Η καλύτερη άμυνα ΔΕΝ κερδίζει την Euroleague και η μοναδικότητα του Ολυμπιακού (pics)

Η καλύτερη άμυνα ΔΕΝ κερδίζει την Euroleague και η μοναδικότητα του Ολυμπιακού (pics)
Στις 11 τελευταίες σεζόν έχει καταρριφθεί ο μύθος της καλύτερης άμυνας ενώ ο Ολυμπιακός έχει... τρελάνει με την χαμηλή επίθεσή του τη διοργάνωση.

Με μόλις τέσσερις αγωνιστικές στον «μαραθώνιο» της Euroleague είναι πολύ δύσκολο και πολύ νωρίς να προβλέψεις για την επιτυχία κάθε ομάδας.

Η διοργανώτρια Αρχή σε συνεργασία με το πρόγραμμα των προπονητών «Synergy» προχώρησε σε μία μελέτη για τον ρόλο της άμυνας και της επίθεσης στις τελευταίες 11 σεζόν σε σχέση με τις ομάδες που έφτασαν στον τελικό της Euroleague.

AMYNA

Λένε πως η άμυνα χαρίζει τίτλους, ωστόσο στις τελευταίες 11 σεζόν μόνο μία φορά η ομάδα που διέθετε την καλύτερη άμυνα κατέκτησε το τρόπαιο. Επίσης μόνο πέντε από αυτές έχουν παίξει σε τελικό διοργάνωσης σε αυτά τα 11 χρόνια!

Σε αυτές τις 11 σεζόν 34 ομάδες έχουν κρατήσει τον αντίπαλο σε 0.9 πόντους ανά κατοχή (λιγότερο δηλαδή από πόντο) κάτι που θεωρείται εξαιρετική απόδοση.

Οι 11 τελευταίοι πρωταθλητές κατά μέσο όρο διέθεταν την 6η καλύτερη άμυνα της σεζόν επιτρέποντας κατά μέσο όρο 0.91 πόντους ανά κατοχή.

Αλλαγή ωστόσο παρατηρήθηκε στις δύο τελευταίες χρονιές με το νέο format αφού η Φενέρμπαχτσε το 2017 είχε την 4η καλύτερη άμυνα και η Ρεάλ το 2018 την τρίτη καλύτερη άμυνα.

Στις τελευταίες τρεις σεζόν οι πρωταθλήτριες ομάδες επιτρέπουν κατά μέσο όρο 0.95 πόντους ανά κατοχή.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα σε ό,τι αφορά την επίθεση αφού δε μπορεί εύκολα κάποιος να καταφύγει σε συμπεράσματα.

Πάντως ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη «ανωμαλία». Καμία άλλη ομάδα πέραν των «ερυθρόλευκων» δεν έχει αγωνιστεί σε περισσότερους τελικούς τα τελευταία 11 χρόνια. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συμμετέχει σε πέντε.

Το περίεργο είναι πως ο Ολυμπιακός στις πέντε αυτές σεζόν που έφτασε στον τελικό σκόραρε μόλις 0.96 πόντους ανά κατοχή, νούμερο που θεωρείται μικρό. Για να καταλάβετε αν εξαιρέσει κανείς τους Πειραιώτες οι υπόλοιπες ομάδες που φτάνουν στον τελικό του Final 4 σκοράρουν κατά μέσο όρο 1.02 πόντους ανά κατοχή.

Στους 11 τελευταίους τελικούς (δηλ. 22 ρόστερ) μόλις εννιά σκόραραν λιγότερο από έναν πόντο ανά κατοχή και οι τέσσερις ανήκουν στους Πειραιώτες.

Οι 11 τελευταίες Πρωταθλήτριες Ευρώπης σκοράρουν κατά μέσο όρο 1.01 πόντους ανά κατοχή.

ΦΕΤΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Εννιά ομάδες σκοράρουν περισσότερους από 1.01 πόντους ανά κατοχή: Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης, Ζαλγκίρις, Αρμάνι, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι, Χίμκι

Μία ομάδα δέχεται λιγότερους από 0.92 πόντους ανά κατοχή: Ρεάλ Μαδρίτης

Τρεις ομάδες σκοράρουν περισσότερους από 1.01 πόντους και ταυτόχρονα δέχονται λιγότερους από 0.95: Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι