Φάκελος Εφές: Θα αλλάξει φέτος την μοίρα της;

Φάκελος Εφές: Θα αλλάξει φέτος την μοίρα της;

Αντωνία Σπανού
Φάκελος Εφές: Θα αλλάξει φέτος την μοίρα της;
Η Euroleague είναι… πανέτοιμη να ξεκινήσει, αρκετά έγιναν το καλοκαίρι και μια από τις ομάδες που εντυπωσίασαν είναι η Εφές. Το ερώτημα όμως με τους Τούρκους είναι πάντα το ίδιο, μπορούν να αλλάξουν την μοίρα τους;

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την Εφές τα τελευταία χρόνια στην Euroleague. Από αποτυχία σε αποτυχία οδεύουν οι Τούρκοι, κάνοντας όμως πάντως την προσπάθεια τους στην αρχή της σεζόν.

Το σκηνικό γνωστό.

Πολλά λεφτά, πολλές και εντυπωσιακές μεταγραφές και ήττες που διαδέχονται η μία την άλλη και στο τέλος μόνο απογοήτευση.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και φέτος, όλη η Ευρώπη αναρωτιέται για το στοίχημα της τούρκικης ομάδας, σίγουρα έκανε... κεφάλια να γυρίσουν με τις μεταγραφές και όλοι ελπίζουν σε διαφορετική κατάληξη.

Η Euroleague Greece καταγράφει όσο σπουδαία έγιναν το καλοκαίρι στην Εφές και αναρωτιέται για την… μοίρα της στην φετινή διοργάνωση.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ

Η Εφές αποφάσισε να κάνει πολλές μεταγραφές, συγκεκριμένα πιο πολλές από όλους τους υπόλοιπους, ερχόμενη από την χειρότερη σεζόν της ιστορίας της. Δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά και για ακόμα μια σεζόν το ρόστερ όταν το διαβάζεις είναι εντυπωσιακό.

1. Σέιν Λάρκιν - Βασίλιε Μίσιτς - Ντόγκους Μπαλμπάι

2. Κρούνοσλαβ Σιμόν - Ροντρίγκ Μπομπουά - Μπουγκραχάν Τουντσέρ

3. Τζέιμς Άντερσον - Μετεκάν Μπιρσέν - Μπιρκάν Μπατούκ - Ονουράλπ Μπιτίμ

4. Αντριέν Μοερμάν - Μπροκ Μότουμ - Γίγκιτσαν Σαϊμπίρ

5. Μπράιαντ Ντάνστον - Τίμπορ Πλάις - Σερτάκ Σανλί

Από το 1 μέχρι το 5 υπάρχουν εξαιρετικοί παίκτες ικανοί να κάνουν την διαφορά στην διοργάνωση με εκείνον πάντως που τράβηξε τα βλέμματα, όχι μόνο για την ομάδα του, αλλά για ολόκληρη την διοργάνωση είναι ο Σέιν Λάρκιν. Είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις του καλοκαιριού, που άφησε το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Ευρώπη. Μετά την Μπασκόνια και μια αρκετά πετυχημένη καριέρα στο ΝΒΑ και και τους Σέλτικς, υπέγραψε με την Εφές δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι προσδοκίες φέτος ανεβαίνουν «επικίνδυνα» για τους Τούρκους.

Ο Λάρκιν είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει μέσα στην σεζόν, αλλά στο πλευρό του έχει κι άλλους που δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα. Οι Μπουμπουά και Μίσιτς έχουν αποδείξει το ταλέντο τους, ενώ εμπειρία υπάρχει σε όλες τις θέσεις, με τον Ντάνστον να ολοκληρώνει το σύνολο με την εμπειρία του πλέον και στην Ευρώπη, αλλά και στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Το ταλέντο σίγουρα δεν λείπει, ο Αταμάν βρίσκεται στο τιμόνι και άπαντες θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να πρωταγωνιστήσουν.

Υπάρχει βάθος στο ρόστερ αυτό είναι σίγουρο, υπάρχουν σκόρερ, παίκτες που μπορούν να κατεβάσουν ριμπάουντ και εξαιρετικοί αμυντικοί. Υπάρχει η δυνατότητα να παίξει με μεγάλα κορμιά ή και πιο «ευκίνητα» σχήματα, ενώ σχεδόν όλοι οι νέοι παίκτες είναι διψασμένοι για μια διάκριση. Πάντως με εννιά νέους παίκτες στο ρόστερ θα χρειαστεί χρόνο να δέσει, αλλά παράλληλα και υπομονή.

Στα χαρτιά το ρόστερ είναι εντυπωσιακό και φαίνεται ικανό να αλλάξει η κατάσταση φέτος, η πραγματικότητα όμως έχει προσγειώσει πολλές φορές ανώμαλα τους Τούρκους.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ;

Αυτό το ερώτημα κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με ασφάλεια. Τα δεδομένα φέτος δεν είναι απλά ευνοϊκά, όπως είναι στην αρχή αρκετά χρόνια τώρα, είναι εντυπωσιακά. Ήδη η Εφές επικράτησε της Φενέρμπαχτσε για τον πρώτο εγχώριο τίτλο της σεζόν και φαίνεται να είναι αποφασισμένη. Το ρόστερ αν δεν ξέρει κάποιος ποια ομάδα είναι σίγουρα έχει βλέψεις για ψηλά, αλλά όσα έχει κάνει τις τελευταίες σεζόν η Εφές κάνει διστακτικούς ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Το στοίχημα είναι μεγάλο και αν ξεπεράσει η τούρκικη ομάδα αυτή την στάμπα της loser ομάδας που την ακολουθεί ίσως και αποτελέσει την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης.

Κοντός ψαλμός βέβαια για όλα αυτά…

Η διοργάνωση ξεκινάει, τα ρόστερ «ξεπηδούν» από τα χαρτιά και τις αναλύσεις και βγαίνουν στο παρκέ και εκεί θα κριθούν όλα.

Πρώτο ματς για την Εφές είναι κόντρα σε μια εκ των… νέων της διοργάνωσης, την Μπάγερν Μονάχου, και είναι ευκαιρία να ξεκινήσει με μια εντυπωσιακή εμφάνιση που θα θέσει την βάση για την συνέχεια.