Ζάλγκιρις - Μπασκόνια 79-87

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζάλγκιρις - Μπασκόνια 79-87
Για τρίτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια η Μπασκόνια έκανε… πάρτι στην έδρα της Ζαλγκίρις Κάουνας καθώς επικράτησε με 79-87 πραγματοποιώντας ιδανική πρεμιέρα. Εκπληκτικός ήταν ο Τζέισον Γκρέιντζερ και ακόμη πιο εντυπωσιακά τα τρίποντά του.

Πέρυσι, η Μπασκόνια είχε κάνει επιβλητικό πέρασμα (77-97) στηριζόμενη στην τρομερή ευστοχία της στο μακρινό σουτ (17/29). Φέτος δεν είχε αυτά τα ποσοστά αλλά είχε έναν εξαιρετικό Γκρέιντζερ ο οποίος έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του στην εντυπωσιακή επικράτησαν των Βάσκων.

Ζαλγκίρις Κάουνας και Μπασκόνια έμοιαζαν με δύο… αχώριστους φίλους στο πρώτο ημίχρονο. Κι αυτό «παίχτηκε» με τους κανόνες της δεύτερης καθώς η zone press άμυνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με απώτερο σκοπό να κόψει τον ρυθμό των Βάσκων, μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η Μπασκόνια προσπάθησε να εφαρμόσει την περσινή συνταγή (σ.σ. είχε κερδίσει με 77-97 και με 17/29 τρίποντα), είχε το μακρινό σουτ, αυτό την οδήγησε στο +5 (10-15, 7’), αλλά έχασε και πολλά ελεύθερα τρίποντα.

Η Ζαλγκίρις επένδυσε στην έξτρα πάσα, κυρίως κάτω από το καλάθι στον Μπιρούτις, καθώς είδε τον Γιανκούνας να μην κάνει χρήση της εμπειρίας του και να περιορίζεται (λόγω προσωπικών φάουλ) στα πέντε λεπτά συμμετοχής. Ωστόσο και ο Μπιρούτις έκανε τη δουλειά του και το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 24-22 με τον Νέιτ Ουόλτερς να «βαφτίζεται» Κέβιν Πάνγκος σε εκτέλεση και δημιουργία.

Η Μπασκόνια ήλεγξε τον ρυθμό στο δεύτερο δεκάλεπτο αλλά μετά τα 4/8 τρίποντα της πρώτης περιόδου είχε 2/7 κι έτσι δεν κατάφερε να ξεφύγει (30-30, 14’). Είχε όμως τον έλεγχο των ριμπάουντ. Αυτά την οδήγησαν εκ νέου στο +5 (37-42, 19’) σε συνάρτηση με τους πόντους που έδωσαν οι Πουαγιέ, Ντιόπ. Εκεί όμως πέταξε δύο επιθέσεις στο καλάθι των αχρήστων, έδωσε και δύο φθηνές βολές κι έτσι το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 39-42.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Μπασκόνια βρήκε έναν ηγέτη σε αντίθεση με τη Ζαλγκίρις η οποία μάταια τον έψαξε. Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας με πέντε διαδοχικούς πόντους οδήγησε τους Βάσκους στο +8 (49-57, 27’) κι αφού προηγήθηκαν πόντοι στο Transition game. Η Ζαλγκίρις προσπάθησε να αποκτήσει δημιουργία μέσα από τις post κινήσεις του Βέστερμαν, αλλά με… μηδέν εις το πηλίκο λόγω και κακών εκτελέσεων, περιορίστηκε στους μόλις 10 πόντους σε οκτώ αγωνιστικά λεπτά και βρέθηκε στο -12 (49-61, 28’). Το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 53-63.

Κάθε προσπάθεια της Ζαλγκίρις για επιβολή των δικών της κανόνων στον αγώνα έμοιαζε με… επανάσταση η οποία όμως πνιγόταν από τα μεγάλα σουτ της Μπασκόνια. Αυτό έγινε και στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου (57-63) όπου τρία τρίποντα από Γκρέιντζερ (2) και Σενγκέιλα, διατήρησαν τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα (59-72, 33’). Η Ζαλγκίρις δεν βρήκε ποτέ δρόμο επιστροφής παρά τα 2-3 παιδαριώδη λάθη της Μπασκόνια. Μείωσε έως και σε 77-85 (39’), αλλά δεν είχε άλλο χρόνο στη διάθεσή της.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπασκόνια είχε αρκετούς πρωταγωνιστές σε διαφορετικά τρίλεπτα σε αντίθεση με τη Ζαλγκίρις η οποία με εξαίρεση τον Νέιτ Ουόλτερς είδε τους υπόλοιπους να παρουσιάζονται κατώτεροι του μετρίου.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Τα μεγάλα σουτ του Τζέισον Γκρέιντζερ ο οποίος έκανε εξαιρετικά ώριμο παιχνίδι. Λίγο πιο πίσω, βρίσκεται η προσφορά των Τόρνικε Σενγκέιλα, Σάβιν Σιλντς.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ιλιμάνε Ντιόπ ο οποίος ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια και μάλλον θα έχει να λέει και στα… εγγόνια του ότι υπήρξε παιχνίδι στο οποίο έδωσε και τέσσερις ασίστ

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Η Ζαλγκίρις ήταν γενικώς απούσα. Ξεχωρίζει αυτή του Πάουλους Γιανκούνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι Βέστερμαν, Ουάιτ και Μιλάκνις έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα τρία διαδοχικά τρίποντα από Γκρέιντζερ και Σενγκέιλα τα οποία έστειλαν τη διαφορά στο +17 (59-76) λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών στην τελευταία περίοδο.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζαλγκίρις το… dvd του αγώνα καθώς ουδεμία σχέση είχε με την περσινή ομάδα η οποία χαρακτηριζόταν από την απλότητά του παιχνιδιού της. Η Μπασκόνια είχε απίστευτα ανώριμη συμπεριφορά από το σημείο που προηγήθηκε με 61-79 (35:20) ενισχύοντας τη σκέψη της Ζαλγκίρις για ανατροπή και κάνοντας παιδαριώδη λάθη.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το τρίποντο του Τζέιστον Γκρέιντζερ στην εκπνοή του χρόνου, δίχως ισορροπία, το οποίο διαμόρφωσε το 59-72.

Τα δεκάλεπτα: 24-22, 39-42, 53-63, 79-87