Ο «κοντορεβιθούλης» με την κοιλιά μεγάλωσε πολύ… (pics & vid)

Ο «κοντορεβιθούλης» με την κοιλιά μεγάλωσε πολύ… (pics & vid)

Ο «κοντορεβιθούλης» με την κοιλιά μεγάλωσε πολύ… (pics & vid)
Η Euroleague Greece εστιάζει στην περίπτωση του Φακούντο Καμπάτσο ο οποίος από ρολίστας εξελίχθηκε σε βασικό γρανάζι της μηχανής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι κανόνες του σύγχρονου μπάσκετ απαιτούν ψηλά και αθλητικά κορμιά για την απορρόφηση των κραδασμών και ουσιαστικά αφαιρούν χώρο στους βραχύσωμους αθλητές. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που τους αμφισβητούν. Σε επίπεδο Euroleague ο βασικότερος «επαναστάτης» δεν είναι άλλος από τον Φακούντο Καμπάτσο. Πολλοί τον αμφισβήτησαν λόγω του ύψους του (1.80μ.), ακόμη περισσότεροι επένδυσαν στην αποτυχία του, αλλά ο βραχύσωμος Αργεντίνος διέψευσε τους πάντες και τα πάντα. Γιατί πέρυσι κατάφερε να μπει στα παπούτσια του Σέρχιο Γιουλ και να τον αντικαταστήσει επάξια στο (μεγάλο) διάστημα της απουσίας του κι έχοντας ως παρακαταθήκη αυτή τη σεζόν, παραμένει ένας από τους κύριους εκφραστές της μπασκετικής φιλοσοφίας της Ρεάλ Μαδρίτης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Euroleague Greece δίνει χώρο στον 27χρονο γκαρντ ο οποίος συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσω εκείνης της λαβής (θύμισε ελληνορωμαϊκή πάλη) στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Εκείνη η (απερίσκεπτη μεν) ενέργεια μάλλον φανέρωσε το επίπεδο αποφασιστικότητας του. Έως ότου φθάσει εξάλλου στο σημείο της καθιέρωσης στη Ρεάλ Μαδρίτης, σφυρηλατήθηκε στα δύσκολα, ένιωσε την αμφιβολία και κυρίως, άντεξε μεταξύ των μπασκετικών θηρίων της «Βασίλισσας» της Ευρώπης.

Μπάσκετ λόγω υπερκινητικότητας

Η Αργεντινή δεν θεωρείται «Μέκκα του ποδοσφαίρου», αλλά 9/10 παιδιά ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα. Γι’ αυτό εξάλλου διακρίνεται για την παραγωγική διαδικασία αλλά και την εξαγωγή ποδοσφαιριστών σ' όλο τον κόσμο. Επίσης θεωρητικά, ένα παιδί κοντύτερο από τα υπόλοιπα θα έπρεπε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Κι όμως, ο Φακούντο Καμπάτσο επέλεξε το μπάσκετ. Στην πραγματικότητα, αυτή η επιλογή ανήκει στη μητέρα του Μαίρη, καθώς (δικαίως) θεωρούσε το μπάσκετ πιο ευγενές άθλημα και αναγκάστηκε να τον γράψει σ’ ένα τοπικό σωματείο διότι ήταν υπερκινητικός και έπρεπε να βρει ένα τρόπο «επένδυσης» της ενέργειάς του.

Ο Καμπάτσο δεν ξεκίνησε την καριέρα του στην Πενιαρόλ Μαρ Ντε Πλάτα, αλλά στην Ουνιόν Ελέκτρα. Και σε ηλικία 15 ετών, στην τελική φάση του εφηβικού Πρωταθλήματος, «γοήτευσε» τον Οσβάλντο Ετσεβερία. Πρόκειται για τον επί σειρά ετών εκτιμητή ταλέντων της Πενιαρόλ. «Δεν είχε παίξει πολύ, αλλά στον χρόνο που χρησιμοποιήθηκε είχε χαρακτηριστική έκρηξη, τρομερό πάθος και αξιοζήλευτο θράσος», είπε μετά από χρόνια ο Ετσεβερία ο οποίος πήρε την έγκριση από τον πρόεδρο της ομάδας, Ντομίνγκο Ρόμπλες κι έτσι μεταγράφηκε στην Πενιαρόλ.

Βασικός λόγω… προβλήματος υγείας

Ο Καμπάτσο έκανε ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα της Πενιαρόλ σε ηλικία 17 ετών (2008) και τρία χρόνια αργότερα, το 2011, ο Καμπάτσο κλήθηκε να ανταποκριθεί σε ρόλο βασικού ποιντ γκαρντ στην Πενιαρόλ. Ένας από τους σπουδαιότερους παίκτης στην ιστορία του συλλόγου, ο Σεμπάστιαν Τάτο Ροντρίγκες αναγκάστηκε να σταματήσει το μπάσκετ λόγω προβλήματος στην καρδιά (σ. σ. μάλιστα η Πενιαρόλ απέσυρε τη φανέλα του). Ο Καμπάτσο, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις αλλά με 14.2 πόντους, 5.9 ασίστ και 4.3 ριμπάουντ ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Στην τριετία που ακολούθησε, η Πενιαρόλ κατέκτησε ακόμη πέντε τίτλους και ο Καμπάτσο έστρωσε τον δικό του δρόμο προς την καταξίωση.

«Πρώτη φορά βλέπω 20χρονο με κοιλιά»

Με αναγνωρισμένη την ικανότητά του και πολλές διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο, ο Καμπάτσο έγινε μέλος της Εθνικής Αργεντινής. Στην πρώτη συγκέντρωση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), χάζευε παίκτες θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ όπως οι Τζινόμπιλι, Σκόλα, Νοτσιόνι, Πριχιόνι, Ντελφίνο, Γκουτιέρες. Μόνο που η πρώτη επαφή ήταν κομμάτι «κρύα» γι’ αυτόν. Βγάζοντας την μπλούζα του έπειτα από μια προπόνηση, ο Μανού Τζινόμπιλι τρόμαξε μ’ αυτό που είδε. «Πρώτη φορά βλέπω 20χρονο με κοιλιά», του είπε. Το μήνυμα ήταν σαφές και ο Καμπάτσο το έλαβε. Λίγα χρόνια μετά, είχε πει ότι η καθιέρωσή του στην εθνική Αργεντινής ήταν μια μορφή προσωπικής εκδίκησης. Όχι προς τον Τζινόμπιλι, αλλά προς αυτούς που τον αμφισβήτησαν.

Η τάπα στον Κόμπι Μπράιαντ

Αν ο Καμπάτσο συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσα από εκείνη τη λαβή στον Δημήτρη Διαμαντίδη, στους φιλάθλους ανά τον κόσμο το έπραξε το 2012. Στον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αργεντινή και λόγω εκείνης της τάπας που είχε δώσει στον Κόμπι Μπράιαντ. Εκείνη η επιβλητική νίκη της Η.Π.Α. επί της Αργεντινής απασχόλησε λιγότερο σε σχέση με την τάπα ενός βραχύσωμου γκαρντ στον τότε star των Λέικερς.

«Πάντα μου έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρω»

Τα ευρωπαϊκά σύνορα άνοιξαν γι’ αυτό το 2014 με την υπογραφή τριετούς συμβολαίου στη Ρεάλ Μαδρίτης. Λόγω του πρότερου αγωνιστικού βίου της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αργεντίνων στην Ισπανία, άπαντες περίμεναν να δουν τον επόμενο ηγέτη της «Βασίλισσας». Αυτό δεν έγινε και το μέγεθος της κριτικής ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Ο Καμπάτσο παρακολούθησε από τον πάγκο την κατάκτηση της Euroleague από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Final Four της Μαδρίτης (2015). Λόγω αρθροσκόπησης στο γόνατο ήταν αδύνατο να παίξει. Λίγες ημέρες μετά, ο Πάμπλο Λάσο δεν τον συμπεριέλαβε στη 12αδα για τα ισπανικά Playoffs.

Ακολούθησε ο διετής δανεισμός του στη Μούρθια και η αμφιβολία εξελίχθηκε σε βεβαιότητα. Μόνο όμως που ο Αργεντίνος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις και δικαίως εξασφάλισε μια δεύτερη ευκαιρία από τον Πάμπλο Λάσο. Η συνέχεια αποτυπώθηκε στα γήπεδα της Euroleague. «Πάντα έλεγαν ότι δεν θα καταφέρω να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο. Δε νομίζω ότι επηρέασαν τη σκέψη μου. Ξέρω ότι είμαι ανταγωνιστικός, πολύ περισσότερο όταν βρίσκομαι μπροστά σε καταστάσεις έντονης κριτικής. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να κλείσω στόματα, απλά με το παιχνίδι μου ήθελα να τους αποδείξω ότι έκαναν λάθος. Ήθελα να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το παιχνίδι μου. Ίσως να αρέσει σε αρκετό κόσμο, ίσως όχι, αλλά δεν θα αλλάξει. Παίζω γιατί το διασκεδάζω. Θα σταματήσω, όταν νιώσω ότι έχει πάψει να είναι διασκέδαση», είχε πει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.