Έρικ Γκριν: Η συνύπαρξη με τον Σλούκα και οι διαφορές με τον Σπανούλη

Αντωνία Σπανού
Έρικ Γκριν: Η συνύπαρξη με τον Σλούκα και οι διαφορές με τον Σπανούλη
Ο Έρικ Γκριν φοράει πλέον την φανέλα της Φενέρμπαχτσε, πρέπει να βρει τρόπο να «συμβιώσει» με τον Κώστα Σλούκα και η Euroleague Greece θυμάται την αντίστοιχη συνύπαρξη με την Βασίλη Σπανούλη.

Ο φρικιαστικός τραυματισμός του Τάιλερ Ένις, ο οποίος χάνει την σεζόν, ανάγκασε την Φενέρμπαχτσε να κοιτάξει στην αγορά και να βρει μια νέα λύση για να συμπληρώσει το κενό στα γκαρντ της. Η λύση αυτή ήρθε με ένα γνώριμο μας πρόσωπο στην Ελλάδα, του Έρικ Γκριν.

Ο Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό πριν δύο χρόνια και κατάφερε πολύ γρήγορα να μπει στις «ερυθρόλευκες» καρδιές. Από εκεί αναζήτησε έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και την περσινή σεζόν προσπάθησε να ηγηθεί της προσπάθειας της Βαλένθια στην Euroleague, χωρίς όμως επιτυχία.

Η θητεία του στην Ισπανία έληξε σύντομα και ο Γκριν έβλεπε το όνομα του να ξεχωρίζει σε εκείνα των ελεύθερων παικτών, χωρίς καμία ομάδα της Euroleague να τον εντάσσει τελικά στο ρόστερ της. Σίγουρα το ότι μετά το καλοκαίρι ένας παίκτης σαν τον Γκριν είχε μείνει χωρίς ομάδα προκαλούσε κάποιες απορίες, αλλά μάλλον περίμενε την πρόταση που θα θεωρούσε καλύτερη για τον εαυτό του.

Αυτή ήρθε από την Φενέρμπαχτσε και έστω από μια πολύ θλιβερή συγκυρία ο Γκριν επέστρεψε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και πλέον φοράει τα... κίτρινα της τούρκικης ομάδας.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΛΟΥΚΑ

Ο Έρικ Γκριν ήρθε στην Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη με την φήμη ενός εξαιρετικού «εκτελεστή» και έναν παίκτη που μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι με πολλούς τρόπους. Έγινε ξεκάθαρο και από την σεζόν του στα «ερυθρόλευκα» και από την περσινή του παρουσία στην Βαλένθια ότι είναι ένας παίκτης που χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του για να καταφέρει να βρει ρυθμό και να σκοράρει.

Κατάφερε και είχε πολύ καλά νούμερα, χωρίς όμως να κάνει την διαφορά και να μπορέσει κυρίως να συμπαρασύρει και τους συμπαίκτες του, κάτι που θα τον έκανε να ηγηθεί ολοκληρωτικά μιας ομάδας. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να προσαρμόσει και στην Φενέρμπαχτσε.

Ουσιαστικά οι ρόλοι στην τούρκικη ομάδα ήταν ξεκαθαρισμένοι και ο Αμερικανός θα πρέπει να αναλάβει να γεμίσει το κενό που άφησε ο Ένις, που και εκείνος με την σειρά του έψαχνε να βρει ρόλο ερχόμενος από την Αμερική. Ο Σλούκας είναι ο απόλυτος ηγέτης της γραμμής των γκαρντ της Φενέρμπαχτσε και κυρίως συνεργάζεται με τον Γκούντουριτς για να συμπληρώσουν τον χρόνο ο Μαχμούτογλου με τον Ντίξον.

Ο Γκριν αναμένεται να έχει παρόμοια «προβλήματα» που είχε και στον Ολυμπιακό όταν χρειάστηκε να συνεργαστεί με τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός και η μπάλα θα φτάνει σε εκείνον πάντα μετά τον Σλούκα, οπότε θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει συμπληρωματικά, προσφέροντας επιθετικές κυρίως λύσεις όταν τον χρειάζεται η ομάδα του.

Με αυτήν να είναι η τρίτη του σεζόν στην Euroleague ο Γκριν οφείλει να καταλάβει ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του για να γίνει «σημαντικός» σε μια ομάδα του κορυφαίου επιπέδου, όπως είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2017.

Μέχρι τώρα πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο μόλις ματς έχοντας σε εκείνος το παιχνίδι κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, σε 3:33, δύο ασίστ και μια άστοχη προσπάθεια για σουτ τριών πόντων, ενώ στο ματς κόντρα στην Μπασκόνια έπαιξε 8:25 και είχε 2 πόντους, 2 άστοχες προσπάθειες για τρίποντο και 2 κλεψίματα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Γκριν είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ και μπορεί να δώσει λύσεις σε οποιαδήποτε ομάδα, αλλά για ακόμα μια φορά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει προσαρμόσει την νοοτροπία του σε αυτό που χρειάζεται η ομάδα του από εκείνον.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΕΦ

Νωρίς, νωρίς με την επιστροφή του στην Ευρώπη, ο Έρικ Γκριν επιστρέφει και στο ΣΕΦ σε ένα γήπεδο, που έζησε και μάζεψε αρκετές από τις εμπειρίες του και ουσιαστικά ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που του σύστησε το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός γκαρντ μπήκε γρήγορα στις «ερυθρόλευκες» καρδιές και κατάφερε να αγαπηθεί από ένα απαιτητικό κοινό. Η συζήτηση που είχε ανοίξει ήταν μεγάλη για το αν θα μπορούσε να μείνει παραπάνω στον Ολυμπιακό, ή ακόμα και για το πόσο πρόσφερε στην ομάδα του.

Ο Γκριν στον Ολυμπιακό χρειάστηκε να συνεργαστεί με τον Βασίλη Σπανούλη, κάτι αντίστοιχο θα χρειαστεί να κάνει και στην Φενέρμπαχτσε με τον Κώστα Σλούκα, και η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός που υπήρξε τότε για τον Γκριν ίσως να τον ακολουθεί ακόμα και σήμερα.

Ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης που χρειάζεται την μπάλα στα χέρια του και αρκετό χρόνο στο παρκέ για να βρει ρυθμό. Κάτι τέτοιο δυσκολεύεται να το κερδίσει στις ομάδες που παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό φαντάζει ως αδυναμία του.

Άλλωστε και στον Ολυμπιακό φάνηκε παραπάνω και βγήκε μπροστά όταν χρειάστηκε να παίξει παραπάνω εξαιτίας της απουσίας του αρχηγού των «ερυθρόλευκων». Είναι δεδομένο ότι ο Γκριν είναι ένας χαρισματικός σκόρερ, αλλά ψάχνει ακόμα πως θα βρει την σωστή ισορροπία στο παρκέ. Η νέα πρόκληση έχει ξεκινήσει για εκείνον, επιστρέφει σε ένα γήπεδο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά και μένει να δούμε αν η ευκαιρία που παίρνει στην Φενέρμπαχτε θα είναι αυτή που θα τον αλλάξει επίπεδο στην καριέρα του.