Νιχάντ Ντέντοβιτς: Ο Ιμπραΐμοβιτς του μπάσκετ

Νιχάντ Ντέντοβιτς: Ο Ιμπραΐμοβιτς του μπάσκετ

Νιχάντ Ντέντοβιτς: Ο Ιμπραΐμοβιτς του μπάσκετ
Η Euroleague Greece ανοίγει τον φάκελο του star της Μπάγερν Μονάχου Νίχαντ Ντέντοβιτς ο οποίος κάποτε προσέλκυε το ενδιαφέρον δεκάδων περαστικών λόγω της ομοιότητάς του με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Πρόκειται για πραγματική ιστορία η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Βόσνιο (και όχι Σέρβο… θα καταλάβετε στην πορεία) σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην γερμανική τηλεόραση. Καθώς η Ιταλία ήταν ένα από τα πολλά μέρη στα οποία αναζήτησε τη δική του Γη της Επαγγελίας, πριν τελικώς τη «συναντήσει» στο Μόναχο, η παρουσία του στη Ρόμα συνέπεσε με την αντίστοιχη του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο Μιλάνο. Λόγω της ομοιότητάς του με τον Σουηδό σπουδαίο striker είχε ομολογήσει ότι… «με σταματούσαν στον δρόμο και μου ζητούσαν τόσο να φωτογραφηθούν μαζί μου όσο και να υπογράψω αυτόγραφα. Ίσως να ένιωθαν απογοήτευση όταν τους έλεγα ότι δεν ήμουν ο Ζλάταν». Πέραν βέβαια της αδιαμφισβήτητης ομοιότητας, εκτός επίσης του ότι ο πατέρας του Ζλάταν επίσης είναι Βόσνιος, οι ιστορίες τους παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία. Γιος οικονομικού μετανάστη ο ένας, ομοίως και ο άλλος.

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ο Ντέντοβιτς μπορεί να χαρακτηριστεί παιδί του πολέμου καθώς η οικογένειά του μετακόμισε στο Μόναχο λίγο πριν ξεσπάσει το εμφύλιος πόλεμος στην άλλοτε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Κατάγεται από το Βίσεγκραντ όπου συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές του βοσνιακού πληθυσμού. Ωστόσο, η οικογένεια είχε ήδη μετακομίσει στο Μόναχο για επαγγελματικούς λόγους και επέστρεψε στο Σεράγεβο όταν πια ο Νιχάντ είχε συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας του. Στη Γερμανία λάτρεψε το ποδόσφαιρο, στη Βοσνία «παντρεύτηκε» μπάσκετ. Ο Νιχάντ είναι ο μεσαίος από τους τρεις γιους, ήταν αρκετά ψηλός από την παιδική ηλικία κι αυτό τον βοήθησε να αναρριχηθεί στις μπασκετικές βαθμίδες της ιστορικής Μπόσνα. Σε σημείο να προπονείται με την ανδρική ομάδα πριν καλά-καλά φυτρώσουν οι τρίχες στα πόδια του, έκανε εξάλλου ντεμπούτο σε ηλικία 16 ετών αφού θεωρούταν ο κορυφαίος Βόσνιος νεαρός.

Τα χρόνια στη Βαρκελώνη

Ενδεχομένως να μην είναι γνωστό στους (όχι και τόσο) μυημένους στην Euroleague, αλλά η Μπαρτσελόνα υπέπεσε σ’ ένα ιστορικό λάθος, της κακής ανάγνωσης του ταλέντου. Το 2006 απέκτησε τον 16χρονο Ντέντοβιτς με συμβόλαιο 4+2 ετών. Ο ίδιος κοίταξε την πρόκληση στα μάτια, δεν φοβήθηκε επίσης τη μετακόμιση σε μια ξένη χώρα. Όπως εξάλλου παραδέχθηκε μετά από χρόνια… «όταν σε καλεί ένα σπουδαίο κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα, απλά πηγαίνεις». Βέβαια, όταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του με την ομάδα της Καταλονίας, μεταξύ των εκτιμήσεων της καριέρας του σημειώθηκε και το εξής: «Ο Σέρβος έφτασε στη Βαρκελώνη ως ένα σπουδαίο ταλέντο και κατέληξε ξεχασμένος». Το ότι ο αρθρογράφος δεν γνώριζε ότι ο Ντέντοβιτς είναι Βόσνιος, προφανώς και δεν είναι τόσο τιμητικό για τον κλάδο μας. Ο ίδιος εξήγησε μετά από χρόνια ότι… «τότε η Μπαρτσελόνα ήταν από τους βασικούς διεκδικητές της Euroleague κι όταν πήγα εκεί είδα τον Μπαζίλε, τον Λάκοβιτς, τον Άκερ, τον Πέπε Σάντσεθ, άλλα παιδιά με εξαιρετικό ταλέντο, ενώ μετά από έναν χρόνο επέστρεψε και ο Ναβάρο». Εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε δηλαδή ότι ήταν αδύνατο να πάρει ευκαιρίες.

Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ο (πλέον) 28χρονος γκαρντ κατέγραψε μόλις τέσσερις συμμετοχές στη Euroleague. Τουλάχιστον όμως τον βοήθησε να γνωρίσει άλλα μέρη. Όπως για παράδειγμα την Κορνέλα, ομάδα τότε 2ης κατηγορίας με την οποία είχε 19 πόντους ανά παιχνίδια, ενώ ακολούθησε και νέος δανεισμός του στην Ομπραντόιρο (2009-10), νεοφώτιστη τότε στην ACB. Ακολούθησε η Ρόμα (2010-11), η Γαλατάσαραϊ (2011-12) και επί της ουσίας το τέλος της εξαετούς δέσμευσής του με την Μπαρτσελόνα. Προηγήθηκε η ψήφισή του στους καλύτερους νεαρούς της Euroleague το 2011. Στην πρώτη θέση ήταν ο Μίροτιτς, ακολούθησε ο Κλαβέρ, μετά ο Βέσελι (σ. σ. τότε έπαιζε στην Παρτιζάν και χρησιμοποιούταν στα θέσεις 3-4), ο Λιθουανός Βαλαντσιούς και στην 5η θέση ψηφίστηκε ο Ντέντοβιτς.

Ο καλύτερος Νεντίμ

Στα χνάρια του βαδίζει ο μικρός αδερφός του, ο 21χρονος Νεντίμ. Στην πραγματικότητα, κάνει το ίδιο δρομολόγιο καθώς ανήκει στην Μπαρτσελόνα η οποία τον έχει παραχωρήσει δανεικό στην Αραμπέρι. «Η περίπτωση του Νεντίμ είναι διαφορετική. Όταν πήγα στην Μπαρτσελόνα, μετακόμισε όλη η οικογένεια και ο Νεντίμ ουσιαστικά μεγάλωσε στην Ισπανία, έμαθε τη γλώσσα, σε αντίθεση με μένα, καθώς είχα πρόβλημα επικοινωνίας. Ο Νεντίμ θα γίνει καλύτερος παίκτης. Έχει εξαιρετικό μακρινό σουτ, είναι πιο ψηλός και μπορεί να παίξει στις θέσεις 2-3». Για την ακρίβεια, ο Νεντίμ βλέπει τον κόσμο από τα 2.05μ. και συγκαταλέγεται στους παίκτες που θα κάνουν καριέρα στα επόμενα χρόνια.

Η σχέση με το Μόναχο

Πολλές φορές η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια κι έπειτα από τη μονοετή συνεργασία του με την Άλμπα Βερολίνου, το 2013, έλαβε πρόταση από την Μπάγερν. Η ομάδα του Μονάχου οριοθέτησε την καταξίωσή της και στο μπάσκετ, επένδυσε χρήματα και η απόκτηση του Βόσνιου γκαρντ ήταν εκ των βασικών προτεραιοτήτων. Ο δε Ντέντοβιτς, έχοντας περάσει περίπου επτά χρόνια από τη ζωή του στη γερμανική πόλη, ένιωσε σαν να παίζει στο σπίτι του. Γιατί έχει παραδεχθεί ότι «το Μόναχο είναι το δεύτερο σπίτι μου», όταν αποδέχθηκε την γερμανική υπηκοότητα τον Απρίλιο του 2015.

Ενδεχομένως να μην περίμενε ότι θα εξελισσόταν στον σπουδαιότερο παίκτη στην ιστορία του γερμανικού συλλόγου. Αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Μπάγερν καθώς ξεπέρασε τον Μπράις Τέιλορ αλλά και ο πρώτος σε συμμετοχές αφήνοντας πίσω του τον Ρόμπιν Μπένζινγκ. Για πολλά χρόνια, η μετοχή του 28χρονου απλά ήταν σταθερή. Φέτος, βρίσκεται σε διαρκές limit up, αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί. Όπως επίσης φανερώνουν την εξέλιξη του ως αθλητής.

ΣεζόνΟμάδαΠον.(μ.ο)2π.%3π.%Ασ.(μ.ο.)
2010-11Ρόμα9.351.6%19.4%2.1
2012-13Άλμπα Βερ.8.646.8%26.5%2.4
2013-14Μπάγερν11.748.7%40%2.3
2014-15Μπάγερν11.647%37.5%2.4
2015-16Μπάγερν12.457.1%33.3%2.6
2018-19Μπάγερν13.653.6%50%3

Ο κολλητός Γκαβέλ και τα παπούτσια

Το παρατσούκλι που κουβαλάει από τα παιδικά του χρόνια στη Βοσνία είναι «Zalando», αλλά ακόμη και ο ίδιος δεν κατάφερε να το εξηγήσει σε συνέντευξη που είχε δώσει. Προφανώς αποτέλεσε έμπνευση της στιγμής από έναν φίλο του. Ο «κολλητός» του στην Μπάγερν ήταν ένας παίκτης ο οποίος πέρασε και από τα ελληνικά λημέρια. Σλοβάκος στην καταγωγή, απέκτησε και τη γερμανική υπηκοότητα, ο Αντόν Γκαβέλ (σ. σ. συνεργάστηκε με τον Άρη την περίοδο 2007-08) ήταν συνεχώς στο ίδιο δωμάτιο με τον Ντέντοβιτς, αυτός αποκάλυψε και την τρέλα του Βόσνιου για τα παπούτσια. Όταν μάλιστα κλήθηκε να τα απαριθμήσει, χάθηκε στον θησαυρό της αριθμητικής, κάνοντας λόγο για τριψήφιο νούμερο. Το βέβαιο είναι τέλος ότι ο Ντέντοβιτς μπορεί να μπει στα παπούτσια μιας ηγετικής φυσιογνωμίας. Αυτό κάνει (και) φέτος στην Μπάγερν Μονάχου με την ελπίδα ότι η τελευταία θα διαψεύσει τους πάντες και θα μπει στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.