Τρίποντα: H «μαύρη τρύπα» του εφετινού Παναθηναϊκού

Τρίποντα: H «μαύρη τρύπα» του εφετινού Παναθηναϊκού

Γιώργος Κούβαρης
Τρίποντα: H «μαύρη τρύπα» του εφετινού Παναθηναϊκού
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σουτάρουν με ποσοστό 31,68% έξω από τα 6.75 μέτρα, αριθμός που αποτελεί την χειρότερη (μέχρι στιγμής) επίδοση στην ιστορία της ομάδας στην EuroLeague.

Η αλήθεια είναι ότι στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Μπουντούτσνοστ την περασμένη Παρασκευή (2/11), οι «πράσινοι» δεν θύμισαν ούτε στο ελάχιστο την ομάδα που τα είχε... σπάσει στις τέσσερις προηγούμενες αγωνιστικές + το πρώτο μισό του εν λόγω αγώνα στην Ποντγκόριτσα.

Με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, υπομονή και σωστές αποφάσεις, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ μέτρησαν 7/12 τρίποντα με αποτέλεσμα να σπρώξουν την ομάδα στην πρώτη εκτός έδρας νίκη, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αφήσουν υποσχέσεις ενόψει των επόμενων αγώνων. Αν μη τι άλλο έδειξαν ότι έχουν την ικανότητα. Αρκεί να έχουν και την κατάλληλη ψυχολογία. Τόσο ο ΝτεΣόν Τόμας, όσο ο Ματ Λοτζέσκι και οι υπόλοιποι «πράσινοι» (όπως οι Παπαπέτρου και Λεκαβίτσιους για παράδειγμα) έδειξαν να «πατάνε» καλύτερα στο παρκέ και με περίσσια αυτοπεποίθηση να στέλνουν τη μπάλα συστημένη στο αντίπαλο «διχτάκι».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τρίποντα παίζουν τεράστιο ρόλο στο παιχνίδι όλων των ομάδων! Είναι απαραίτητα! Και στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τους το «φτωχό» 31,68% που έχουν έξω από τα 6.75 μέτρα ύστερα από τις πέντε πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης. Ένα ποσοστό που έχει φέρει την ομάδα στην 14η θέση της σχετικής λίστας, έχοντας από κάτω της μόνο την Γκραν Κανάρια (29,6%) και την Νταρουσάφακα (27,3%).

Μέχρι στιγμής, το εν λόγω ποσοστό είναι το χειρότερο των «πρασίνων» στη συνολική παρουσία τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το αμέσως επόμενο ήταν το 33,63% από την σεζόν 2008-2009 όντας 14ος στη σχετική λίστα και σε σύνολο 24 ομάδων. Λεπτομέρεια; Στο τέλος κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά τις δύο χρονιές που ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα της EuroLeague στα τρίποντα (το 2006 με ποσοστό 43,3% και το 2008 με ποσοστό 40,9%) δεν κατάφερε να πάει μακριά και ούτε να βρεθεί στο Final 4. Οπότε λίγο-πολύ όλα είναι σχετικά. Με τη μόνη διαφορά ότι άλλο ήταν το format τότε και άλλο τώρα!

Αν το... εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο όσον αφορά τη μέχρι τώρα παρουσία των παικτών του Πασκουάλ έξω από τα 6.75 μέτρα, ο μοναδικός που δεν έχει ευστοχήσει ακόμα στις επτά προσπάθειες που έχει πάρει είναι ο Ντίνος Μήτογλου. Αναλογικά των προσπαθειών που παίρνουν, ο Νικ Καλάθης βρίσκεται στο 20% (4/20), ο Νίκος Παππάς στο 33% (5/15), ο Ιωάννης Παπαπέτρου επίσης στο 33% (3/9) ενώ το ίδιο ποσοστό έχει και ο Λάνγκφορντ με 4/12 τρίποντα. Αντίθετα, πιο εύστοχος απ' όλους είναι ο Ματ Λοτζέσκι με 55,6% (5/9τρ.) με τον ΝτεΣόν Τόμας να ακολουθεί (42,9% με 6/14). Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Τόμας βελτίωσε το ποσοστό του στην Ποντγκόριτσα όπου μέτρησε 4/5 τρίποντα. Πριν από αυτό το ματς είχε μόλις 2/9!