Η μεγάλη ευκαιρία και τα... προβληματισμένα χαμόγελα

Η μεγάλη ευκαιρία και τα... προβληματισμένα χαμόγελα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η μεγάλη ευκαιρία και τα... προβληματισμένα χαμόγελα
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην πρεμιέρα της EuroLeague κόντρα στην Μακάμπι και καταγράφει τόσο αυτά που άρεσαν, όσο και αυτά που... δεν άρεσαν από τους «πράσινους» οι οποίοι ωστόσο έδειξαν ότι έχουν το «βάθος» για να προχωρήσουν.

Το να σημειώνει κάποια ομάδα στην πρεμιέρα της EuroLeague (σχεδόν) 90 πόντους, να κερδίζει το ματς και παράλληλα να υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά την παρουσία της στο παρκέ, σίγουρα δίνει τροφή για σκέψη. Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του απέναντι στην Μακάμπι, διατήρησε το εντός έδρας αήττητο στις πρεμιέρες του με 8 νίκες σε ισάριθμα ματς και έδειξε πολλά πράγματα που χρίζουν μπόλικης συζήτησης. Τόσο θετικά, όσο και αρνητικά. Πράγματα τα οποία γνωρίζουν καλά στο προπονητικό τιμ της ομάδας και σίγουρα θα τα... βάλουν κάτω για να τα δουλέψουν ενόψει των επόμενων αγώνων.

Αν κάποιος δεν έχει δει το ματς, το πρώτο που θα κοιτάξει είναι το τελικό σκορ. 89-84 έγραψε ο ηλεκτρονικός πίνακας στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός έφτασε «σβηστά» στους 90 πόντους, δίχως να φορτσάρει, δίχως να παίξει μπάσκετ... επικών διαστάσεων και δίχως να τρέξει ιδιαίτερα στο ανοικτό γήπεδο. Το έκανε, αλλά όχι τόσο όσο να δικαιολογούνται οι 89 πόντοι. Και να πει κανείς ότι ευστόχησε σε πολλά τρίποντα; Μόλις σε επτά στον αριθμό.

Απλά είχε έναν Καλάθη που μοίραζε ασίστ ακόμα και στους θεατές στις εξέδρες, έναν Λοτζέσκι ο οποίος πραγματοποιούσε το καλύτερο -επιθετικά- παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και έναν Αντετοκούνμπο ο οποίος μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με έναν και μοναδικό σκοπό! Να... ταρακουνήσει τους συμπαίκτες του στην άμυνα, οι οποίοι είχαν δει τους παίκτες της Μακάμπι να σημειώνουν με χαρακτηριστική ευκολία 45 πόντους στο πρώτο μισό του αγώνα. Η ενέργεια έκανε την εμφάνισή της στο παρκέ, «βγήκαν» κάποιες καλές άμυνες σε μερικά σημεία του αγώνα, ο κόσμος μπήκε πιο δυναμικά στην εξίσωση του ματς και κάπως έτσι μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να βρει ψυχολογία και στο επιθετικό κομμάτι προκειμένου να ελέγξει το ματς μέχρι και το τέλος.

Οι «πράσινοι» έκαναν το 1-0 στην EuroLeague και έχουν όλα τα φόντα να φτάσουν και στο 5-0 μέχρι και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στις 9 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα τους κάθεται «κουτί» καθώς έχουν να παίξουν με Μπάγερν (εκτός), Γκραν Κανάρια (εντός), Ζάλγκιρις (εντός) και Μπουντούτσνοστ (εκτός). Ομάδες που μπορούν να νικήσουν εντός και εκτός έδρας ώστε να ανακτήσουν τόσο βαθμολογικό, όσο και ψυχολογικό αέρα μέχρι την αναμέτρηση με τον «αιώνιο» αντίπαλο. Αν κάνει στο 5-0 θα έχει κερδίσει παράλληλα και μπόλικο χρόνο δουλειάς ώστε να παρουσιαστεί η ομάδα ακόμα πιο έτοιμη και ακόμα καλύτερη έχοντας ζήσει τους κραδασμούς των επίσημων αγώνων. Βέβαια το παιχνίδι στο Μόναχο την ερχόμενη Τρίτη (16/10) θα αποτελέσει ένα γερό crash test για τον Παναθηναϊκό, αφού θα μπορέσει να δει... πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και κατά πόσο έχει αφήσει πίσω του την περσινή «αδυναμία» του μακριά από το ΟΑΚΑ.

Όσον αφορά την αναμέτρηση με την Μακάμπι ένα πράγμα φάνηκε και το οποίο θα πρέπει να προβληματίζει αρκετά τον Πασκουάλ. Πίσω από τον Καλάθη δεν υπάρχουν τα ποιοτικά λεπτά που θέλει προκειμένου να δώσει ανάσες στον αρχηγό. Ο Λεκαβίτσιους, αν και ξεκίνησε θετικά στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» και άφησε κάποιες υποσχέσεις (μικρές μεν, αλλά υποσχέσεις δε) η συνέχεια εξελίσσεται τελείως διαφορετική. Εντάξει, εδώ που τα λέμε, και για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, ο «Λέκα» έχει άλλοθι. Πρώτον παίζει πίσω από τον καλύτερο πλέι μέικερ της Ευρώπης και δεύτερον, πώς να μπορέσει να βρει ρυθμό σε «σκάρτα» και «σπαστά» επτάλεπτα και δεκάλεπτα; Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το δημιουργικό κομμάτι που αποτελεί την «σπεσιαλιτέ» του Νικ, δεν είναι και το... φόρτε του Λιθουανού. Τι γίνεται μέσα στις προπονήσεις, πώς δουλεύεται ο ρόλος του Λεκαβίτσιους και πώς θα ανταποκριθεί -τελικά- ο ίδιος, είναι κάτι που θα δούμε εν καιρώ...

Απλά το θέμα είναι να μην βγει σε κακό η πλήρης εξάρτηση του Παναθηναϊκού από τον Καλάθη. Σίγουρα θα χρειαστεί βοήθεια ο Νικ. Η σεζόν είναι μεγάλη... Και με έναν απλό πολλαπλασιασμό, εάν και εφόσον ο Καλάθης αγωνιστεί σε όλα τα ματς της διοργάνωσης έχοντας κατά μέσο όρο 32 λεπτά συμμετοχής θα «αγγίξει» τα 1.000 λεπτά μόνο και μόνο στην regular season της EuroLeague. Χωρίς να συνυπολογίσουμε την Basket League και τα εναπομείναντα ματς του κυπέλλου. Σίγουρα θα χρειαστεί ειδική διαχείριση ο αρχηγός, τόσο για να μην... κλατάρει (αν και -χτυπάτε ξύλο- είναι γερό σκαρί) όσο και για να είναι «φρέσκος» στα δύσκολα και δη εκεί όπου θα κρίνονται τα πάντα.

Μιας και πιάσαμε αυτά που προκαλούν προβληματισμό και βάζουν κάποιους αστερίσκους δεν γίνεται να μην σταθούμε στην άμυνα. Υπήρξαν στιγμές που μόνο τα... μάτια των παικτών μπορούσαν να παίξουν καλύτερη άμυνα και από τους ίδιους. Από τη μία ο Ουίλμπεκιν έκανε... ότι ήθελε τον προσωπικό του αντίπαλο (ίσως γι' αυτό ο Παπαπέτρου αγωνίστηκε λίγο σε αυτό το ματς σε συνδυασμό με το εξαιρετικό παιχνίδι του Λοτζέσκι) με αποτέλεσμα να «φτιάχνει» φάσεις για τον εαυτό του ή μέσω του isolation να πασάρει στον κατάλληλο παίκτη, την κατάλληλη στιγμή.

Οι 84 πόντοι είναι πολλοί. Και δεν θα ισχύει πάντα το «ας φάω 100 θα βάλω 101». Στο ματς με την Μακάμπι δέχθηκε 20 καλάθια από το «ζωγραφιστό». Απαγορευτικό νούμερο! Ο Παναθηναϊκός έχει δομηθεί φέτος για να είναι σκληρός και χάρη στην αθλητικότητά του να παίζει καλή άμυνα. Στην πρεμιέρα δεν το έδειξε. Όμως είναι ακόμα... πρεμιέρα. Μην το ξεχνάμε αυτό.Υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα και γι' αυτόν τον λόγο ανέφερα ότι είναι κομβικά τα επόμενα τέσσερα ματς. Με ένα 5-0 θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός ηρεμία, ψυχολογία και ελεύθερο πεδίο να δουλέψει. Επίσης το ριμπάουντ υποτίθεται ότι θα είναι από τα δυνατά στοιχεία της ομάδας φέτος. 32-28 η Μακάμπι. Και ξέρετε γιατί; Το δυαροτριάρι του Παναθηναϊκού (σ.σ. Λοτζέσκι) ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ! Επίσης κάτι το... απαγορευτικό σε ματς EuroLeague.

Ακόμα και έτσι, ο Παναθηναϊκός νίκησε! Και αυτό ήταν το πιο σημαντικό απ' όλα. Ακόμα και στις μέτριες βραδιές (ειδικά στην άμυνα) να μπορεί να φτάνει στο ζητούμενο, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από τη νίκη. Όχι ότι δεν υπήρχαν και καλώς κείμενα. Αν δεν υπήρχαν δεν θα άνοιγε ποτέ λογαριασμό στη φετινή EuroLeague. Εχω ξαναγράψει ότι ο υγιής Λοτζέσκι θα είναι φέτος η μεταγραφή από το... πάνω ράφι. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση σωματικά, δεν φοβάται και το κυριότερο; Νιώθει τρομερή αυτοπεποίθηση. Για τον Νικ τα είπαμε. Είχε 14 ασίστ μέχρι το 30'! Αν μοίραζε άλλες τρεις θα έκανε προσωπικό ρεκόρ στην διοργάνωση. Μακράν ο καλύτερος point guard της EuroLeague. Μακράν του δεύτερου!

Όσο για το στοιχείο που βάζει ο Πασκουάλ; Πλέον ο Παναθηναϊκός μπορεί να επιτεθεί με πολλούς τρόπους. Πάντα θα κάνει το κάτι διαφορετικό. Σε κάθε κατοχή, σε κάθε επίθεση, κρύβει και από μία έκπληξη. Και δείχνει ότι μπορεί να απειλήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως επίσης με... πολλούς και διαφορετικούς παίκτες. Υλικό υπάρχει και μάλιστα ποιοτικό!

ΥΓ1: Απαράδεκτος ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο ενάμιση λεπτό. Είχε διαφορά 10 πόντων και έκανε ό,τι... μπορούσε μετά για να χάσει το ματς. Μα τόσα λάθη σε επαναφορά; Έκανε την Μακάμπι να το πιστέψει δίχως κανέναν απολύτως λόγο.

ΥΓ2: Καλός, χρυσός σουτέρ ο Τόμας, αλλά ρε ΝτεΣόν... δώσε και λίγο τη μπάλα. Σε μια φάση προσπάθησε να σκοράρει με τρεις διαφορετικούς τρόπους ενώ είχε δίπλα του ελεύθερο παίκτη. Και αστόχησε και τις τρεις φορές. Δεν λέω ότι είναι δουλειά του η ασίστ, αλλά ούτε είναι και δουλειά του Λοτζέσκι να «κατεβάζει» πέντε ριμπάουντ. Το έκανε όμως.

ΥΓ3: Καμία σχέση ο Λάνγκφορντ με τον Μάικ Τζέιμς. Αν και σούπερ σκόρερ, ο Λάνγκφορντ πήρε μόνο τα σουτ που του αναλογούσαν όταν έπρεπε και εκεί που έπρεπε. Ιδιαίτερα διαχειρίσιμος και το κυριότερο; Συνειδητοποιημένος όσον αφορά τον ρόλο του.

ΥΓ4: Σε πολλές στιγμές του ματς η Μακάμπι έπαιξε... ορθολογικό μπάσκετ. Θα κάνει ζημιές φέτος. Το θέμα είναι πόσες και που...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...