Σπάχια: «Πείτε τη συνταγή και σε μένα»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Σπάχια: «Πείτε τη συνταγή και σε μένα»
Αν υπήρχε συγκεκριμένη συνταγή της επιτυχίας στην Euroleague, ο Νέβιν Σπάχια θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί για να την αποκτήσει. Ο προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ παραχώρησε συνέντευξη στη Euroleague Greece ενόψει της ερχόμενης σεζόν και εξήγησε γιατί είναι δύσκολο για κάθε προπονητή να στέκεται όρθιος μπροστά στον πάγκο της «ομάδας του λαού».

Για κάθε άνθρωπο που λειτουργεί εκτός του οργανισμού της Μακάμπι Τελ Αβίβ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί το επίπεδο της πίεσης. Ο άνθρωπος που είχε περιγράψει με απόλυτα γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στην ισραηλινή ομάδα είναι ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ. Πριν από εννιά χρόνια, στην επίσημη παρουσίασή του στον Άρη, είχε ερωτηθεί για το επίπεδο αντοχών του στην πίεση που υπάρχει στους «κίτρινους». «Δεν υπάρχει πιο πιεστικό περιβάλλον από αυτό της Μακάμπι. Αν έχεις δουλέψει στη Μακάμπι, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε», είχε πει.

Σ’ αυτό το περιβάλλον λειτουργεί ο Νέβιν Σπάχια. Έχει να διαχειριστεί ένα άκρως απαιτητικό κοινό με την ταυτόχρονη υποχρέωση της δημιουργίας ομάδας για Final Four. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση μαζί του. «Όλοι θέλουν να πάνε στο Final Four. Όλοι ψάχνουμε να βρούμε τη συνταγή, αν τη βρείτε, πείτε την και σε μένα. Η Euroleague αλλά είναι ένας μαραθώνιος. Θα πρέπει να έχεις δυνάμεις, τύχη και κυρίως υγεία για να αντέξεις μέχρι τέλους», είπε.

«Δεν θυμάμαι να έκανα ποτέ τόσες αλλαγές»

Ο Κροάτης τεχνικός είναι ο αρχιτέκτονας του σχεδίου ανοικοδόμησης της ισραηλινής ομάδας. Μόνο αυτός ο όρος μπορεί να αποδοθεί σ’ αυτό που συνέβη πέρυσι καθώς αντικαταστάθηκαν οι 11 από τους 12 παίκτες. Το φετινό καλοκαίρι κι έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν κορμό παικτών, η Μακάμπι ήταν λιγότερο δραστήρια στη μεταγραφική περίοδο. «Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο δημιουργίας μιας νέας ομάδας. Πέρυσι κάναμε πάρα πολλές αλλαγές και τώρα που το σκέφτομαι, δεν θυμάμαι να έκανα τόσες αλλαγές σ’ ένα καλοκαίρι. Γενικά για το επίπεδο της Euroleague ο αριθμός των αλλαγών ήταν πολύ μεγάλος, αλλά θέλαμε να φτιάξουμε κάτι από την αρχή. Πλέον δημιουργήσαμε ένα μοντέλο ομάδας και με τις έξι κινήσεις που κάναμε φέτος περιμένουμε να αποδώσει», είπε.

Ο σταθερός συνοδοιπόρος της δημιουργίας είναι η υπομονή. Οι επαγγελματίες τη διαθέτουν, αλλά για τους φίλους της Μακάμπι που απαιτούν την επιστροφή της ομάδας σε θέση διεκδίκησης της Euroleague, αυτή η λέξη δεν ηχεί όμορφα στ’ αυτιά τους. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει δεκτό από τους φιλάθλους. Καταλαβαίνω ότι έχουν συνηθίσει διαφορετικά, δεν το ακούν ευχάριστα, αλλά οφείλουμε να λέμε την αλήθεια. Δεν είναι δικαιολογία. Η Μακάμπι είναι μια ξεχωριστή ομάδα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να πετύχεις σε σχέση με άλλες ομάδες. Σε κάθε ομάδα της Euroleague εμπεριέχει δυσκολία το να είσαι πρώτος προπονητής. Εσύ θα πρέπει να αφοσιωθείς στη δουλειά σου και να την κάνεις όσο καλύτερα την ξέρεις».

Μέσα από τη συζήτηση έγινε αντιληπτό ότι ο Νέβιν Σπάχια δεν είναι από τους ανθρώπους που υποκύπτουν στην πίεση. Έστω κι αν φτάσει στο επίπεδο της αφόρητης, όπως συνήθως ισχύει για τη Μακάμπι. «Καταρχάς κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να βάζει πίεση στον εαυτό του γιατί θα πρέπει να έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του, ανεξαρτήτων των απόψεων των φιλάθλων ή της διοίκησης. Αυτή η πίεση είναι εξίσου αναγκαία να μετατρέπεται σε θετική ενέργεια και να είναι αποδοτική. Θέλω να πω ότι πίεση υπάρχει σε κάθε δουλειά, σε κάθε ομάδα».

«Εντυπωσιακό το επίπεδο της Euroleague»

Οι βαθιές τομές του περασμένου καλοκαιριού αφορούσαν περισσότερο την περιφερειακή γραμμή. Η Μακάμπι πρόσθεσε ικανότητα κυρίως στο μακρινό σουτ με την απόκτηση του Άντζελο Καλοϊάρο καθώς πέρυσι σούταρε με 42.8% έξω από τα 6.75 με τη φανέλα της Μπάνβιτ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την προσθήκη ενός άλλου σεσημασμένου σουτέρ, του Κέντρικ Ρέι. Κυρίως όμως, άλλαξε «μαέστρο». Γι’ αυτόν τον ρόλο αποκτήθηκε ο Σκότι Ουίλμπεκιν ο περσινός MVP του Eurocup και από τους πιο αποτελεσματικούς σουτέρ τριών πόντων της ίδιας διοργάνωσης. Το δεύτερο στοιχείο που πρόσθεσε είναι αθλητικότητα με τους Τζόνι Ο’ Μπράιαντ, Ταρίκ Μπλακ. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το επίπεδο της Euroleague. Θα έλεγα ότι η Euroleague άλλαξε το άθλημα, το στιλ του μπάσκετ παραπέμπει αρκετά στο ΝΒΑ. Η αθλητικότητα είναι από τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε ομάδα όπως και η ταχύτητα. Στο τέλος όμως κερδίζει αυτός που είναι καλύτερος στο μισό γήπεδο. Τα ζωντανά παραδείγματα είναι αυτά της Ρεάλ Μαδρίτης, της Φενέρμπαχτσε, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του Ολυμπιακού», είπε.

«Μην ψάχνετε για φαβορί»

Στις αγαπημένες συνήθειες των δημοσιογράφων συμπεριλαμβάνεται ο διαχωρισμός των ομάδων σε φαβορί και αουτσάιντερ. Ο Νέβιν Σπάχια δεν ενέδωσε στη συγκεκριμένη επιθυμία. «Δεν υπάρχει φαβορί όπως εξάλλου δεν υπάρχει εύκολη ομάδα. Η δυναμική της καθεμίας θα εξαρτηθεί από το επίπεδο χημείας. Αυτό είναι το δυσκολότερο αλλά και το σημαντικότερο. Απαιτεί χρόνο, υπομονή αλλά όσο πιο γρήγορα αποκτήσει μια ομάδα συνοχή, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι στο γήπεδο». Στη συζήτηση βάλαμε και τις δύο ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό) αλλά και τους προπονητές. «Και οι δύο ελληνικές ομάδες είναι άξιες σεβασμού και από τις ισχυρές δυνάμεις», απάντησε. Στη δε ερώτηση για τον δυσκολότερο αντίπαλο μεταξύ του Ντέβιντ Μπλατ και του Τσάβι Πασκουάλ, μάλλον έδωσε διπλωματική απάντηση. «Κάθε προπονητής έχει τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του φιλοσοφία κι αν δεν είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσεις θα υποστείς τις συνέπειες. Δε νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον από τους δύο», είπε.

«Ο Μπούντενχολζερ πήγε στους Bucks λόγω του Αντετοκούνμπο»

Ο Νέβιν Σπάχια ανήκει στη συνομοταξία των ανθρώπων που νομιμοποιούνται να συγκρίνουν το επίπεδο του μπάσκετ μεταξύ ΝΒΑ και Euroleague. Γιατί πέρασε μια τριετία (2014-17) της ζωής του στους Atlanta Hawks. «Μην το κάνεις, μιλάμε για δύο διαφορετικά αθλήματα. Το ΝΒΑ είναι ένα άλλο σπορ και το αντιλαμβάνεσαι από τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων έως και τις διαστάσεις του γηπέδου», μας συμβούλεψε.

Ο Κροάτης τεχνικός ήταν στο επιτελείο του Μάικ Μπούντενχολζερ, του νυν προπονητή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς. «Δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο τιμ προπονητών για τον Αντετοκούνμπο. Είναι απίστευτα καταρτισμένοι και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουν. Από την άλλη πλευρά, ένας από τους βασικούς λόγους της επιλογής των Μπακς είναι ο Αντετοκούνμπο. Πριν καταλήξει στο Μιλγούκι, ο Μάικ συναντήθηκε και με άλλες ομάδες και επέλεξε τους Μπακς γιατί πιστεύει στο project του Αντετοκούνμπο».