Εχθρός του καλού, το καλύτερο!

Εχθρός του καλού, το καλύτερο!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Εχθρός του καλού, το καλύτερο!
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την αντίδραση που έβγαλε ο Παναθηναϊκός απέναντι στη Γκραν Κανάρια, τον λόγο που ο Πασκουάλ πρέπει να χαμογελά, αλλά και τις αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν και οι οποίες πρέπει να διορθωθούν ενόψει του αγώνα με την σαφώς καλύτερη, Ζάλγκιρις Κάουνας.

Σίγουρα τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αν και δεν μπορούσε κανείς να εγγυηθεί ότι ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε την Γκραν Κανάρια στο ΟΑΚΑ, η νίκη στο συγκεκριμένο ματς ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Οι «πράσινοι» ήταν το μεγάλο φαβορί και είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ήττα στο Μόναχο η οποία -σημειωτέον- θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Πράγματι. Με εξαίρεση το πρώτο «μουδιασμένο» πεντάλεπτο, στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός πάτησε το πόδι στο γκάζι και... μην τον είδατε. Κρατούσε τελείως «σβηστά» μια διαφορά στο σκορ, μπόρεσε να την φτάσει και στο +23 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου με αποτέλεσμα η σεμνή τελετή να λάβει πρόωρα τέλος.

Αναμφισβήτητα ο Παναθηναϊκός δεν έκανε το παιχνίδι που μπορεί να κάνει και ούτε έβγαλε τις εντυπωσιακές φάσεις (με εξαίρεση σε δυο-τρεις περιπτώσεις) που αποτελούν και σήμα... κατατεθέν του. Ακόμα και έτσι έφτασε στους 102 πόντους εντελώς... αβίαστα και έχοντας ευστοχήσει μόλις σε τρία σουτ τριών πόντων! Και φτάνουμε στο δια ταύτα.

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα απίστευτα ώριμο παιχνίδι (με την Γκραν Κανάρια θα μου πείτε; Ναι, με την Γκραν Κανάρια θα σας απαντήσω εγώ. Μιλάμε για ομάδα EuroLeague, μην ξεχνιέστε), ήταν καλά «διαβασμένος» όσον αφορά το scouting και μπόρεσε να «χτυπήσει» τον αντίπαλο εκεί που έπρεπε και όταν έπρεπε.

1) Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός επιχείρησε 58 δίποντα έχοντας ποσοστό που άγγιξε το 64% (63,8% για την ακρίβεια) και μόλις 12 τρίποντα! Από αυτά τα 12 τρίποντα, τα έξι μέχρι το 30' (!) και τα υπόλοιπα 6 στην τελευταία περίοδο και πάνω στην... φούρια του «να φτάσουμε στην 100άρα». Γι' αυτό και ήταν βιαστικά. Γι' αυτό και ήταν άστοχα. Η διαφορά στην αναλογία δίποντα-τρίποντα ήταν τεράστια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στο επόμενο ματς θα επαναληφθεί. Αλλιώς αμυνόταν η Γκραν Κανάρια, αλλιώς αμύνεται η Ζάλγκιρις. Παίζει ρόλο «τι σου δίνει» η κάθε ομάδα.

2) Λεκαβίτσιους-Καλάθης σημειώσατε... «άσο»! Ποιος να το έλεγε και ποιος να το πίστευε μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Ο Λιθουανός να έχει αγωνιστεί περισσότερα λεπτά από τον Νικ σε ματς της EuroLeague. Συγκεκριμένα 23:13 ο Λεκαβίτσιους και 18:30 ο Καλάθης. Αν μη τι άλλο ο βραχύσωμος πόιντ γκαρντ ήταν εξαιρετικός όσον αφορά το «εκτελεστικό» κομμάτι, στο οποίο τον βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες του ανοίγοντάς του... τελείως τον αριστερό διάδρομο. Δημιουργικά είναι γνωστό ότι υστερεί, αλλά σε αυτό το ματς κατάφερε να «γεμίσει» τα παπούτσια του Καλάθη (ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν και πάλι μακριά από τον καλό του εαυτό, πρόλαβε να μοιράσει εννέα ασίστ) με άλλους τρόπους. Και αυτό είναι προς όφελος της ομάδας, αφού και ο ίδιος ο παίκτης νιώθει «αναγκαίος» στην ομάδα. Και αυτό μερικές φορές είναι ακόμα καλύτερο από το να έχει απλά σε ένα ματς 15 πόντους και 10 ασίστ. Αν καταφέρει και σταθεροποιήσει την απόδοσή του, θα μιλάμε για μεγάλο κέρδος.

3) Ο Παναθηναϊκός σημείωσε 102 πόντους έχοντας μόλις 15 ασίστ! Και αυτό λόγω των 10 επιθετικών ριμπάουντ, έχοντας πάρει σκορ στα επτά από αυτά! Γενικά ο Παναθηναϊκός τα πήγε πολύ καλά στα ριμπάουντ και μάλιστα το προπονητικό τιμ «κύκλωσε» περισσότερο τα επτά ριμπάουντ που είχαν τόσο ο Παπαπέτρου, όσο και ο Τόμας.

4) Πάγκος: Ναι, ο Πασκουάλ μπορεί να χαμογελάει γιατί βλέπει ότι έχει 12 παίκτες ετοιμοπόλεμους, έτοιμους να μπουν και να προσφέρουν. Η πεντάδα των Καλάθη, Λάνγκφορντ, Θανάση, Μήτογλου και Γκιστ είχαν 37 πόντους και... όλοι οι υπόλοιποι 65 πόντους! Εντάξει στο σύγχρονο μπάσκετ στην Ευρώπη δεν υπάρχει πενταδάτος και αναπληρωματικός, αλλά θέλω να αναδείξω τις πολλές λύσεις που υπάρχουν στο σκοράρισμα με πέντε παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και να έχουν σκοράρει και οι 11 που χρησιμοποιήθηκαν!

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Φυσικά δεν ήταν όλα ρόδινα από τη νίκη του Παναθηναϊκού, αφού υπήρχαν κάποια (αλλά λιγότερα) κομμάτια που χρίζουν... δουλειάς ενόψει της συνέχειας. Μπορεί οι 102 πόντοι να ήταν ένα φανταχτερό περιτύλιγμα αλλά πίσω από αυτούς υπήρχαν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν για να μην βρεθεί η ομάδα προ... δυσάρεστων εκπλήξεων.

1) Άμυνα: Για τρίτο σερί ματς στην EuroLeague, ο Παναθηναϊκός δέχεται 80+ πόντους. Μετά τους 84 της Μακάμπι, τους 80 της Μπάγερν, ήρθαν και οι 87 της Γκραν Κανάρια. Εν ολίγοις 83,6 πόντους κατά μέσο όρο δέχεται ο Παναθηναϊκός στα τρία πρώτα παιχνίδια της EuroLeague. Συγκριτικά με τις ομάδες που έχουν δώσει τρία ματς στην διοργάνωση, αυτή τη στιγμή έχει την 4η χειρότερη άμυνα, πίσω από Γκραν Κανάρια, Μπαρτσελόνα και Νταρουσάφακα.

2) Είχαμε γράψει για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός «πονάει» στο ζωγραφιστό. Ε, συνέχισε να «πονάει» και τώρα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι «πράσινοι» δέχθηκαν 20 καλάθια μέσα από τη ρακέτα, από τα συνολικά 33 σουτ που ευστόχησαν οι Ισπανοί εντός παιδιάς. Το νούμερο είναι απαγορευτικό. Γιατί η Ζάλγκιρις έχει περισσότερη ποιότητα, έδειξε ότι μπορεί να κερδίσει σε δύσκολες έδρες ενώ διαθέτει και παίκτες που ξέρουν να «τελειώνουν» το pick n roll, να παίρνουν καλές θέσεις, αλλά και να ποστάρουν τον αντίπαλο. Απέναντι στην Εφές είχαν 21 εύστοχες προσπάθειες από το «ζωγραφιστό» και μάλιστα απέναντι σε παίκτες όπως οι Ντάνστον, Πλάις, Μότουμ. Ή να θυμηθώ τους περσινούς 21 πόντους του... Καβαλιάουσκας στο ΟΑΚΑ με 9/12 από τη ρακέτα;

3) Για τρίτο σερί παιχνίδι, ο Νικ Καλάθης δεν είναι ο... γνωστός Καλάθης. Και από τη στιγμή που ο Λεκαβίτσιους δεν εγγυάται σταθερότητα και συνάμα έχει αδυναμία στη «δημιουργία» ίσως και να στοιχίσει στον Παναθηναϊκό. Μετά το «Αλεξάνδρειο» και το Μόναχο, προστέθηκε και το ματς με την Γκραν Κανάρια. Ο αρχηγός των «πρασίνων» έχει ανάγκη από ένα καλό παιχνίδι για να «ξεμπουκώσει» και όσον αφορά το «εκτελεστικό» κομμάτι. Και θα το κάνει. Απέναντι στους Ισπανούς... βιαζόταν να τελειώσει τις φάσεις. Πάντως ακόμα και έτσι, τις 9 ασίστ τις έδωσε!

4) Όπως και με τη Μακάμπι, έτσι και με την Γκραν Κανάρια, χάθηκε η διαφορά στο τέλος. Έστω κι αν αυτή τη φορά δεν χάλασε η συνολική εικόνα. Εντάξει όμως. Και οι παίκτες της Γκραν Κανάρια ευστοχούσαν σαν να μην... υπήρχε αύριο ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει τόση χαλαρότητα. Τη στηρίζω (και τη δικαιολογώ) στη βιασύνη να προλάβουν να φτάσουν στους 100 πόντους με αποτέλεσμα κάποιες επιθέσεις από το 35' έως το 38' να ήταν πολύ κακές.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο Παναθηναϊκός ξεδίπλωσε στο παρκέ την ποιότητά του και σίγουρα δεν θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την «πρωτάρα» Γκραν Κανάρια. Άλλωστε το μπάσκετ είναι το πλέον αξιοκρατικό άθλημα και ο καλύτερος θα νικήσει. Πλέον -αν και μεσολαβεί το ματς με το Λαύριο- όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ζάλγκιρις την επόμενη εβδομάδα. Και εδώ θέλω να πω κάτι. Επειδή έχει απλωθεί πολύ σπέκουλα για τον Τσάβι Πασκουάλ στα social media όσον αφορά τις επιλογές του, τον τρόπο που κοουτσάρει, την αδυναμία στα εκτός έδρας ματς κ.ο.κ., το μεγάλο λάθος ενόψει της επόμενης εβδομάδας θα είναι ένα. Με δεδομένη την παρουσία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον απέναντι πάγκο θα ήταν -το λιγότερο- άδικο για τον Καταλανό να αρχίσει η καθολική αποθέωση στον Λιθουανό. Δεν λέω να μην χειροκροτηθεί. Αλίμονο. Φυσικά και να χειροκροτηθεί και να αποθεωθεί, αλλά όχι μόνο αυτός. Ναι, ο Σάρας πάντα θα αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό, πάντα θα τον αγαπάνε οι φίλοι της ομάδας, ίσως στο μέλλον να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι τους γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να τα φέρει η ζωή, αλλά τώρα προπονητής του «τριφυλλιού» είναι ο Τσάβι Πασκουάλ. Εκείνος και οι παίκτες του έχουν ανάγκη την στήριξη. Και σε καμία περίπτωση «ξινισμένα» μούτρα επειδή χάθηκε ένα ματς στο Μόναχο...

ΥΓ1: Εξαιρετική εικόνα να σηκώνεται το ΟΑΚΑ στο πόδι για να αποθεώσει τον Καλάθη ύστερα από ένα βιαστικό του λάθος. Συγκεκριμένα προσπάθησε να υψώσει στον Γκιστ για να καρφώσει τη μπάλα, αλλά η πάσα του ήταν κακή. Ακόμα και έτσι, οι φίλοι του Παναθηναϊκού σηκώθηκαν και φώναξαν το όνομά του. Έτσι έπρεπε!

ΥΓ2: Πιστεύω ότι τις δύο ασίστ του ΝτεΣόν Τόμας πρέπει να τις πανηγύρισαν στον πάγκο περισσότερο και από... buzzer beater τρίποντο! Ο Αμερικανός μοίρασε -επιτέλους- τις δύο πρώτες του ασίστ στη φετινή EuroLeague ύστερα από 57 λεπτά συμμετοχής! Να σημειώσω ότι το ρεκόρ καριέρας του είναι... 3!

ΥΓ3: Πόντοι και σουτ ψυχολογίας από τον Νίκο Παππά ο οποίος άγγιξε τα 19 λεπτά στο παρκέ, πέτυχε 13 πόντους και είχε και πάλι αξιοπρόσεκτη πορεία στο παρκέ. Όσο ανεβαίνει και παίρνει αγωνιστικό ρυθμό, τόσο καλό θα κάνει στην ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τον σκόρερ Παππά.

ΥΓ4: Αλήθεια, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο Παπαπέτρου δεν θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό και ότι δεν θα πάρει τα πάνω του; Το ματς με την Γκραν Κανάρια σαφέστατα και δεν αποτελεί κριτήριο αλλά μιλάμε για έναν παίκτη που πιστεύουν πολύ στον Παναθηναϊκό. Και μην κοιτάτε πόσους πόντους έβαλε κάποιος (γενικά μιλώντας) για να δείτε αν έπαιξε καλά. Αυτά τα έβλεπαν τις δεκαετίες του '80 και (λιγότερο) του '90.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...