Οι "rookies" του Ολυμπιακού στην Euroleague την τελευταία δεκαετία (vids)

Οι "rookies" του Ολυμπιακού στην Euroleague την τελευταία δεκαετία (vids)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Οι "rookies" του Ολυμπιακού στην Euroleague την τελευταία δεκαετία (vids)
H Euroleague Greece με αφορμή την πρώτη εμφάνιση των ΛεΝτέι και Ουίλιαμς Γκος, βρήκε τι έκαναν οι ξένοι rookies του από τη σεζόν 2008-09 κι έπειτα.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει ολοκληρωθεί από νωρίς το καλοκαίρι με τον Ντέιβιντ Μπλατ να έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων που έγιναν.

Ο Αμερικανοισραηλινός προπονητής συνηθίζει σε όλες τις ομάδες του να προχωρά σε κάποιες επιλογές ξένων παικτών τις οποίες... βαφτίζουμε «στοίχημα».

Αιτιά είναι πως οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από την Euroleague.

Φέτος στον Ολυμπιακό τέτοιες μεταγραφές είναι αυτές των Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος και Ζακ ΛεΝτέι.

Με τη συγκεκριμένη αφορμή η Euroleague Greece βρήκε τι έκαναν την τελευταία δεκαετία, οι ξένοι παίκτες τους οποίους εμπιστεύτηκε ο Ολυμπιακός για την πρώτη τους παρουσία στη διοργάνωση.

ΣΕΖΟΝ 2008-09

ΤΖΟΣ ΤΣΙΛΝΤΡΕΣ
Ο Αμερικανός ήταν το κορυφαίο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού αφού οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος του πρόσφεραν τριετές συμβόλαιο αντί περίπου 20.000.000 δολαρίων. Ο Τζος Τσίλντρες είχε σημαντικό ρόλο στο ΝΒΑ αφού ερχόταν πρώτος από τον πάγκο και η μετακίνησή του έκανε πάταγο.

Στον Ολυμπιακό την πρώτη του σεζόν έφτασε με την ομάδα μέχρι το Final 4 του Βερολίνου. Ο ίδιος ολοκλήρωσε την παρθενική του χρονιά στην Euroleague έχοντας 8.8 πόντους (53.1%δ., 15.8%τρ.), 4.6 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1.8 λάθη.

ΖΟΡΑΝ ΕΡΤΣΕΓΚ

Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του Μίλος Τεόντοσιτς ήρθε νέα μεταγραφή από την FMP στους Πειραιώτες. Ο Σέρβος φόργουορντ είχε δείξει το ταλέντο με τις μικρές εθνικές ομάδες και ο Παναγιώτης Γιαννάκης τον έριξε στα βαθιά.

Ο Έρτσεγκ την πρώτη του σεζόν στην Euroleague έπαιξε 20 αγώνες έχοντας 5 πόντους (65.8%δ., 45.5%τρ.) και 2.1 ριμπάουντ.

ΤΖΑΝΙΡΟ ΠΑΡΓΚΟ

Ξεκίνησε τη σεζόν με τη Ντιναμό Μόσχας, αλλά τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός έψαχνε γκαρντ και κατέληξε στην περίπτωσή του.

Ο Τζανίρο Πάργκο έπαιξε 11 αγώνες με την ερυθρόλευκη φανέλα στη διοργάνωση έχοντας 3.5 πόντους και 1.4 ασίστ.

ΣΕΖΟΝ 2009-10

ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΪΖΑ

Ο Ολυμπιακός μετά από κυνήγι ένα ολόκληρο καλοκαίρι, απέσπασε τη θετική απάντηση του Λιθουανού φόργουορντ. Ο Λίνας Κλέιζα μετά από μία τετραετία στο ΝΒΑ και τους Ντένβερ Νάγκετς επέστρεψε στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό έχοντας την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Οι Πειραιώτες έφτασαν μέχρι και τον τελικό της Euroleague με τον Κλέιζα να έχει 22 παιχνίδια, 17.1 πόντους (54%δ., 34.9%τρ.), 6.5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.6 λάθη.

ΠΑΤΡΙΚ ΜΠΕΒΕΡΛΙ

Ο Μάνος Μανουσέλης τον είχε τσεκάρει μήνες πριν τον υπογράψει ο Ολυμπιακός με την Εθνική Νέων των ΗΠΑ και στην ουκρανική Ντνίπρο. Ο Πάτρικ Μπέβερλι είχε βοηθητικό ρόλο στην ομάδα και στην πρώτη του παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο έπαιξε 19 αγώνες και είχε 2.7 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 0.6 ασίστ.

2010-11

ΜΑΡΚΟ ΚΕΣΕΛ

Το πρώτο καλοκαίρι της δεύτερης παρουσίας του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο έφερε νωρίς νωρίς τον νεαρό Σέρβο φόργουορντ. Άγνωστος μέχρι τότε το ευρύ κοινό αφού ακόμη και το όνομά του το προφέραμε λάθος (Κέσελι) τους πρώτους μήνες.

Ο Μάρκο Κέσελ στην πρώτη του σεζόν στην Euroleague αγωνίστηκε 12 φορές έχοντας 3.8 πόντους (43.5%τρ.), ένα ριμπάουντ και 0.2 ασίστ.

2011-12

ΜΑΤ ΧΑΟΥΑΡΝΤ

Ο Ντούντα σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Αγγέλου εμπιστεύτηκαν δύο θέσεις στο αρχικό ρόστερ στους Ματ Χάουαρντ και Κεϊλίν Λούκας. Ο φόργουορντ ήρθε απευθείας από το Final 4 του NCAA όπου ειχε αγωνιστεί με το Μπάτλερ.

Στον Ολυμπιακό δεν έκανε το παραμικρό, ήταν έξω από τα νερά του κι αποχώρησε μετά από μόλις τρία ματς που δεν είχε κάνει τίποτα.

ΚΕΪΛΙΝ ΛΟΥΚΑΣ

Αυτός άντεξε λίγο περισσότερο αφού έπαιξε 9 αγώνες έχοντας 5.4 πόντους (46.2%τρ.), 1.6 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Έισι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ πήραν τη θέση των δύο Αμερικανών και η ομάδα κατέκτησε την Euroleague. Τα δύο νέα πρόσωπα είχαν εμπειρία από τη διοργάνωση αφού ο Λο είχε ξεκινήσει τη σεζόν στην Παρτιζάν και ο Ντόρσεϊ στην Κάχα Λαμποράλ.

ΣΕΖΟΝ 2012-13

ΤΖΟΣ ΠΑΟΥΕΛ

Ο ερχομός του Γιώργου Μπαρτζώκα στην ομάδα και με τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης είχε αρκετή πίεση.

Από τις καλοκαιρινές επιλογές του Έλληνα τεχνικού μόνο ο Τζος Πάουελ δεν είχε επαφή με την Euroleague.

Ο Αμερικανός ξεκίνησε βασικός σε 19 από τα 25 ματς που έπαιξε και είχε 5.1 πόντους (55.1%δ.) και 2.7 ριμπάουντ. Αν και δεν είχε συνέπεια στην απόδοσή του, ο Ολυμπιακός του χρωστάει μέρος της κατάκτησης του τροπαίου στο back to back, αφού αυτός ήταν που στο Game 5 των playoffs κόντρα στην Εφές πήρε τη νίκη για την ομάδα του.

ΣΕΖΟΝ 2013-14

ΜΠΡΕΝΤ ΠΕΤΓΟΥΕΪ

Τη συγκεκριμένη σεζόν ο Μπαρτζώκας επέλεξε αρκετούς παίκτες που δεν είχαν προηγούμενη επαφή με την Euroleague.

Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ έπαιξε σε 26 αγώνες έχοντας 6.2 πόντους (61.7%δ., 43.8%τρ.), 3.5ριμπάουντ, ένα κόψιμο και δυστυχώς πολλούς τραυματισμούς.

ΜΠΡΑΪΑΝ ΝΤΑΝΣΤΟΝ

Ο Μπαρτζώκας τον ήθελε σαν τρελός και τελικά τον πήρε από την ιταλική Βαρέζε. Από την πρώτη κιόλας σεζόν στην Euroleague, αλλά και με την πορεία του μέχρι τούτη τη στιγμή ο Μπράιαν Ντάνστον δικαίωσε τον Έλληνα προπονητή για την επιλογή του.

Στην πρώτη του σεζόν στη διοργάνωση ο Ντάνστον έπαιξε βασικός σε 21 από τα 29 παιχνίδια και τελείωσε με 10.3 πόντους (67.8%δ.), 5.3 ριμπάουντ, μία ασίστ και 1.1 κλέψιμο!

ΜΑΡΝΤΙ ΚΟΛΙΝΣ

Οι πολλοί τραυματισμοί ανάγκασαν την ομάδα να ψάξει για γκαρντ μεσούσης της περιόδου και έτσι εμφανίστηκε ο Αμερικανός.

Ο Μάρντι Κόλινς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε εκείνη την πρώτη του σεζόν στην Euroleague αφού σε 14 ματς είχε 2.1 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ.

ΣΕΝΤΡΙΚ ΣΙΜΟΝΣ

Στην Καβάλα τον πρωτομάθαμε, αλλά μετά από δύο σεζόν σε Εστουδιάντες και Μπρίντιζι, βρήκε συμβόλαιο στους «ερυθρόλευκους».

Ο Σέντρικ Σίμονς έπαιξε σε 22 ματς έχοντας 3.8 πόντους, 3 ριμπάουντ και μισό κόψιμο ανά αγώνα.

ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Ο Καρτιέρ Μάρτιν είχε στείλει υπογεγραμμένο το προσύμφωνο και περίμενε, αλλά ο Μπαρτζώκας επέμενε για τον Αμερικανό με βελγικό διαβατήριο.

Από την Οστάνδη στον Ολυμπιακό, αλλά αμέσως φρόντισε να δείξει την ποιότητά του και φυσικά πλέον έχει σημαντική καριέρα στην Euroleague.

Σε εκείνη την πρώτη του σεζόν είχε παίξει 29 αγώνες (13 βασικός) και είχε 11.1 πόντους (58.1%δ., 43%τρ.), 4 ριμπάουντ, 2 ασιστ και 1.2 λάθη.

ΤΖΑΜΑΡΙΟ ΜΟΥΝ

Πέρασε για λίγο και δεν ακούμπησε ο Αμερικανός φόργουορντ. Στην Euroleague αγωνίστηκε μόλις σε ένα ματς κόντρα στη Φενέρ όπου δεν έκανε τίποτα.

ΣΕΖΟΝ 2014-15

Αν κι αποχώρησε πολύ νωρίς από τον πάγκο της ομάδας ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέμεινε σε αυτούς τους ξένους που βρήκε. Η μοναδική σεζόν του Ολυμπιακού που δεν είχε στο ρόστερ του κάποιο rookie στην Euroleague.

ΣΕΖΟΝ 2015-16

ΝΤΑΡΙΟΥΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΟΝΤΟΜ

Η σεζόν ξεκίνησε γεμάτη εμπειρία, ωστόσο μεσούσης της χρονιάς ήρθαν δύο παίκτες που γνώριζαν για πρώτη φορά τη διοργάνωση.

Ο Ντάριους Τζόνσον Όντομ προστέθηκε στα γκαρντ χωρίς τον παραμικρό λόγο αφού δεν υπήρχε τραυματισμός και τελικά δε μπόρεσε να βοηθήσει.

Πρόλαβε να αγωνιστεί σε 12 ματς έχοντας 4.1 πόντους (20%δ., 42.1%τρ.), 1.4 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ σε κάθε παιχνίδι.

ΧΑΚΙΜ ΟΥΟΡΙΚ

Λόγω τραυματισμών ο Σφαιρόπουλος ηθελε έναν ψηλό, η αγορά δεν είχε κανέναν ουσιαστικά κι έτσι κατέληξαν στον Αμερικανό.

Ο Χακίμ Ουόρικ έπαιξε μόλις 6 ματς και βοήθησε ελάχιστα έχοντας 4.6 πόντους (44.4%δ.) και 2.8 ριμπάουντ.

ΣΕΖΟΝ 2016-17

ΚΕΜ ΜΠΙΡΤΣ

Ο Ολυμπιακός τον ήθελε από την περασμένη σεζόν (αντί του Ουόρικ), αλλά η Ουσάκ δεν τον παραχωρούσε. Το καλοκαίρι τελικά ήρθε ο Καναδός στον Ολυμπιακό για να βιώσει την πρώτη (και μοναδική έως τώρα) παρουσία του στην Euroleague.

Ο Κεμ Μπιρτς βοήθησε πάρα πολύ ειδικά στο πρώτο μισό της χρονιάς την οποία ολοκλήρωσε με 29 παρουσίες και 7.3 πόντους (62.4%δ.), 5.6 ριμπάουντ κι ένα κόψιμο.

ΣΕΖΟΝ 2017-18

ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ

Οι περγαμηνές με τις οποίες πήγε στον Πειραιά και το μικρό θεωρητικά συμβόλαιό του (500.000$) αύξησαν τις απαιτήσεις, αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί.

Ο Χόλις Τόμπσον δεν μπόρεσε να αντιδράσει εντός κι εκτός παρκέ με αποτέλεσμα να μη βοηθήσει.

Ο Αμερικανός έπαιξε 28 φορές έχοντας 5.6 πόντους (26.5%τρ.), 2.7 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ.

ΚΑΪΛ ΟΥΙΛΤΖΕΡ

Ο τραυματισμός του Κιμ Τιλί υποχρέωσε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να φέρει κι άλλο «τεσσάρι» στην ομάδα. Ο Κάιλ Ούιλτζερ ήρθε για να προσφέρει σουτ. Στην αρχή ήταν κακός, αλλά εν συνεχεία βελτιώθηκε αρκετά και υπήρχαν ματς στα οποία βοήθησε επί της ουσίας.

Στην πρώτη του συμμετοχή στην Euroleague έπαιξε 24 αγώνες έχοντας 4.5 πόντους (42%τρ.) και 1.4 ριμπάουντ. Πολύ κακός αμυντικός όμως.