Μια βραδιά στο Κύπελλο Κόρατς

Μια βραδιά στο Κύπελλο Κόρατς
O Nίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται πώς βρέθηκε στη Euroleague ομάδα του Κυπέλλου Κόρατς και ποιον φιλόδοξο θα πιάσει κορόιδο.

Oι κακές ομάδες έχουν μία ενοχλητική και ζημιάρικη ικανότητα, να κατεβάζουν τον αντίπαλο στο επίπεδό τους και να τον τιμωρούν για τη χαλαρότητά του, όταν τον βρίσκουν μπόσικο και ευάλωτο.

Στα πρώτα 30 λεπτά του χθεσινού αγώνα στην Ποντγκόριτσα, ο Παναθηναϊκός έδινε την εντύπωση ότι κινδύνευε να γίνει ιδανικός αυτόχειρας. Διότι τι άλλο από αυτοχειρία θα ήταν, μία ήττα από αντίπαλο επιπέδου Κυπέλλου Κόρατς;

Ωστόσο, η -έστω κι έτσι εμφανής- διαφορά ποιότητας έγινε αισθητή στην κρισιμότερη καμπή του αγώνα, όταν ο πρωταθλητής Ελλάδας έφερε από τον πάγκο κάποιους παίκτες ξεκούραστους και ανεπηρέαστους από τη γενική τσαπατσουλιά.

Ο Ντεσόν Τόμας μπουμπούνισε με την άνεσή του 3-4 σουτ από αυτά που αφειδώς επέτρεπε η άμυνα της Μπουντούτσνοστ, ο Γιώργος Παπαγιάννης θωράκισε τα μετόπισθεν με το θεόρατο μπόι του, ο Ματ Λοτζέσκι βρήκε ρυθμό για ένα πεντάλεπτο, ε, αυτό ήταν, δεν χρειαζόταν παραπάνω.

Το μοναδικό στοιχείο που για τον Παναθηναϊκό των τελευταίων ετών είναι εκ των ων ουκ άνευ δηλαδή να παίζει από ικανοποιητικά και πάνω ο Νικ Καλάθης, ήταν εξαρχής ισχυρό.

Οι «πράσινοι» μπορεί να κέρδιζαν χωρίς τον Γκιστ ή χωρίς τον Παπαπέτρου, αλλά θα έχαναν αν δεν είχαν τον Καλάθη. Άσχετα αν η χαριστική βολή στη Μπουντούτσνοστ δόθηκε στο διάστημα που ο Νικ βρισκόταν στον πάγκο για ανάσες…

Ασυνάρτητα τα συμπεράσματα, όπως ασυνάρτητο ήταν το ίδιο το ματς.

Ο Τσάβι Πασκουάλ προσπάθησε να ανακατέψει κάπως την τράπουλα για να δοκιμάσει σχήματα που θα του χρησιμεύσουν στο μέλλον (όπως η συνύπαρξη Γκιστ-Λάσμε ή οι πεντάδες με τον Λοτζέσκι στο «2»), αλλά αχρήστευσε άθελά του μονάδες που σε προηγούμενους αγώνες είχαν κομβικό ρόλο.

Ο Λάνγκφορντ δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον ρόλο του «έκτου» και έμεινε ανενεργός σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Μήτογλου ήταν αρνητικός στο μικρό διάστημα της συμμετοχής του.

Ο Βουγιούκας δεν χώρεσε καν στη δωδεκάδα, ενώ ο Παππάς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο 19ο λεπτό αλλά έπαιξε ολόκληρο το δ’ δεκάλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλή άμυνα όσο είχε στο παρκέ τον Αντετοκούνμπο, αλλά δυσκολευόταν να αξιοποιήσει τα πολλά κλεψίματα. Υστέρησε ξανά στο ριμπάουντ, αμυντικό και επιθετικό, ωστόσο είχε «χέρι» από τα 6μ75, με παράσημο τα πολύτιμα 7/12 του β’ ημιχρόνου.

Το σημαντικότερο στοιχείο στη στατιστική του ήταν οι 9 ασίστ που μοίρασε ο Καλάθης στα πρώτα 30 λεπτά, όταν ακόμη ο αγώνας παιζόταν κορώνα γράμματα και η άμυνα των Μαυροβουνίων κέρδιζε ρούμπους.

Kαι το ρεσιτάλ ασυναρτησίας συνεχίζεται. Ήταν από εκείνες τις βραδιές, που οι καλές ομάδες τις αντιμετωπίζουν ως αναγκαία αγγαρεία μέχρι να ξημερώσει η επόμενη ημέρα.

Παίρνεις το ροζ φύλλο και τους βαθμούς, κλείνεις την έξοδο πίσω σου και εύχεσαι να μην αναγκαστείς ποτέ ξανά να επιστρέψεις σε αυτό το ναρκοπέδιο.

Μόνο να χάσει έχει κάποιος, όταν αντιμετωπίζει αντιπάλους όπως η Μπουντούτσνοστ. Ειδικά εκτός έδρας.

Άραγε θα πιάσει κάποιον κορόιδο η πρωταθλήτρια της Αδριατικής Λίγκας; Όποιος φιλόδοξος αφήσει βαθμό στο Μαυροβούνιο μπορεί να το πληρώσει ακριβά όταν γίνει η σούμα.

Όπως σωστά επισημάνθηκε πριν το τζάμπολ, αυτός ο αγώνας ήταν για τον Παναθηναϊκό «must win». Συνοδευόταν από το μεγαλύτερο «πρέπει» της χρονιάς, μέχρι το επόμενο.

Το επόμενο έρχεται ολοταχώς, το βράδυ της Παρασκευής.

Το 4-2 θα θεωρηθεί ικανοποιητικός απολογισμός εφ’ όσον η πρόταση έχει στο τέλος της το θαυμαστικό μίας νίκης επί του Ολυμπιακού, αλλά ένα πιθανό 3-3, με στραπάτσο σε ευρωελληνικό ντέρμπι και μάλιστα στο ΟΑΚΑ, θα προκαλέσει εκκωφαντικούς τριγμούς στα θεμέλια της ομάδας.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, το «τριφύλλι» έχει μπροστά του ένα παιχνίδι από το οποίο έχει μόνο να χάσει. Αλλά έτσι είναι ο πρωταθλητισμός, σπαρμένος με «πρέπει».

Ο Παναθηναϊκός έχει ορατά κενά και ελαττώματα, αλλά και τρόπους για να μπαλώσει και να κρύψει τα κενά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του κάπως απρόσωπου ρόστερ είναι ότι έχει 12-13 παίκτες ικανούς να βγάλουν κάστανα από τη φωτιά, όπως έγινε χθες στην Ποντγκόριτσα.

Αρκεί να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή η θερμοκρασία στο μαγκάλι και να φροντίζει ο ψήστης (δηλαδή ο Καλάθης) να ρίχνει πότε πότε κρύο νερό στα κάρβουνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.