Ποιος είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος που δεν έπαιξε ποτέ στην Euroleague από το 1988 έως σήμερα; (vids & poll)

Ποιος είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος που δεν έπαιξε ποτέ στην Euroleague από το 1988 έως σήμερα; (vids & poll)
H Euroleague Greece γράφει για σπουδαίους παίκτες που δεν έπαιξαν ποτέ στην Euroleague από τότε που θεσπίστηκε το Final 4 (1988). Ψηφίστε τον κορυφαίο.

Η Euroleague είναι το δεύτερο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου πίσω από το ΝΒΑ. Δε χωρά αμφιβολία πως οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παίκτες έχουν περάσει (άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο) από την κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση πριν πάνε στο ΝΒΑ.

Όλοι; Όχι.

Η Euroleague Greece βρήκε 10 Ευρωπαίους παικταράδες που δεν αγωνίστηκαν ποτέ στη διοργάνωση από τότε που θεσπίστηκε το Final 4. Το τελικό τουρνουά των τεσσάρων ομάδων το λάνσαρε η διοργανώτρια Αρχή το λάνσαρε το 1988 στη Γάνδη.

Το αφιέρωμά μας λοιπόν αφορά Ευρωπαίους παίκτες που ήταν ή παραμένουν εν ενεργεία από το 1988 μέχρι σήμερα και δεν έπαιξαν ποτέ στην Euroleague.

ΤΟΝΙ ΠΑΡΚΕΡ (1999- ΣΗΜΕΡΑ)

Ο Γάλλος έχει αγωνιστεί στη δική μας ήπειρο μόλις σε δύο ομάδες, ωστόσο ούτε η Ρασίνγκ Παρί ούτε η Βιλερμπάν στην οποία βρέθηκε για μικρό διάστημα λόγω του NBA lock out, έπαιξαν στη διοργάνωση.

Ο Πάρκερ διανύει την 18η σεζόν του στο ΝΒΑ και μόλις φέτος αποχωρίστηκε τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

ΝΤΙΡΚ ΝΟΒΙΤΣΚΙ (1994- ΣΗΜΕΡΑ)

Ο Γερμανός ηγέτης των Μαβερικς παίζει 21 χρόνια στο ΝΒΑ, όλα με τη φανέλα της ομάδας του Ντάλας. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι στην Ευρώπη έχει φορέσει τη φανέλα μόνο της Βούρτσμπουργκ η οποία σε όλες τις σεζόν μάλιστα άνηκε στην Α2 κατηγορία Γερμανίας. Ο Νοβίτσκι έπαιξε μαζί της και στην Α1 όταν λόγω του lock out στο ΝΒΑ επέστρεψε για λίγα παιχνίδια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ (2012-ΣΗΜΕΡΑ)

Ο Έλληνας φόργουορντ του Μπακς ανήκει στην ελίτ των παικτών του ΝΒΑ, αλλά κι αυτός επέλεξε να πάει από νωρίς στο ΝΒΑ. Μάλιστα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν πρόλαβε να αγωνιστεί καν στην πρώτη κατηγορία της χώρας του προερχόμενος από την Α2.

ΝΤΡΑΖΕΝ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ (1979-1993)

Ο αείμνηστος Κροάτης γκαρντ δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Euroleague (Κύπελλο Πρωταθλητριών της εποχής) από το 1988 που θεσμοθετήθηκε το Final 4 στη διοργάνωση.

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς κατέκτησε με την Τσιμπόνα δύο φορές των Πρωταθλητριών, αλλά πριν από την εποχή στην οποία αναφερόμαστε.

Όταν ξεκίνησαν τα Final 4, Πέτροβιτς αγωνιζόταν στην Ρεάλ η οποία τη σεζόν 1988-89 αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων αφού στην Euroleague έπαιζε η Μπαρτσελόνα.

ΝΤΕΝΤΛΕΦ ΣΡΕΜΠΦ (1985-2001)

Ο Γερμανός γκαρντ άφησε νωρίς την Ευρώπη και δεν αγωνίστηκε ποτέ επαγγελματικά σε αυτήν. Στα 17 του χρόνια μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου τελείωσε το Λύκειο και παρέμεινε σε NCAA και ΝΒΑ μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Ο Ντέντλεφ Σρεμπφ δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Euroleague παρά το γεγονός ότι αρκετά καλοκαίρια έπαιζε με την εθνική της χώρας του.

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΜΑΡΤΣΟΥΛΙΟΝΙΣ (1981-1997)

Ακόμη ένας σπουδαίος παίκτης που δεν είχε την ευκαιρία να παίξει στην Euroleague. Ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις πέρασε 8 χρόνια στην λιθουανική Στατίμα (μετονομάστηκε το 1997 σε Λιέτουβος Ρίτας) η οποία δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις λόγω των συνθηκών στην τότε Ε.Σ.Σ.Δ..

Στη συνέχεια πήγε στο ΝΒΑ χωρίς να σκεφτεί καν να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ευρώπη.

ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ (2012-ΣΗΜΕΡΑ)

Ο Σέρβος σέντερ πραγματοποιεί σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, ωστόσο στην Ευρώπη έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ μόνο στην Μέγκα Βιζούρα. Η ομάδα του δεν συμμετείχε ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά ξεχώρισε αμέσως και με τη βοήθεια του Μίσκο Ραζνάτοβιτς μεταπήδησε στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Νάγκετς

ΡΙΚ ΣΜΙΤΣ (1987-2000)

Ακόμη ένας παίκτης που προτίμησε τη μετακίνησή του στις ΗΠΑ σε μικρή ηλικία. Ο Ρικ Σμιτς επέλεξε να μην ασχοληθεί με το επαγγελματικό μπάσκετ της Ευρώπης και πήγε για τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μένοντας εκεί μέχρι τέλους.

ΚΡΙΣΤΑΠΣ ΠΟΡΖΙΝΓΚΙΣ (2011-ΣΗΜΕΡΑ)

Ο Λετονός αν κι έμεινε τέσσερα χρόνια στην Ισπανία, η ομάδα του η Σεβίλλη δε συμμετείχε ποτέ στην Eurpleague. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις μόλις σε ηλικία 15 ετών άφησε την πατρίδα του για την Ισπανία, αλλά ουσιαστικά μόλις ενηλικιώθηκε επέλεξε να συνεχίσει στους Νικς.

Πριν πάει στο ΝΒΑ πολλές ομάδες της Euroleague είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να τον εντάξουν στο ρόστερ τους, αλλά ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του.