Παπαδόπουλος: «Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός στην Πόλη»

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος γράφει για όσα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στον αγώνα του με την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη.   

Παπαδόπουλος: «Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός στην Πόλη»

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δοκιμάζεται στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Εφές (16/11) και ο Λάζος αναφέρθηκε στις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες της αναμέτρησης.  

Αναλυτικά... 

«Λένε ότι η νίκη έχει πολλούς πατέρες... Δεν ξέρω αν είναι σωστό αλλά από στατιστικής πλευράς, είναι σίγουρο ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από πολλές μεταβλητές, όπως λέμε και στο NewStats.eu.

Ας το ξεχάσουμε όμως αυτό για μία στιγμή... Ας πούμε ότι έχουμε μόνο μία επιλογή, μία ευχή, να επηρεάσουμε μια μόνο μεταβλητή για να αλλάξει το αποτέλεσμα υπέρ της μίας ομάδας, εν προκειμένω του Παναθηναϊκού.  Ποιο στατιστικό θα ήταν αυτό στο συγκεκριμένο παιχνίδι με την Αναντολου Εφες;

Αν δούμε τα δεδομένα σε συνθήκες νίκης και ήττας, θα δούμε ότι όταν κερδίζει η Εφές σκοράρει 89.5 πόντους ενώ όταν χάνει σκοράρει 79.5 πόντους. Αυτή η διαφορά από μόνη της λέει πολλά, ο ΠΑΟ θα πρέπει να παίξει καλή άμυνα για να κερδίσει. Κάτι τέτοιο όμως θα το έλεγαν όλοι.

Πως δημιουργείται αυτή η διαφορά; Η Εφές στις ήττες βάζει 3 περισσότερα δίποντα από ότι στις νίκες, οπότε δεν είναι αυτή η μεταβλητή που ψάχνουμε. Σκοράρει 2 πόντους περισσότερους από τη γραμμή των ελευθέρων βολών όταν νικάει, ούτε αυτό καλύπτει τη διαφορά.

Στα τρίποντα όμως η εικόνα αλλάζει... Η ομάδα της Πόλης σκοράρει 10.5 πόντους περισσότερους από σουτ 3 πόντων και το κάνει και με πολύ καλύτερα ποσοστά (49.4% όταν νικάει και 37.1% όταν χάνει). Αυτή η αύξηση μάλιστα έρχεται από τρίποντα που μπήκαν μετά από ασίστ και όχι ατομικές προσπάθειες. Μάλλον την βρήκαμε τη μεταβλητή που ψάχναμε. Οι πράσινοι θα πρέπει να αμυνθούν καλά στην περιφέρεια και θα χρειαστεί να ανακόψουν την πάσα και την δημιουργία ελεύθερων σουτ με καλή άμυνα στην μπάλα.

Κύριοι υπεύθυνοι; Οι κύριοι Motum, Moerman (δεν έχει βάλει τρίποντο σε καμία από τις ήττες την Εφές), Simon και Larkin (αν αγωνιστεί). Όλοι αυτοί όταν σκοράρουν από μακριά δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην ομάδα τους για την νίκη.

Πάση θυσία λοιπόν, καλή άμυνα στην μπάλα, όχι ανοιχτά σουτ τριών πόντων στην άμυνα του Παναθηναϊκού για να αυξήσει τις πιθανότητές του για νίκη.

Στατιστικά για την απόδοση των ομάδων και των παικτών σε παραδοσιακή και προχωρημένη μορφή θα βρείτε στο NewStats.eu, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο site πληροφορίας στο μπάσκετ παγκοσμίως.

Λαζος».