Αν έχεις καρδιά, να την... βράσω την δημιουργία!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Αν έχεις καρδιά, να την... βράσω την δημιουργία!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταθέτει τις σκέψεις του μετά το πρώτο εφετινό "crash-test" των «αιωνίων αντιπάλων» και δηλώνει πεπεισμένος, ότι η επιθυμία της νίκης αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για να αναλύσει κανείς έναν αγώνα...

Μπαίνω κατευθείαν στο «ψητό», αρνούμενος κατηγορηματικά να ασχοληθώ και να σχολιάσω όλα τα απίθανα ευτράπελα που ακολούθησαν ένα φανταστικό ματς και τα οποία δεν επηρέασαν σε καμία περίπτωση την έκβαση της αναμέτρησης και τον τελικό νικητή! Πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί όλα αυτά τα εξωαγωνιστικά «συμβάντα», θα πρέπει να μας απασχολούν, να μας χαλάνε την διάθεση και να «κλέβουν» την παράσταση από μία βραδιά διαφήμισης του μπάσκετ, σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Ατλέτικο - Μπιλμπάο! Με υψηλές αποδόσεις και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει φίλαθλος ή οπαδός (με τη νορμάλ έννοια του όρου), ουδέτερος και μη, που να βρέθηκε στο «Νίκος Γκάλης» ή να παρακολούθησε το παιχνίδι από την τηλεόραση και ο οποίος, να έχει την παραμικρή αμφιβολία για τη δίκαιη επικράτηση του «τριφυλλιού». Ή που να εκτιμά ότι κάποια από τις δύο ομάδες αδικήθηκε...

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε καθαρά (93-80) και εν τέλει και με σημαντική - για ενδεχόμενη ισοβαθμία - διαφορά, επειδή στο 2ο μέρος έκανε σημαντικές προσαρμογές στο παιχνίδι του και μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, βγάζοντας άρνηση για μία δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα!

Κακά τα ψέματα και ειδικότερα σ' αυτό το επίπεδο, που οι ομάδες έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους, ποτέ ένα ντέρμπι δεν γίνεται να έχει κριθεί από την ανάπαυλα. Έστω κι αν οι αγωνιστικοί «οιωνοί» του πρώτου 20λέπτου, έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός πατούσε καλύτερα και φαινόταν να αξιοποιεί με άριστο τρόπο τα επιθετικά του πλεονεκτήματα.

Τι θέλω να πω; Ότι χωρίς τον Σπανούλη σε καλή βραδιά επιθετικά (ο Πασκουάλ πολύ σοφά «έριξε» πάνω του τον "mister ενέργεια" και τον έβγαλε εκτός ματς), οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κυρίαρχοι στο inside game, χάρη στον καλό βαθμό που πήραν στην δημιουργία μέχρι το 20ο λεπτό! Με τον Μιλουτίνοφ να είναι πολύ καλύτερος απ' ό,τι έδειχνε η στατιστική του (6π. & 4ρ.), πήγαν στ' αποδυτήρια με +7 (41-48) και πολύ υψηλή παραγωγικότητα, έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο τις καλές συνεργασίες τους (13 ασίστ), σε συνδυασμό με τα πολύ λίγα λάθη (4)! Ο Πρίντεζης ήταν αλάνθαστος (12π.), ενώ η ασύλληπτη απόδοση του Τίμα (14π. με 4/4 τριπ.), ήταν περισσότερο αποτέλεσμα αμαρκάριστων σουτ και λιγότερο της υπερπροσπάθειας ή της μεγάλης κλάσης του Λετονού forward.

Την ίδια ώρα, οι «πράσινοι» που είχαν στηριχθεί κατά κύριο λόγο σε παιχνίδι ένας εναντίον ενός και είχαν πάρει μόλις δύο καλάθια από ομαδική συνεργασία (ως προϊόν τελικής πάσας), ενώ είχαν υποπέσει σε 5 λάθη, ουσιαστικά είχαν «χάσει» τον Λάνγκφορντ, που λόγω flopping, χρεώθηκε με τεχνική ποινή κι έφτασε πρόωρα τα τέσσερα φάουλ.

Όλα, λοιπόν, έδειχναν ότι με μία σωστή διαχείριση της κατάστασης και με ελαφρώς ανεβασμένους, τους μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες τους σε τέτοια ματς (Σπανούλης και Παπανικολάου), οι Πειραιώτες θα είχαν τον πρώτο λόγο.

Ο Τσάβι Πασκουάλ, όμως, που στην 3η του χρονιά στον «πράσινο» πάγκο και με 18 «αιώνια» ντέρμπι στην πλάτη του (ρεκόρ 12-6), απέδειξε γιατί είχε τεράστιο πλεονέκτημα από τον ομόλογό του, ο οποίος φάνηκε ότι θέλει ακόμη... ψωμιά για να «μυρίσει» που κρίνονται αυτά τα ματς. Έχοντας «φάει με το κουτάλι» αυτές τις, ειδικών συνθηκών, αναμετρήσεις, ο Καταλανός τεχνικός ζήτησε από τους παίκτες του να καταθέσουν ψυχή κι ενέργεια και να πλησιάσουν στο καλάθι για να παίξουν περισσότερο παιχνίδι επαφών κι ενστίκτου και να βάλουν περισσότερο στο «κόλπο» τους 20.000 οπαδούς τους.

Έχοντας καλύψει κοντά στα 100 παιχνίδια Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού (από το 1995 μέχρι σήμερα), διαφορές της τάξεως των 7-15 πόντων, θεωρούνται πλήρως ανατρέψιμες, ειδικά στο ΟΑΚΑ, όπου δύο καλές άμυνες πίσω και ένα τρίποντο μ' ένα κάρφωμα μπροστά, μπορούν να φέρουν τούμπα ένα ματς, μέσα σε 2-3 λεπτά!

Στην 3η περίοδο, λοιπόν, οι πρωταθλητές μπήκαν στο γήπεδο «με το μαχαίρι στα δόντια» και το 43-51 (στο 22') έγινε στο άψε-σβήσε 54-54 (στο 25'16"), με τον Θανάση Αντετοκούνμπο (12π. σε 14') να σηκώνει τα μανίκια! Ο 26χρονος διεθνής forward «έβγαλε» απίστευτη θέληση κι οδήγησε την ομάδα του στο +10 (67-57 στο 28'41'), με 10 πόντους, τρομερές επιθετικές κι αμυντικές κινήσεις με αντίπαλο τον Σπανούλη και ένα follow κάρφωμα, που θα ήταν στις πρώτες θέσεις ακόμη και στο Top-10 του ΝΒΑ!

Εν τω μεταξύ, ο Καλάθης είχε ήδη αρχίσει να ξυπνάει για τα καλά (14π., 7ρ., 7ασ. & 3κλ.) και είχε μοιράσει τις 6 από τις 7 (έως τότε) ασίστ του «τριφυλλιού» στην 3η περίοδο... Οι διαιτητές σφύριζαν όλες τις επαφές και το ισχνό προβάδισμα των γηπεδούχων εδραιώθηκε με τον Λούκας Λεκαβίτσιους (17π.) να δείχνει τι σημαίνει «μεγάλη καρδιά» (10π. στο 4ο δεκάλεπτο) και τον Ιωάννη Παπαπέτρου (7π., 3ρ. & 1κλ.) να σκοράρει δύο μεγάλα τρίποντα (το πρώτο και το τελεταίο καλάθι της ομάδας του στην 4η περίοδο) και να τα πανηγυρίζει «δεόντως».

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός νίκησε καθαρά όχι γιατί έπαιξε ιδιαίτερα καλό μπάσκετ, αλλά γιατί δεν ήθελε με τίποτε να χάσει. Αυτό αποτυπώθηκε από τα 20 επιθετικά ριμπάουντ και την εξαιρετική απόδοση των περισσότερων παικτών που είχαν την εμπειρία αυτών των αγώνων (Καλάθης, Αντετοκούνμπο, Γκιστ, Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους αλλά και Παπαπέτρου από την ανάποδη).

Η 4η νίκη σε 6 παιχνίδια θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει με λιγότερη πίεση την πρώτη πραγματικά δύσκολη εκτός έδρας αποστολή που ακολουθεί στην Euroleague, με την ανεβασμένη φέτος Εφές και θα του δώσει ψυχολογικό πλεονέκτημα ενόψει της επόμενης συνάντησης με τον Ολυμπιακό, την ερχόμενη Κυριακή (18/11) και πάλι στο ΟΑΚΑ, για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός απογοήτευσε και στο 2ο μέρος θύμισε τις εποχές που έχανε από τα αποδυτήρια! Με τον Σπανούλη (4π., 4ασ. & 4λ. με 2/9 σουτ) και τον Παπανικολάου (4π., 3ρ. & 2ασ. με 1/5 σουτ) μακριά από τον καλό τους εαυτό, οι «ερυθρόλευκοι» στηρίχθηκαν σε 2,5 παίκτες: τον «διαστημικό» Πρίντεζη (26π., 4ρ. & 3ασ. με 10/12 σουτ), τον θετικό Μιλουτίνοφ (11π. & 5ρ. με 5/6 σουτ) και τον αποτελεσματικό Τιμα, που έβαλε όλα τα ελεύθερα μακρινά σουτ στο πρώτο μέρος, αλλά στο 2ο φάνηκε ότι δεν αποτελεί τον παίκτη που μπορεί από μόνος του να προκαλέσει ζημιά!

Κακή βραδιά είχε και ο Ντέϊβιντ Μπλατ, που παρουσιάστηκε άτολμος και χωρίς ευχέρεια να αποτρέψει την αρνητική εξέλιξη του ματς στο 2ο μέρος. Απόντος του τραυματία Στρέλνιεκς, ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής δεν πίστεψε καθόλου στον Μάντζαρη (τον έβαλε μόνο 2'10" και παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στην συνέντευξη Τυπου), με αποτέλεσμα η ομάδα του να στηριχθεί ουσιαστικά σε δύο κοντούς (Σπανούλης και Ουίλιαμς-Γκος), που συνολικά είχαν 4 πόντους με 2/13 σουτ, 9 ασίστ και 5 λάθη!

Αν μη τι άλλο, πολύ πενιχρός απολογισμός για τους δύο βασικούς κουμανταδόρους της ομάδας, που υπ' αυτές τις συνθήκες, χωρίς τον Λετονό guard και με τον Μάντζαρη non-factor, φάνηκε «άδεια» στις θέσεις "1" και "2".

Υγ.1: Το αποτέλεσμα του αγώνα έφερε τους «αιώνιους» σχεδόν στην ίδια μοίρα στην κατάταξη της Euroleague. Η νίκη του «τριφυλλιού» όμως, ήταν κάτι περισσότερο από must για τον Παναθηναϊκό και θα προσφέρει ηρεμία, γιατί μία ενδεχόμενη ήττα ίσως και να προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις. Σίγουρα θα πήγαινε την ομάδα πολύ πίσω όσον αφορά τον ευρωπαϊκό στόχο (θα ήταν η 2η εντός έδρας σε σχέση με το μόλις ένα "διπλό"), σε μία χρονιά που κοντά στις 10 ομάδες θα παλέψουν για 5 θέσεις στα playoffs.

Υγ.2: Πέραν της νίκης, θετικό για τους «πράσινους» είναι ότι ακόμη έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς ακόμη δεν έχουν πιάσει πραγματικά σπουδαία απόδοση.

Υγ.3: Για τον Ολυμπιακό η ήττα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, ειδικότερα από την στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ήδη δύο «διπλά» στο ενεργητικό τους (και συντελεστή +1, λόγω της εντός έδρας ήττα από την Αρμάνι).

Υγ.4: Η διαφορά των 13 πόντων, που ίσως να μετρήσει σε πιθανή ισοβαθμία και κυρίως η προσέγγιση των περισσοτέρων παικτών στο αμυντικό κομμάτι (από τους 69 με την ΤΣΣΚΑ, πήγε στους 93 με τον Παναθηναϊκό), αποτελούν τα στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν τους Πειραιώτες.

Υγ.5: Ο Μπλατ μπορεί να ήταν ο καλύτερος προπονητής που κυκλοφορούσε στην αγορά για τον Ολυμπιακό, τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όμως, πέρα από τακτική, θέλουν τσαγανό, σκληράδα, τόλμη και physical game και ο πολύ πιο παλιός Πασκουάλ, αποδείχτηκε μακράν πιο έτοιμος για την πρώτη μεταξύ τους μονομαχία...

Υγ.6: Το «παρά φύσει» ματς του Τίμα εξηγείται και από το γεγονός ότι σε 5 ματς της Euroleague είχε πετύχει συνολικά 15 πόντους (με 6/15 σουτ), ενώ χθες σκόραρε 17 με 5/6 σουτ.

Υγ.7: Θερμά συλλυπητήρια στον Παναγιώτη Μπόμη (και την οικογένειά του), για την απώλεια του πατέρα του, Αντρέα. Ενός καλόκαρδου και ζωντανού ανθρώπου, που αν και δεν τον γνώρισα πάνω στην δουλειά, ήταν (πανθομολογουμένως) ένα από τα πρώτα «ιερά τέρατα» της αθλητικής δημοσιογραφίας. Με πέντε μήνες καθυστέρηση, πάει να συναντήσει τον καλό του φίλο, τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Σαν χθες, τους θυμάμαι να πίνουν καφέ στην πλατεία του Κεφαλαρίου και να στήνουν πηγαδάκια με τα διπλανά τραπέζια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!