Ο «ασθενής» χρειάζεται... ηλεκτροσόκ!

Ο «ασθενής» χρειάζεται... ηλεκτροσόκ!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Ο «ασθενής» χρειάζεται... ηλεκτροσόκ!
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Πόλη, εξηγεί ότι τα δεδομένα προβλήματα κρύφτηκαν ξανά κάτω από το χαλάκι του ντέρμπι ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται πραγματικό... ταρακούνημα για να μην χάσει έδαφος στην EuroLeague.

Το... δημοσιογραφικό κλισέ «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση», δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή από τα εκτός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Και δεν είναι τόσο θέμα ικανότητας ή ρόστερ ή τεχνικής καθοδήγησης. Πλέον θα μπορούσε να πει κάποιος με σιγουριά ότι το πρόβλημα είναι ψυχολογικό και μόνο.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Fruit Blox» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Άλλωστε κρατάει... χρόνια η συγκεκριμένη «κολόνια»! Το «σύνδρομο» των εκτός έδρας παιχνιδιών στην EuroLeague δεν αποτελεί καινούργιο απόκτημα, αλλά κάτι που παρατηρείται κατά κόρον στους «πράσινους» τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να ήταν θέμα ικανότητας από τη στιγμή που μέσα στο κλειστό του ΟΑΚΑ έχει στο μεγαλύτερο ποσοστό τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις πλέον απροσπέλαστες έδρες στην διοργάνωση.

Όμως τι γίνεται όταν εγκαταλείπει τα σύνορα ο Παναθηναϊκός; Με το νέο format της EuroLeague και πιο συγκεκριμένα από την έναρξη της σεζόν 2016-17, το συνολικό ρεκόρ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ανέρχεται στο 42-25 ενώ μακριά από το ΟΑΚΑ έχει μόλις 12 νίκες σε σύνολο 36 αγώνων! Αν μη τι άλλο το συγκεκριμένο νούμερο μόνο... τυχαίο δεν είναι και όπως ανέφερα έχει να κάνει καθαρά με το ψυχολογικό κομμάτι. Άλλοι παίκτες ήταν στην ομάδα πρόπερσι, άλλοι πέρυσι και άλλοι φέτος! Όπερ και σημαίνει ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι όσο η προετοιμασία και η αντιμετώπιση των καταστάσεων στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Φυσικά και φέρει ευθύνη ο προπονητής για την σωστή διαχείριση της ομάδας και την σωστή προετοιμασία γι' αυτά τα ματς. Άλλωστε τις περισσότερες φορές έχει παρατηρηθεί το γεγονός, ότι ο Παναθηναϊκός ξεκινάει νωθρά το παιχνίδι και με το «καλημέρα» βρίσκεται στο σημείο να «κυνηγάει» το σκορ και να μην είναι σε θέση οδηγού. Κάτι που τον επηρεάζει, τον αποσυντονίζει και τον θέτει εκτός διεκδίκησης της νίκης. Γιατί είναι διαφορετικό να παίζει στο ΟΑΚΑ και να έχει την ώθηση του κόσμου και διαφορετικό να βρίσκεται εκτός. Όπως τώρα με την Εφές. Με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία, αλλά θεωρώ κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι «αν και εφόσον» το παιχνίδι διεξάγονταν στην Αθήνα και η Εφές ήταν στο +14 στο ημίχρονο ή στο +10 στο 25', ο Παναθηναϊκός θα το κέρδιζε. Όπως έκανε και απέναντι στον Ολυμπιακό που «δεν βλεπόταν» στο πρώτο μισό του αγώνα, αλλά στη συνέχεια έγινε το απόλυτο αφεντικό.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τα προβλήματα που «έβγαλε» ο Παναθηναϊκός (και) απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι της νίκης. Απέναντι στην Εφές ξεκίνησε εκ νέου χαλαρός και στη συνέχεια όσο και να προσπαθούσε να επιστρέψει στο ματς, απλά... δεν μπορούσε. Κακή άμυνα και πάλι στο «ζωγραφιστό» με αποτέλεσμα να δεχτεί 22 καλάθια μέσα από τη ρακέτα του, δηλαδή 44 από τους συνολικά 78 πόντους της Εφές! Δεν υπήρχε η γνωστή πίεση πάνω στη μπάλα, ενώ όσο έπαιξε άμυνα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος έβγαλε και πάλι ενέργεια ωστόσο -και ως συνήθως- παρασύρθηκε από τον υπερβάλλοντα ενθουσιασμό του με αποτέλεσμα να φορτωθεί μαζεμένα με 4 φάουλ.

Θυμάστε και τι λέγαμε για τα τρίποντα του Παναθηναϊκού; Καλά όχι ότι ανακαλύψαμε και την Αμερική φέτος. Απλά επιβεβαίωσε την αδυναμία που έχει τη φετινή σεζόν με αποτέλεσμα να τελειώσει το παιχνίδι με 20% και 4/20 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Αποτέλεσμα; Να «πέσει» στην προτελευταία θέση της λίστας με 30,2% ποσοστό ευστοχίας (μόνο η Νταρουσάφακα σουτάρει με χαμηλότερο ποσοστό και πιο συγκεκριμένα με 29,7%) και να... δίνει τη δυνατότητα στους αντιπάλους του να χρησιμοποιούν περισσότερο τις «ζώνες» και να δίνουν περισσότερα σουτ. Άλλωστε με τόσο χαμηλό ποσοστό γιατί να μην τα «αφήνουν» σε πρώτη φάση; Ο ΝτεΣον Τόμας είπε μετά το τέλος ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει αυτοπεποίθηση στο σουτ εκτός έδρας. Απόδειξη; Τα 17/60 τρίποντα στα τρία ματς (28%). Αν δεν ανέβει στο 35%-37% το ποσοστό (δεν λέω 40% που είναι το ιδανικό, αλλά θα είναι καλό να το έχει τουλάχιστον στο ΟΑΚΑ) θα έχει και άλλα δύσκολα βράδια στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Και πάμε στο δια ταύτα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να νίκησε τον Ολυμπιακό την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να πήρε την ψυχολογική «ένεση» που ήθελε, αλλά μακριά από το ΟΑΚΑ προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Οι «πράσινοι» χρειάζονται ένα γερό «ηλεκτροσόκ» από τον Τσάβι Πασκουάλ προκειμένου να αλλάξουν άρδην την εικόνα της ομάδας στα εκτός έδρας ματς. Σίγουρα ποτέ δεν είναι αργά, αλλά κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό και κρίσιμο. Άλλωστε ποιος εγγυάται ότι μπορεί να κερδίσουν όλες οι ομάδες στην έδρα της Γκραν Κανάρια ή σε αυτής της Μπουντούτσνοστ για παράδειγμα; Δεν είδατε τι έπαθε η Μακάμπι χθες και η Μπασκόνια προχθές;

Μπορεί την Κυριακή να ξανακερδίσει τον Ολυμπιακό για το ματς του πρωταθλήματος. Αλλά και πάλι. Το αν θα έχει αλλάξει το «τσιπάκι» και το αν θα είναι σε θέση να κοιτάξει ψηλά την φετινή σεζόν θα το αποδείξει στην διπλή αγωνιστική της EuroLeague.Οφείλει να κάνει το 2/2 με Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ και Μπασκόνια στην Βιτόρια. Ειδάλλως, παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμα, ενδέχεται να φτάσει σε σημείο που θα... τρέχει και δεν θα φτάνει στο τέλος.

ΥΓ1: Παρατεταμένο το ντεφορμάρισμα του Λάνγκφορντ. Στα τρία τελευταία ματς έχει συνολικά 3 πόντους (με τα δύο ματς να είναι άποντος!) με 0/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ! Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται εκτός από τον Αμερικανό και τον Νίκο Παππά καθώς δεν έχει πάρει τίποτα από τα «δυάρια» του στα τελευταία ματς.

ΥΓ2: «Θα ήθελα να σκεφτώ ότι ήταν μια κακή βραδιά και ότι δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον. Επιβάλλεται και μπορούμε να βελτιωθούμε». Τάδε έφη Πασκουάλ. Για να δούμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...