Η αφιλόξενη Ρωσία και η «στείρα» πενταετία!

Γιώργος Κούβαρης
Η αφιλόξενη Ρωσία και η «στείρα» πενταετία!
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ετοιμάζεται για ακόμα εκτός έδρας αποστολή κόντρα στην Χίμκι και η EuroLeague Greece παρουσιάζει τα κατορθώματα των «πράσινων» επί ρωσικού εδάφους όπου... αγνοεί τη λέξη «νίκη» εδώ και πέντε χρόνια!

Όπως λέει μια παροιμία μας «είναι στραβό το κλήμα, το τρώει και ο γάιδαρος» και η οποία φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα ενόψει του αγώνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Ρωσία κόντρα στην Χίμκι. Απλούστατα, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ συνεχίζει να παρουσιάζει τις ίδιες... παθογένειες στην EuroLeague κάθε φορά που απομακρύνεται από το ΟΑΚΑ ενώ αυτήν την εβδομάδα επισκέπτεται μια χώρα που μόνο... ευχάριστες αναμνήσεις δεν έχει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετράει οκτώ συνεχόμενες ήττες επί ρωσικού εδάφους ή αν προτιμάτε μία νίκη τα τελευταία επτά χρόνια. Όπερ και σημαίνει 1-13 ρεκόρ από την σεζόν 2011-12 και μετά! Η μία και μοναδική νίκη των «πρασίνων» σε αυτό το διάστημα ήταν απέναντι στην Λοκομοτίβ Κουμπάν για την regular season της EuroLeague τη σεζόν 2014-15 με σκορ 82-63! Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν και η... τελευταία, αφού το «τριφύλλι» ουδέποτε κατάφερε να επιστρέψει ξανά από τη Ρωσία με μια νίκη στις αποσκευές του.

Όσον αφορά την Χίμκι, έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο μία φορά στις τρεις αναμετρήσεις που έχουν δώσει οι δύο ομάδες στην έδρα των αντιπάλων του. Συγκεκριμένα την σεζόν 2009-2010 και πιο συγκεκριμένα στην «Βasketball Center Of Moscow Region» αν και στη συνέχεια η Χίμκι άλλαξε έδρα και μετακόμισε στην «Arena Mytishchi» λόγω του ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που έχει θέσει η EuroLeague.

Φυσικά τα περισσότερα ματς ο Παναθηναϊκός τα έχει δώσει κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου έχει κερδίσει μόνο τα 4 από τα 15 ματς των δύο ομάδων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο μικρός τελικός του Final 4 το 2005. Η πιο βαριά ήττα που έχει γνωρίσει ο Παναθηναϊκός στη Ρωσία ήταν στα playoffs του 2014 και πιο συγκεκριμένα με 74-44 ενώ η μεγαλύτερη νίκη του ήταν και η... τελευταία του στη Ρωσία με το +19 κόντρα στην Λοκομοτίβ Κουμπάν.