας απασχολεί κάτι, γιατί το μπάσκετ είναι αυτό που μετράει». Το ζήτημα, λοιπόν, έχει να κάνει με το ότι ο Όμιτς είναι Μουσουλμάνος και οι Delije είναι εναντίον των Μουσουλμάνων από τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Υπάρχει επίσης η φήμη ότι ο πατέρας του Σλοβένου σέντερ της Μπουντούτσνοστ υπήρξε ελεύθερος σκοπευτής, σκοτώνοντας Σέρβους που εκδιώχθηκαν από Μουσουλμάνους και Κροάτες στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας…

Σε κάθε περίπτωση, το κλαμπ τον προστάτεψε και ο Όμιτς έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι Σέρβοι επικράτησαν με 89-78 στο παιχνίδι όπου ο Ντίλαν Ένις έκανε τη ζημιά στους Πειραιώτες με 21 πόντους, 8 ριμπάουντ ενώ οι Delije βρέθηκαν στις εξέδρες και τον αποδοκίμαζαν σε ολόκληρο το ματς. Μάλιστα σήκωσαν πανό στις εξέδρες του Aleksandar Nikolic Hall με αποδέκτη τον παίκτη της ίδιας της ομάδας τους: «Siptar, Ustas i Balija nisu moja bratija», δηλαδή «οι Αλβανοί, οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι δεν είναι αδέλφια μου». Παράλληλα έστειλαν σαφές μήνυμα στη διοίκηση: «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο και τους παίκτες για τις νίκες και τους τίτλους αλλά όσο αυτός παίζει, εμείς δεν θα ερχόμαστε».

Πράγματι οι οργανωμένοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα έκαναν πράξη την απειλή τους και απείχαν από όλα τα παιχνίδια με εξαίρεση αυτό κόντρα στη Γαλατάσαραϊ, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για αυτούς λόγω της προ ετών δολοφονίας του Μάρκο Ίβκοβιτς στην Κωνσταντινούπολη...