Οι 10 «μαθουσάλες» της EuroLeague (vids & poll)

Γιώργος Κούβαρης
Οι 10 «μαθουσάλες» της EuroLeague (vids & poll)
Με αφορμή και το επίσημο «αντίο» του Ναβάρο, η EuroLeague Greece σας παρουσιάζει τους 10 γηραιότερους της νέας διοργάνωσης και σας καλεί να ψηφίσετε ποιος απ' όλους θα κάνει την... μεγαλύτερη διαφορά!

Ένας από τους θρύλους των ευρωπαϊκών παρκέ και δη της EuroLeague, αποφάσισε να ρίξει τους τίτλους τέλους στην καριέρα του και να δώσει τη σκυτάλη σε όλους όσους έρχονται από πίσω. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, σε μια άκρως συγκινητική συνέντευξη Τύπου, είπε και επίσημα «αντίο» από την ενεργό δράση αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να «γράψει» ένα διαφορετικό ρεκόρ, μακριά από στατιστικές, πόντους και ασίστ...

Ο «Λα Μπόμπα» αποσύρθηκε μόλις έκλεισε τα 38 του χρόνια και έτσι δεν μπόρεσε να καυχιέται για την... ηλικία του όσον αφορά την παρουσία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πάντως εάν και εφόσον συνέχιζε θα ήταν ο 3ος μεγαλύτερος σε ηλικία για την σεζόν 2018-19, έχοντας μπροστά του μόνο τους συμπατριώτες του, Άλμπερτ Όλιβερ της Γκραν Κανάρια και Φελίπε Ρέγιες της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτοί θα είναι οι δύο «μαθουσάλες» τη φετινή σεζόν και η EuroLeague Greece σας παρουσιάζει όλους όσους συνθέτουν το ΤΟΡ-10 των... υπερήλικων.

Οι «αιώνιοι» δεν απουσιάζουν από αυτήν την λίστα, ενώ εσείς καλείστε να ψηφίσετε και ποιος από τους 10 γηραιότερους θα κάνει και την μεγαλύτερη διαφορά στη νέα διοργάνωση.

1. ΑΛΜΠΕΡΤ ΟΛΙΒΕΡ - 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 1978

Χρειάστηκε να κλείσει 40 χρόνια ζωής ο Άλμπερτ Όλιβερ προκειμένου να γίνει... rookie στην EuroLeague και να πραγματοποιήσει φέτος την παρθενική του εμφάνιση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Παρόλα αυτά το «κοντέρ» του έχει «γράψει» 117 παιχνίδια στο EuroCup έχοντας κατά μέσο όρο 6 πόντους, 2,1 ριμπάουντ και 3,4 ασίστ.

2. ΦΕΛΙΠΕ ΡΕΓΙΕΣ – 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 1980

Από τη στιγμή που αποσύρθηκε ο Ναβάρο, ο Ρέγιες ετοιμάζεται να «σκαρφαλώσει» στην πρώτη θέση με τις περισσότερες συμμετοχής στην EuroLeague καθώς χρειάζεται άλλα 20 ματς προκειμένου να ξεπεράσει τον «Λα Μπόμπα» στη σχετική λίστα. Ο αρχηγός της Ρεάλ θα αγωνιστεί για 15η χρονιά στην διοργάνωση (14 με τη Ρεάλ και 1 με την Εστουδιάντες) έχοντας 322 ματς στο σύνολο με 9 πόντους και 5,4 ριμπάουντ σε κάθε ματς.

3. ΕΟΥΛΙΣ ΜΠΑΕΘ – 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 1982

Εκτός του Άλμπερτ Όλιβερ, άλλος ένας έμπειρος παίκτης και πιο συγκεκριμένα 36 ετών και 6 μηνών θα πραγματοποιήσει την rookie σεζόν του στην EuroLeague. Ο Δομηνικανός Εούλις Μπάεθ θα αγωνιστεί για 7η συνεχόμενα χρονιά με τη φανέλα της Γκραν Κανάρια, έχοντας πλούσια εμπειρία από το EuroCup. Έχει αγωνιστεί σε 74 αναμετρήσεις της δεύτερης τη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας μετρήσει 8,1 πόντους και 4,2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

4. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ – 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1982

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, πρώτο στις ασίστ και δεύτερο σκόρερ της EuroLeague. O Βασίλης Σπανούλης «σπάσει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όντας ένας από τους μεγάλους θρύλους της διοργάνωσης με τρία τρόπαια στα χέρια του, ένα βραβείο MVP σε regular season και άλλα τρία σε Final 4. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 277 ματς με 13,5 πόντους κατά μέσο όρο και 4,6 τελικές πάσες.

5. ΣΤΕΦΑΝ ΛΑΣΜΕ – 17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 1982

Ο Γκαμπονέζος σέντερ του Παναθηναϊκού θα αγωνιστεί για 6η φορά στην καριέρα του στην EuroLeague και για 3η το τριφύλλι. Επίσης έχει αγωνιστεί με τις φανέλες των Παρτίζαν, Μακάμπι και Αναντολού Εφές με αποτέλεσμα να μετράει 123 ματς με 8,5 πόντους και 5,1 ριμπάουντ. Επιπλέον έχει πάρει μέρος και σε δύο διοργανώσεις του EuroCup έχοντας κατακτήσει και μία φορά το τρόπαιο (2016) με τη Γαλατασαράι.

6. ΜΠΟΜΠΙ ΝΤΙΞΟΝ – 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1983

Ο Μπόμπι Ντίξον βρήκε την δική του... Ιθάκη στην Τουρκία αφού μετά την περιπλάνησή του σε Ιταλία και (κυρίως) Γαλλία, βρίσκεται στα παρκέ της γειτονικής χώρας τα πέντε τελευταία χρόνια. Πρώτα με την Καρσίγιακα και εδώ και τρία χρόνια με τη Φενέρμπαχτσε. Φέτος θα αγωνιστεί για 5η χρονιά στην EuroLeague, όπου μετράει 93 ματς με 10,2 πόντους, 2,8 ασίστ και 39% στα τρίποντα. Επίσης έχει και τριετής παρουσία στο EuroCup με 15,4 πόντους και 4,9 τελικές πάσες.

7. ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΟΝΙΑ – 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1983

Ο αρχηγός της Χίμκι είναι από τις «παλιές καραβάνες» των ευρωπαϊκών παρκέ και δη της EuroLeague. Φέτος θα πάρει μέρος για 9η χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και για 5η με την Χίμκι (σ.σ. επίσης έχει αγωνιστεί με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ντινάμο Μόσχας). Ήδη έχει 174 παρουσίες με 5,2 πόντους, 2,7 ριμπάουντ και 38% στα σουτ τριών πόντων ενώ στο βιογραφικό του υπάρχουν και επτά χρόνια στο EuroCup με 8,1 πόντους και 4,5 ριμπάουντ σε κάθε ματς.

8. ΤΖΕΪΣΙ ΚΑΡΟΛ – 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1983

Αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους σουτέρ τριών πόντων που αγωνίστηκε ποτέ στην EuroLeague. Στα 35 του χρόνια παραμένει «σταθερή αξία» έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, ενώ φέτος θα πάρει μέρος στην EuroLeague για 8η συνεχόμενη χρονιά. Σε 190 ματς έχει μετρήσει 9,8 πόντους και 320 εύστοχα τρίποντα, με ποσοστό ευστοχίας που φτάνει το 44%! Αν μη τι άλλο πρόκειται για φοβερό νούμερο, ενώ ο ίδιος έχει στην κατοχή του και δύο κατακτήσεις το 2015 και πέρυσι στο Βελιγράδι.

9. ΜΑΡΣΕΛΙΝΙΟ ΧΟΥΕΡΤΑΣ – 25 ΜΑΪΟΥ 1983

Μετά το πέρασμά του στο ΝΒΑ, ο Βραζιλιάνος point guard επέστρεψε πέρυσι στην Ευρώπη και δη στην Μπασκόνια όπου είχε αγωνιστεί για μια διετία και στην EuroLeague. Συνολικά ο Χουέρτας έχει μετρήσει 194 παιχνίδια σε οκτώ σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αφού εκτός από του Βάσκους, έχει αγωνιστεί και με τις φανέλες των Μπανταλόνα και Μπαρτσελόνα. Ο ίδιος μετράει 7,7 πόντους σε κάθε ματς και 3,8 ασίστ με 37% στα τρίποντα.

10. ΚΙΘ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ – 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1983

Ο νέος «μπόμπερ» του Παναθηναϊκού, έχει «γράψει» πολλά... χιλιόμετρα στα παρκέ της EuroLeague, έχοντας κερδίσει και δύο φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης! Σε 118 παιχνίδια έχει κατά μέσο όρο 17,1 πόντους με 50% στα δίποντα, 36% στα τρίποντα, 77% στις βολές, 3,3 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και φέτος θα αποτελέσει ένα από τα «βαριά χαρτιά» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.